Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Waarneemverslag Valkenburg 17 november

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Waarneemverslag Valkenburg 17 november

  Eindelijk helder! Of de maan nu stoorde of niet, ik moest nu toch echt weer eens gaan waarnemen. Helaas was de lichtvervuiling overweldigend. In het westen de gloed van het casino, in het zuiden allemaal rokende schoorstenen en in het noorden 1 grote rode kerstverlichtinglichtkoepel tot bijna aan het zenith. De hoge luchtvochtigheid, mist en kerstmuziek maakte het alleen maar erger. Alleen in het oosten en in het zenith zelf was het enigzins te doen.


  Als eerste komeet Holmes opgezocht. De laatste (en eerste) keer dat ik hem heb mogen bewonderen was op 30 oktober. Met het blote oog was hij al gemakkelijk te vinden. Door de telescoop viel hij echter erg tegen. Er is bijna niks meer van over (in verhouding met 30 oktober)! Het was een grote, zwakke, wazige vlek met een piepklein "sterretje" in het midden. De driehoekvorm was nog nÚt te onderscheiden in de grote, bijna half ronde halo, die nu erg groot geworden is.

  De maan stond nog hoog in het zuiden, dus heb ik de dobson daarop gericht. Ondanks dat het bijna eerste kwartier is, was de hele maan zichtbaar door de telescoop. Aan de ene helft een bijna verblindende, verlichte kant, de andere helft grijs en donker. Ik zag nu pas hoe slecht de omstandigheden Úcht waren. De maan leek als het ware net onder water gedompeld te zijn. Wat een onrust in de atmosfeer!


  Buiten de maan en de komeet was er (nog) niet veel te zien. Ik heb gewacht totdat de maan helemaal weg was, en ben toen weer naar buiten gegaan. Zo! Dat scheelde wel even zeg! Auriga stond nu mooi te pronken, dus was het tijd om M37 op te zoeken. Door de Dobson was een vrij grote, zwakke, maar duidelijke sterrenhoop zichtbaar. Hij liet zich het beste bekijken door perifeer te kijken. Er waren een paar afzonderlijke sterren zichtbaar.

  Vervolgens M38 opgezocht. Ook deze was vrij groot en uitgestrekt. Een rijtje sterren liep naar beneden toe uit. Er was een kleine verdichting in het centrum te zien.

  NGC 1907 staat naast M38, dus die heb ik meteen even meegenomen. Deze was zeer zwak. Perifeer kijken was noodzakelijk!

  M36 was de duidelijkste van de drie voermannetjes en persoonlijk vond ik dit de mooiste. Er waren een paar heldere sterren met een schijnbare zwakke gloed zichtbaar.

  Deze drie Messiers vond ik door de Skylux veel mooier dan door de Dobson. Toen ik deze vorig jaar opzocht door de kleine refractor, leken deze sterrenhoopjes een gloed uit te stralen. Door de Dobson was daar helemaal niks van te zien.

  Nu de maan weg was besloot ik Holmes nog een keer in de kijker te zetten. Nu was hij veel duidelijker, zonder de maangloed. Ook nu een grote, vage vlek, compacter en duidelijker bij de kern.

  Mars stond eindelijk hoog genoeg, dus ook deze planeet bekeken. Deze is prominent aanwezig aan de winterhemel. Door de telescoop een klein, rood bolletje. Ik vond het niets bijzonders.

  Als laatste M35 nog bekeken. Deze was erg helder en groot. Er waren een aantal duidelijke, grote sterren zichtbaar, en talloze kleintjes. Deze laatste waren voornamelijk goed te zien door perifeer te kijken.


  Inmiddels was de Dobson letterlijk bevroren. Net als mijn tenen. De mist begon nu wel erg dik te worden en het was nauwelijks nog te doen om iets op te zoeken. Ik hoop dat de omstandigheden de volgende keer beter zijn.
  Vuja De': the strange feeling you get that nothing has happened before.
  http://www.everyoneweb.com/demelzaramakers/

  #2
  Leuk dat je nog een verslagje schrijft. Ik doe de moeite niet. Het was inderdaad bar en boos. Weliswaar helder, maar seeing was waardeloos. Ook had ik binnen een uur al last van beslagen zoeker en oculairen, en de dauw op de telescoop was zelfs bevroren tot ijs aan het eind van de avond.
  Wel goed dat jij er nog iets van hebt kunnen maken, dat is mij niet gelukt.

  Mij was ook het asgrauwe schijnsel van de maan, voor het eerst, opgevallen. Best mooi. Details op de maan waren schitterend. Op 60x vergroting blijft het een plaatje.

  Holmes is inderdaad niet veel meer van te zien, jammer.

  Ook meende ik dat ik iets van nevel rondom de sterren van M45 kon zien, maar dit kan ook gloed van dauw op de oculair zijn geweest, wie weet.

  De Messiers in Auriga vond ik vandaag ook zwaar tegenvallen. Er bleef bijna niks van over. Alleen wat heldere sterren.

  Mars was niks van te maken. Lucht was veel te onrustig, denk hooguit 1 seconde per 30 dat hij scherp was. M35 heb ik niet eens kunnen vinden, M1 en M33 ook niet. M110 was wel verrassend makkelijk, maar hij staat ook erg hoog nu. M42 viel ook tegen.

  Een avond om gauw te vergeten. Zelf had ik vooral last van koude vingers.

  Ook de groene laser gaf er snel de brui aan, de batterijen hadden het gewoon te koud.

  Commentaar


   #3
   De laatste keer dat ik heb kunnen waarnemen is alweer bijna 3 weken geleden. Anders had ik ook niet de moeite genomen om uberhaupt de telescoop buiten te zetten. Het was een teleurstellende avond. Ik heb niet eens gewacht totdat Orion boven de bomen uit zou komen, had er naar uitgekeken de Orionnevel weer te zien. Maar ach, ik heb gelukkig wel nog een beetje kunnen waarnemen.

   Dat schijnsel van de maan had ik ook nog niet eerder gezien. Het was het eerste wat ik zag toen ik door het oculair keek. Erg mooi!
   Mars heb ik ook niet scherp kunnen krijgen. De 3 Messiers in de voerman zal ik in ieder geval een volgende keer weer opzoeken. Eens kijken of het veel verschil uitmaakt met vanavond. Want ze vielen echt vies tegen.

   De nevel bij M45 is erg helder. Toen ik deze voor het eerst bekeek door de Dobson dacht ik ook dat mijn telescoop helemaal beslagen was, maar zo ziet hij er gewoon uit. Nu zal de dauw vanavond zeker een rol gespeeld hebben. Ik vind hem in ieder geval prachtig!

   Van Holmes heb ik trouwens wel nog een schets gemaakt. Die zal ik morgen plaatsen bij het object van de maand.
   Vuja De': the strange feeling you get that nothing has happened before.
   http://www.everyoneweb.com/demelzaramakers/

   Commentaar


    #4
    Leuk verslag Demelza! Leesbaar en zonder al te hoog vage-vlekjes-gehalte (gaaap;-). Ik heb afgelopen dinsdag staan kijken naar een diffuse vlek met uit veeg naar het zenith nadat ik hem voor het laatst 3 weken terug of zo had gezien als die superheldere ster met halo maar heb er niets driehoekvormigs uit kunnen afleiden. Is dat een vast gegeven onder waarnemers wat ik gemist heb?
    "Zu gro▀, zu klein, Er k÷nnte etwas gr÷▀er sein..."

    Commentaar


     #5
     Origineel geplaatst door Demelza
     Dat schijnsel van de maan had ik ook nog niet eerder gezien.
     Ik geloof dat het asgrauw schijnsel in Europa het best te zien is tussen Nieuwe Maan en Eerste Kwartier, doordat de Maan dan 's avonds zichtbaar is en de Zon op dat moment ongeveer boven de Atlantische Oceaan staat, waardoor de Aarde veel zonlicht weerkaatst naar de Maan.

     Na Laatste Kwartier is de Maan 's ochtends zichtbaar en staat de Zon dus boven de landmassa van Azie, waardoor veel minder licht weerkaatst wordt. Inmiddels zijn we al voorbij Eerste Kwartier, dus als het over 3-3,5 weken weer helder is, nog eens proberen; hoe jonger de Maan des te beter.
     Only the true messiah denies his divinity

     Commentaar


      #6
      Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen maanwaarnemer ben. Ik keek er toevallig naar omdat er zo bar weinig te zien was die avond. Zou ik toch misschien eens wat vaker moeten doen. Leuk te weten waardoor dat schijnsel veroorzaakt wordt!

      @Vincent: Ik heb de komeet pas twee keer mogen bewonderen. Beide keren viel me een driehoekvorm op in de kern. Op 30 oktober was deze trouwens veel duidelijker.
      De vage vlekjes waren me helaas niet gegund...
      Vuja De': the strange feeling you get that nothing has happened before.
      http://www.everyoneweb.com/demelzaramakers/

      Commentaar


       #7
       Heb zaterdagavond ook een uur zitten zoeken naar M33, maar kon hem absoluut niet vinden, m'n richtpunten van vorige keer toen ik hem zag ook niet, ook M1 niet. Toen maar wat eenvoudiger objecten geprobeerd, 17P/Holmes, Mars en M42, dat ging redelijk.
       200mmF5 Carbon, 150mmF12 Intes MK67, ED80mmF6, Towa 60/700, Coronado 40mmF10 PST, Fujinon 10x50, ZWO ASI174MM cooled, ASH mount, NEQ5, HEQ5pro en L-200 spectrograaf. Radio callsign PA3SKY

       Commentaar


        #8
        Datzelfde probleem had ik laatst dus ook, heb wel M31 gevonden maar M33 niet, hoe ik ook zocht.
        Bynostar SPN 130-900mm F7, Carl Zeiss Jena Deltrintum 8x30 bj'38, Bresser Corvette 10x50 bino, Bresser Astro 20x80 bino

        Commentaar

        Werken...
        X