Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

17P/Holmes: Waarnemingen

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

 • Roel
  antwoordde :
  Op dit moment is het hier weer even open. Het valt mij vooral op dat de komeet met het blote oog al lang niet meer zo helder is als aan het begin van deze week. Toen was hij nog ongeveer even helder als Algol, maar nu beduidend zwakker. Wel zeker twee keer zo groot, wat al goed te zien was door de verrekijker.

  Helaas is na een wijntje of vier mijn donkeradaptatie wel om zeep...

  Laat een reactie achter ::


 • kleine_beer
  antwoordde :
  rond 21.45 nog naar Holmes staan turen door mn Byno, helaas werd het een kwartier later weer bewolkt.
  alles opgeruimd met het idee jammer maar helaas, en ja hoor, het trok weer open
  maar Holmes is echt stuk mooier door een telescoop dan door een verrekijker, wow!

  Laat een reactie achter ::


 • Slartibartfast
  antwoordde :
  Dat viel mij ook al op.

  Helaas is het hier weer bewolkt

  Laat een reactie achter ::


 • Marc Fokker
  antwoordde :
  Net Holmes met het blote oog tussen de wolken door kunnen zien. Sinds de laatste keer dat ik 'm zag (30-10) is de doorsnede flink toegenomen, maar de oppervlaktehelderheid is wel lager geworden. Ik heb geen schatting kunnen maken van de magnitude. Ik vind in tegenstelling tot Eric wel wat groener van kleur dan de sterren. Ik ga voorbereidingen treffen voor foto's!

  Laat een reactie achter ::


 • Roel
  antwoordde :
  Nou moe!

  Er kwam net even een opklaring overdrijven! De 20 cm truss stond al in de schuur om op temperatuur te komen, dus ik kon direct beginnen!

  Erics omschrijving is exact wat ik ook zag. Opvallend groter geworden sinds de vorige waarneming, en die heldere punt was zowat weg. Het scherpteverschil aan de rand wat de vorige keer wat moeilijk zichbaar was, was nu zeer opvallend. De komeet deed me erg denken aan een kwalletje

  Laat een reactie achter ::


 • Roel
  antwoordde :
  Duidelijke omschrijving, Eric! Waargenomen met je Dob?

  Hier is het overigens nog steeds potdicht....

  Laat een reactie achter ::


 • EricB
  antwoordde :
  Ik zie hem weer. Vanuit de stad, omstandigheden niet optimaal: sluierbewolking, veel licht.

  Hij lijkt sinds begin deze week een stuk uitgebreider te zijn geworden. Vager ook. Het kleinste heldere pitje (was dat de pseudonucleus?) is alleen maar perifeer te zien en ook erg klein. De overgang tussen helder en minder helder deel van de coma is ook vaag. Het helder deel van de coma loopt uit van smal aan de kant van de heldere pit naar breed aan de andere kant. Aan de brede kant is hij rafelig. Aan dezelfde kant is het minder heldere deel trouwens ook vaag en rafelig, terwijl het aan de kant van de heldere pit mooi rond en scherper afgetekend is. Van een groene gloed geen spoor, geen enkele kleur trouwens.

  Eens kijken of er nog gelegenheid komt voor een tekening.

  Laat een reactie achter ::


 • Karel
  antwoordde :
  Ondertussen is het hier weer bewolkt, maar ik heb toch een uur volledig wolkenloos Holmes kunnen bekijken. De diffuse gascoma leek me vandaag helderder, er is echt niet naast te kijken. Zelfs m'n ouders konden die zien, dat wil al wat zeggen
  Ook leek me de pseudonucleus wat zwakker te zijn. En de heldere 'ring' in de rand van de stofcoma is nog wat contrastrijker geworden tegenover het zwakkere binnendeel. Ik meende dat die ring wat breder was in het O dan in het N. De pluim naast de kern is niet merkbaar veranderd.

  Leuk is dat je na enkele dagen het sterveld begint te kennen en al bij een eerste blik ziet dat de diameter weer wat groter is

  Laat een reactie achter ::


 • Demelza
  antwoordde :
  Net nog even de Dob buiten gezet. Wat is het vochtig en mistig zeg! Met het blote oog leek Holmes groter dan gister. Ook door de telescoop had ik het idee dat de nucleus groter is dan gisteren. De pseudonucleus leek naar mijn idee ietsje minder helder dan gisteravond.

  Laat een reactie achter ::


 • Dutchfan
  antwoordde :
  Afgelopen nacht heb ik hem nog prima kunnen zien, om een uur of 3. Het was kraakhelder geworden, en ik heb hem weer gevonden. Moet wel goed zoeken, want in de stad (zij het aan de rand) kan ik niet op straat kijken. Moet dus uit het raam, of om de rand van mijn ingebouwde balkon. Dus als ie hoog staat, staat ie bijna boven het dak.
  Met de kijker kan het niet, maar wel met de verrekijker, dus met een beetje kronkelen uit het raam kon ik hem prima zien.

  Mijn bericht van gisteren, of we de dino's achterna zouden gaan, was een grapje, hoor, stond er ook bij.
  Wel ben ik blij met het kaartje, nu is de baan duidelijk. Hij kan natuurlijk wel een keer Jupiter tegenkomen.

  Vanavond tot dus ver te bewolkt, maar zo te zien hebben we nog een paar weken/maanden de tijd om te bewonderen.

  Laat een reactie achter ::


 • Demelza
  antwoordde :
  Foto's van de komeet graag hier plaatsen.
  Dit topic is bedoeld voor de waarnemingen, dus geen schetsen of foto's.

  Laat een reactie achter ::


 • Arlestron
  antwoordde :
  Zeer mooie foto, ik denk dat, als het wat helderder wordt, ik vanavond ook niet slaag Holmes vast te leggen.

  Laat een reactie achter ::


 • Marc Fokker
  antwoordde :
  In de hoop iets meer dan een wazige blop met een sterachtig puntje te fotograferen heb ik deze foto gemaakt, een stack van 107 keer 15sec. Bekijk 'm in ware grootte. Er is (schijnbaar) op de kern gevolgd, vandaar dat de sterren nu streepjes zijn. Er is verder buiten de helderheidsaanpassing nauwelijks aan gesleuteld. Wat nauwelijks opvalt is dat er vanuit de sterachtige kern een nogal contrastarme dunne band (streamer?) zichtbaar is, die de pseudonucleus doorsnijdt.

  Ik heb gisteren in de verrekijker ook een schatting gemaakt van de helderheid, ik kom op magnitude 2,5, +/- 0,3, ik ben niet zo ervaren wat schattingen betreft.

  Van die paar kometen die ik tot nog toe gezien heb is de overeenkomst de wat groenige verschijning, maar verder lijken ze geen van allen op elkaar!

  Laat een reactie achter ::


 • Arlestron
  antwoordde :
  Is het iemand gelukt om Holmes vast te leggen met een webcam? Zoals in mn eerdere post in ander forum beschreven staat heb ik het gister geprobeerd. Ik kreeg op de laptop niks te zien. Om een heldere ster gezet en geen probleem. Is het licht van Holmes te zwak voor mn webcam (creative webcam live pro), want met de gain helemaal omhoog kreeg ik geen Holmes op mn scherm. Een miniscuul puntje gefilmt: Holmes of toch een ster? Iemand Tips, of moet ik toch maar een ToUcam aanschaffen? Want ik wil Holmes toch aan de verzameling toevoegen.

  Laat een reactie achter ::


 • GuusGilein
  antwoordde :
  Ik vertelde hem dat de gloed om de kern de staart was.
  Nee hoor, ik lees hierboven dit verschillende keren, maar er is nog geen enkele staart te zien.

  Zowel de 'kleine' heldere schijf als de 'grote' zwakke diffuse schijf eromheen maken beide deel uit van de coma. Het heldere gedeelte bestaat uit stof, terwijl de zwakke halo (groen op de foto's) het gasgedeelte is. Normaal zijn deze twee aardig gemixed, maar de uitbarsting in de kern (of wat het ook geweest is) heeft gezorgd dat het gas er sneller vandoor ging dan het stof.
  De heldere pit in het midden is inderdaad de pseudo-nucleus. Dat is hierboven prima uitgelegd. De kern zelf is veel te klein om rechtstreeks te zien.

  Een eventuele staart wijst door de geometrie bijna recht van ons af. Misschien dat de komende weken hiervan iets zichtbaar zal worden, maar tot nu toe zien jullie echt enkel de coma.

  De heldere vlek die je binnen de heldere halo ziet is waarschijnlijk een fontein die vanaf de nucleus stroomt.

  Gr.
  Guus

  Laat een reactie achter ::

Werken...
X