Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Domper op de hobby

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Domper op de hobby

  Vorige maand was in in New Zealand en stond 's avonds ik in een keukentje met TL verlichting. Even naar buiten lopen om afval in de container te gooien en meteen toen ik naar buiten stapte zag in dat het helder was. Sterker nog ik zag meteen de melkweg. Heb een poosje buiten gestaan om te genieten van al dat pracht aan de hemel. Gelijk zichtbaar zonder zelfs dat je ogen aan moet passen. Kom je weer in NL en het is helder hier. Wat zie je? Een paar lullige spikkels. Echt je ziet hier zo weinig nog dat de moet om met deze hobby door te gaan je bijna in de schoenen zakt. We hebben het hier in NL aardig verziekt.

  Hier is een foto gemaakt met mijn mobiel ISO800 10 sec belicht F2.4
  Wat je daar al op kan zien zonder enige voorbereiding is wat je hier nimer nooit voor elkaar krijgt.
  Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: 20190409_193737.jpg views: 570 grootte: 1,66 MB id: 1416611
  Bram
  ATM - De weg naar het resultaat is het mooiste

  #2
  Origineel geplaatst door AshaiRey Bekijk bericht
  (...)We hebben het hier in NL aardig verziekt.(...)
  Dat ben ik roerend met je eens.

  Schiedam
  Telescopen: Skywatcher Widefield 150mm Achro, Evostar APO 120ED, Vixen 102ED (upgraded by FirstLight), UK OMC140 Maksutov op GPDX, Skywatcher Maksutov 102 (g&g) op Alt/Az of Star Adventurer.
  Astrobino's: Swift 20X80, Skymaster 15X70, Jena 10X50, Habicht 7X42, Gucky 2.3X40.

  Sterrenwacht Rijswijk
  Telescopen: 130 mm Astrophysics Starfire op NEQ6, 150 mm Newton op GP, C8 op NEQ6, Meade 14" op NEQ8, Lunt.

  In het heelal aan het speuren sinds 1970

  Commentaar


   #3
   Origineel geplaatst door AshaiRey Bekijk bericht
   Wat zie je? Een paar lullige spikkels.
   Ja, zelfde ervaring. Toen ik aan de andere kant van de grote plas woonde was het in mijn woonplaats ook niet zo best, maar het voordeel was dat plekken waar je vrijwel geen last had van lichtvervuiling redelijk goed bereikbaar waren. De sterrenhemel is op zo'n plek onvergelijkbaar met die in Nederland. Iets over de grens in Duitsland is het al iets beter, maar ook dat komt nog niet in de buurt.

   Commentaar


    #4
    Ik wil hier toch een positief tegengeluid geven! Er is juist zoveel meer te zien dan mensen denken, zelfs vanuit een redelijk lichtvervuild gebied. Ik krijg voor Sterren kijken in de stad in Leidsche Rijn mensen over de vloer die eens zelf met telescopen aan de slag willen. Met tijd en oefening en de weg aan de hemel kennen, is een geheel nieuwe wereld te ontdekken.

    Als ik met deze mensen de maan onderzoek, of castor of algieba splits, of M13 bekijk, of zelfs m81/m82, dan vallen ze soms van verbazing van het krukje.

    Dus: geef de moed niet op! Het is hier zeker niet donker, maar het moois in de ruimte is er nog steeds!
    En in de auto naar afsluitdijk, of veluwerand kan ook nog!
    Sterren kijken in de stad | Skywatcher 200p | Bosma 150/1800 Rumak | Bresser AR102s Refractor | 70/420 ED | Celestron 15x70 | 10x50

    Commentaar


     #5
     Sterren kijken in de stad : gelijk...'waardeer je eigen sterrenhemel' is een mooi advies. Het kan altijd beter, maar in eigen land is zeker ook genoeg te zien. Wordt een goede lezing van jou op de astronomiedag volgend jaar trouwens :-)
     Ga de weg die jou het beste lijkt.

     Commentaar


      #6
      Origineel geplaatst door jeanpierre Bekijk bericht
      Sterren kijken in de stad : gelijk...'waardeer je eigen sterrenhemel' is een mooi advies. Het kan altijd beter, maar in eigen land is zeker ook genoeg te zien. Wordt een goede lezing van jou op de astronomiedag volgend jaar trouwens :-)
      “No pressure”
      Sterren kijken in de stad | Skywatcher 200p | Bosma 150/1800 Rumak | Bresser AR102s Refractor | 70/420 ED | Celestron 15x70 | 10x50

      Commentaar


       #7
       Het beste deepsky-filter … is het benzine-filter!

       Maar inderdaad: geef de moed niet op!

       Commentaar


        #8
        Uiteraard is in NL de hemel verziekt, maar dat geldt ook voor een willekeurige stad op het zuidelijke halfrond (Santiago de Chile bijvoorbeeld - nog slechter dan Den Haag).

        Bedenk ook dat de melkweg op het zuidelijk halfrond sowieso mooier (of meer aanwezig) is dan op het noordelijk halfrond, dus je kunt Nieuw Zeeland sowieso niet geheel eerlijk vergelijken met Zeeland ...

        Commentaar


         #9
         Ik herken dit volledig! Ik heb dat gevoel zelfs al na een weekendje Grandpré. Je rijdt de Belgische grens over en je wordt meteen verblind door al die verlichting. Gaan ze ze binnenkort nog eens LED van maken, dus nog stukken helderder. (hopelijk wel beter gericht en afgeschermd, maar het geeft nog maar eens een gevoel dat het op alle andere banen weer donkerder is --- dus al bij al een slecht signaal vind ik.

         Nu ja, hier hou je je ogen beter naar beneden om de putten in de weg te kunnen zien.

         Echt jammer dat we voor al dat moois het land moeten ontvluchten; het geld dat we daarin investeren, kon ons al een pracht van een kijker in de eigen achtertuin opleveren.
         Esprit 80ED f/5 Triplet, Esprit 120ED f/7 Triplet, 10” LX200 ACF f/10; 12" f/4 Sumerian; C11 EdgeHD - iOptron CEM60, iOptron IEQ45 pro - ASI 071 MC PRO

         Commentaar


          #10
          Je foto is gemikt op het Zuiderkruis en Alfa en Beta Cen, nietwaar?

          Is ginds natuurlijk al het opvallendste melkweg-gebied.

          Ik ga mee met zij die het glas halfvol zien. Ik betrap mezelf ook nog steeds dat het 's avonds nog niet volledig donker is, maar ik wil al waarnemen en ik denk dat het niet meer zo helder is. Toevallig soms midden in de nacht zie ik ineens hoe donker het wel nog kan zijn. (Vermijd natuurlijk de grijze nachten en maan-nachten.)

          Is the sun more useful than the moon? Nasreddin: the moon, we need light more at night.

          Commentaar


           #11
           De grijze nachten zijn niet eens zo erg. In Rocherath is de beste SQM-waarde ergens rond de 21.5 in de lente, en midden in de zomer 21.2. Voor o'n hemel thuis zou ik meteen tekenen. lichtvervuiling is veel erger.

           Commentaar


            #12
            Je hoeft nog niet eens erg ver te reizen om te zien hoe slecht de hemel in Nederland inmiddels is geworden. In de Eiffel zie je al zó veel meer dat het gewoon deprimerend wordt om naar huis te gaan. Vooral Zuid-Holland is een ramp. Kijk maar eens op Blue Marble, Zuid Holland is qua lichtvervuiling vergelijkbaar met de binnenstad van Londen, Parijs of Moskou. Ik vrees ook dat het beslist niet beter gaat worden, lichtvervuiling staat volgens mij op punt 321586165761 van de politieke agenda.

            Jarno

            Commentaar


             #13
             Origineel geplaatst door coldfieldboundary Bekijk bericht
             Je foto is gemikt op het Zuiderkruis en Alfa en Beta Cen, nietwaar?
             Geen flauw idee. Er was zoveel te zien dat ik niet eens de moeite nam om me te orienteren. Puur genieten dus. Alleen Orion herkende ik meteen. (niet op deze foto). Ik heb een timer van 10 seconden gezet en de telefoon op de grond gelegd (met camera naar de lucht)
             Bram
             ATM - De weg naar het resultaat is het mooiste

             Commentaar


              #14
              Tijdje terug in Drenthe op vakantie geweest, daar was de melkweg toch best aanwezig ☺️
              Maar perfectie is hier helaas niet te vinden, maar er zijn nog zeker mooie plekjes in nederland die de kriebels geven met kijken.
              Maar natuurlijk nooit te vergelijken met bv nieuw zeeland, dat moet mooi geweest zijn ☺️
              GSO 12" Dobson,lui krukje en een flesje Hertog Jan.

              Commentaar


               #15
               Ik ga mee met hun waarbij het glas half leeg is, helaas! Waar ik vooral erg teleurgesteld wordt is de stomheid waarmee hele volksstammen hun tuintje, bedrijf en noem het maar op verlichten. Ik kom via mijn werk bij veel mensen en bedrijven over de vloer en zie dus heel veel fout aangebrachte verlichting. Ik ben er mee opgehouden om altijd weer die ouwe zeur uit te hangen en mensen er op attenderen dat het ook anders kan maar man man man wat een ellende kom ik tegen. Eén voorbeeld: Gemeente Krimpen a/d IJssel. Een groen strook waar een heel klein speeltuintje staat. De groenstrook wordt omsloten door een fietspad en aan de andere kant een voetpad. Fietspad en voetpad zijn uiteraard verlicht en ja, het speeltuintje ook. Wie hier snachts om 1 uur speelt weet ik niet maar het moet wel verlicht worden kennelijk. Ik heb een globale meeting gedaan door het even uit te stappen. Op een strook van ongeveer 28 meter staan dus drie rijen led lantaarnpalen...... en nee, ik heb geen zin meer en tijd om brieven en emails te sturen om dit aan de kaak te stellen.
               Vorig jaar ergens op een camping in Frankrijk midden in een redelijk dorp. Perseiden tijd en dus even op de fiets net buiten het dorp om te kijken. Nog geen 200 meter uit de verlichting en pats! een knoeperd van een melkweg. Zo mooi en zo aanwezig!
               Ik ben het eens met TS dat de moed je in de schoenen zakt zo nu en dan.

               Commentaar

               Werken...
               X