Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Heart & Soul Nevel: ook visueel zichtbaar?

Samenvouwen
X
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

 • TomC
  started a topic Heart & Soul Nevel: ook visueel zichtbaar?

  Heart & Soul Nevel: ook visueel zichtbaar?

  Eén van de betere fotografische stukjes melkweg in de herfst is het gebied van IC 1805 en IC 1848 in Cassiopeia, beter gekend als de Heart and Soul Nebula. Met een gevoelige camera kan je hier prachtige opnames maken.

  Nu vraag ik me al een tijdje af: is hier iets van te zien met het menselijke oog? Een volstrekt donkere hemel zal een basisvereiste zijn. Maar wat is dan de beste optische keuze: blote oog, een bino, kleine telescoop, een grote lichtemmer, ...
  Een grondige zoektocht op internet levert weinig resultaat on de vorm van schetsen; enkel Rony de Laet (kleinere newton) en Bernard Laville (68cm spiegel...) maken melding van de zwakke nevels. Ook op deepskylog is nauwelijks iets van beide complexen te vinden in vorm van een schets. Een uitgebreid verslag van Steve G. doet me duizelen (en twijfelen), verder spreekt skyfan over een nevelachtigheid rond de centrale cluster Melotte 15.

  Over een goede week is het Grandpré starparty. Ik heb zin om van beide complexen een schets te maken... maar heeft het wel zin?

  Heeft nog iemand ervaring met het visueel waarnemen van deze nevels? Circuleren er schetsen die ik niet gevonden krijg?
  Tips, suggesties over filters en optiek zijn welkom.

 • TomC
  antwoordde :
  Oh wat ben ik benieuwd naar die schets!!

  Laat een reactie achter ::


 • reflector
  antwoordde :
  Vanaf La Palma hebben we ook uitgebreid deze nevels bekeken, ikzelf heb me ook nog gewaagd aan twee grote overzichtschetsen met UHC filter. Ik vond de hartnevel het leukst om te doen vanwege het kunnen volgen van de buitenrand van de nevel en het splitsingspunt boven in het “hart”.

  Laat een reactie achter ::


 • sixela
  antwoordde :
  Klopt, je ziet geen H-alpha (afijn, normaliter niet, maar, ik vermoed dat svdr er wel gevoelig voor is, wat natuurljik rode-LED-lampjes ook wat problematischer maakt), maar waar er H-alpha is, is er meestal ook wat blauwe H-beta, en die zie je wel.

  Als je die wegfiltert dan zie je vaak enkel de "wittere" delen van een nevel die ook zuurstof geioniseerd krijgen.

  Laat een reactie achter ::


 • TomC
  antwoordde :
  Laat je niet misleiden door de vele foto's. Een UHC filter toont geen h-alfa of S2. Visueel is het een andere verschijning en bepaalde gebieden lichten mooi op terwijl ze op foto maar flets uitkomen

  Laat een reactie achter ::


 • oetie
  antwoordde :
  Vet! *Op waarneemlijstje knalt*

  Laat een reactie achter ::


 • TomC
  antwoordde :
  Klopt - tijdens de laatste nacht ben ik begonnen aan de Heart nebula op schets te zetten. Het viel me op dat UHC het beste resultaat gaf, overal filamenten met gloed. Het zal nog een werkje van vele maanden en sessies worden ...
  Maar dus ook hier een volmondige 'ja'. Mooie objecten!!

  Laat een reactie achter ::


 • sixela
  antwoordde :
  Zo-Ma waren zowel de Hartnevel als de "Soul nebula" easy peasy te lokaliseren met de 10x50 verrekijker (zonder filter) in Grandpré. De Heart Nebula is wat vaag maar present, en de Soul nebula zie je helemaal (en vrij duidelijk).

  Met een 400mm Dob en UHC filter kun je met een 17mm Ethos netjes alle filamenten van de Heart nebula volgen, en de Soul nebula valt al in het schuitje "zo veel detail dat enkel TomC het aandurft om het te schetsen".

  De ŁHartlevel reageert slecht op OIII -- NGC 896 wordt gedetailleerder maar kleiner, en de rest wordt een pak moeilijker (alles verdwijnt eigenlijk op één boogje onderaan en de typische boog met spoor aan de andere kant van de centrale cluster, en zelfs die zijn dan moeilijk).

  Met H-beta zag je ook minder, vond ik, maar het was beter dan met OIII. Maar in Grandpré heb je vaak typische OIII-objecten die beter met UHC zijn (zelfs de zwakkere vlekjes in de Sluiernevel zijn met UHC beter). Wellicht is H-beta beter op een meer lichtvervuilde plek.

  Het antwoord op de titelvraag is dus een volgmondig "ja". Vorige editie, in de lente, was het veel lastiger, dus die grote krengen hebben er echt baat bij van dicht bij het zenit te komen (en dat doen ze ook in dit seizoen).

  Zelfs de volgende nacht, met SQM-waarden van 'slechts' 21.0 door Cirrus, zat TomC de Hartnevel te schetsen, al was hij een pak minder makkelijk zichtbaar. Dus: in de Oesterput moet het ook wel lukken, zeker met H-beta.

  Laat een reactie achter ::


 • PietBerger
  antwoordde :
  Na jou post afgelopen weekend ook opgezocht tijdens ons bezoek in Sourbrodt.

  Bewapend met 12” dob 43x en h-beta op zoek (uittrede van mijn 35mm oculair is 7mm).

  En waarempel, daar was ie.
  NGC896 was heel makkelijk, maar ik kon boven verwaching ook grote delen van de hartvorm zien.
  vooral de heldere delen kwamen er goed uit in lage vergroting.
  de Soul nevel kon ik ook heel goed herkennen, maar de meeste tijd heb ik besteed aan het hart.

  ik heb ook nog OIII, UHC en zonder filtergeprobeert, maar de nevel is dan vrijwel onzichtbaar.
  de kracht van het h-beta word hier wel echt duidelijk!

  Mooi object, waarvan ik nooit had gedacht dat deze zo makkelijk te zien zou zijn.

  Laat een reactie achter ::


 • sixela
  antwoordde :
  Daar heeft TomC geen last van, hij heeft een Paracorr 2 op de correcte afstand van het brandpunt. Met de tunable top helemaal ingedraaid lukt het net.

  Laat een reactie achter ::


 • reflector
  antwoordde :
  Interessant topic, vanuit een waarneming in Frankrijk weet ik dat het zien van de hartnevel niet al te moeilijk was, maar de precieze vorm is lastiger.
  Let op bij de 31 mm dat het brandpunt nogal ver naar binnen zit, dat kan een probleem vormen voor focussers met weinig travel.

  Laat een reactie achter ::


 • TomC
  antwoordde :
  Ja ... die 31T5. Die begint meer en meer te lonken en de 26T5 van z'n troon te duwen. Het gewicht maakt geen punt, dat kan de Alkaid wel aan.

  Laat een reactie achter ::


 • sixela
  antwoordde :
  En multi-telescoop. Best een 130mm refractor met 2" oculair en dan wat minder veld en meer vergroting voor sommige delen in een 400mm Dob...die 31T5 zal nog van pas komen ;-).

  Laat een reactie achter ::


 • TomC
  antwoordde :
  Duidelijk. Dat wordt een multi-eyepiece en multi-filter werkje. Boeiend

  Laat een reactie achter ::


 • sixela
  antwoordde :
  Ook belangrijk: voor de centrale delen (rond Mel 15) heb je beter iets meer vergroting en een OIII, maar dan zie je van de hartnevel eigenlijk enkel een lange komma die van de cluster vertekt met een spoor eraan, en aan één kant van de hartvorm (met een kijker met genoeg veld) heel vaag een lijntje.

  Als je de rest wilt zien dan moet je echt wel geen OIII gebruiken maar een UHC, en werken met een erg grote uittredepupil.

  Laat een reactie achter ::

Werken...
X