Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

17P/Holmes: Waarnemingen

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

 • TheTrip
  antwoordde :
  Origineel geplaatst door Head-0
  ...., maar hoe dan ook: erg leuk om mijn eerste komeet door een telescoop te zien !
  Same here.... same here 8)

  Laat een reactie achter ::


 • Head-0
  antwoordde :
  Gisteravond was het hier eindelijk ook eens eventjes onbewolkt en heb mijn skyquest XT10 intelliscope voor het eerst buiten gezet en uiteraard Holmes bekeken (door 25mm oculair). Zoals verwacht erg groot! En ik kon ook redelijk duidelijk een puntje waarnemen (nucleus toch?) en wat minder duidelijk nog wat sterretjes die erachter staan.
  Na 20min kon ik alweer inpakken omdat de bewoling te erg werd. Ook heb ik mijn telescoop nog niet helemaal gecollimeerd, maar hoe dan ook: erg leuk om mijn eerste komeet door een telescoop te zien !

  Laat een reactie achter ::


 • GuusGilein
  antwoordde :
  Later op de avond was het nog wat meer opgeklaard. Eindelijk met de grote Dob Holmes bewonderd. Hij was eigenlijk te groot voor het beeldveld door een 21mm Hyperion! (79x). Wel fraai waren enkele sterren door de coma te zien, en de pseudonucleus was duidelijk niet stervormig.

  De 'boeggolf' was duidelijk scherp afgetekend tegen de hemelachtergrond, en er gelijk binnen was het wat donkerder dan het gemiddelde van de coma. Tegenover de boeggolf ging de rand van de coma geleidelijk over in de hemelachtergrond.

  Met een Swanband filter werd het beeld van de komeet zelf niet beter, maar ik kon wel een tweetal streamers van de gasstaart over ruim een beeldveld volgen.

  Al met al een fijne waarneming. Helaas begon het weer wat harder te waaien, waardoor de telescoop maar weer binnen gezet werd. Ik had nog de periodieke kometen 8P/Tuttle en 93P/Lovas willen waarnemen (beiden rond magn. 12-13), maar die moeten dus maar even wachten.

  Gr.
  Guus

  @EricB: mocht het ooit nog eens rustig weer worden, dan kan je altijd komen kijken. Doordeweeks is vaak moeilijk, maar dat zien we dan wel weer.

  Laat een reactie achter ::


 • Sterrenkijker
  antwoordde :
  Origineel geplaatst door Ionize
  Ik had hem graag wat eerder kunnen spotten toen het geheel nog wat compacter was, maarja.... wolken.. griep...
  Ik had het "geluk" dat de griep pas toesloeg nadat ik hem goed kon zien, tekenen en fotograferen toen hij nog kleiner en veel helderder was. Ik was bang dat ik door de griep wat misliep maar als ik jullie verslagen zo lees is dat niet zo ?

  (p.s: ik hoop dat jullie een firewall en virusscanner aan hebben staan want ik ben nog niet over de griep heen, HOEST ! )

  Laat een reactie achter ::


 • Ionize
  antwoordde :
  Eindelijk door een gaatje in de bewolking eens de C8 erop kunnen richten met een 30mm. Tja... eigenlijk iets te laat dus, er is inderdaad niet veel mee van over dan een uitgesmeerde kwal. De buitenste coma heeft een beetje de vorm van zo'n spookje uit de eerste pacman games. Pseudonucleus is nog wel goed te zien met de uitwaaierende wolk erachter richting de onderkant van het spookje

  Ik had hem graag wat eerder kunnen spotten toen het geheel nog wat compacter was, maarja.... wolken.. griep...

  Laat een reactie achter ::


 • TheTrip
  antwoordde :
  Same here,
  Je spot hem bijna nog beter met een goede verrekijker (20x80 oid), dan met je Telescoop.
  Zelfs met 24mm besloeg hij mijn hele oculair. Kon wel goed het verschil tussen de kern en de rest zien, maar het scherpe is er vanaf. Het is inderdaad nu een kwal

  Laat een reactie achter ::


 • ernstjan
  antwoordde :
  Ik heb hem nu ook eindelijk gezien en met een matig gecolimeerd elfje vond ik hem eerlijk gezegd tegenvallen. Leek een beetje op een kwal, maar dan zonder de drader eronder. ;-)

  Laat een reactie achter ::


 • Nop
  antwoordde :
  Hij is erg uitgesmeerd nu. Sinds de opmerking van Guus neig ik ook naar een staart . Maar dat zou dan wel een hele lange zijn, wat mijns insziens niet klopt.
  Vond het een beetje tegenvallen eerlijk gezegd.

  Laat een reactie achter ::


 • EricB
  antwoordde :
  Hoi Guus,

  kan ik bij (voorspelbaar) helder weer een keertje lamgskomen voor een blik door dat wonderfiltertje?

  Laat een reactie achter ::


 • GuusGilein
  antwoordde :
  En Holmes zojuist weer bewonderd. Hij lijkt me nog dezelfde helderheid als gisteren te hebben, en in de 20x60 Pentax had ik het idee wat van de staart te zien. Niet direct, enkel perifeer.

  Met het blote oog blijft hij behoorlijk opvallend, en met een Lumicon Swanband (Comet)filter voor het oog lijkt de nevelige ster nog een stuk groter. Grappige waarneming!

  Als de wind nog wat gaat zakken en de wolken uit de buurt blijven, dan gaat de grote Dob er eindelijk eens op.

  Gr.
  Guus

  Laat een reactie achter ::


 • benjamin
  antwoordde :
  Ik had de P17/Holems al een paar keer door de verrekijker gezien, maar nog niet met de telescoop. Gisteravond was het hier ruim een uur helder, dus eindelijk tijd om 'm te zien.

  Dat ding is enorm geworden. Gezien de plek waar die nu staat, moet de diameter ruim 160.000km zijn. Super ervaring

  Laat een reactie achter ::


 • TheTrip
  antwoordde :
  Wow.. had net ff 15 minuten een redelijk heldere hemel, dus gelijk m'n 114mm naar buiten gesleept met 2 doelen:
  1. Mars
  2. Holmes

  Nou, gezien de geringe tijd heb ik een en ander uit de pols moeten doen, dus niets afstellen oid.
  Heb in ieder geval Mars even mogen bewonderen, maar toen ik de 6mm erop mikte, begon de bewolking dramatische hoeveelheden aan te nemen, dus heb hem helaas niet echt dichtbij kunnen halen (nu vraag ik me wel af hoe dichtbij je mars kunt halen met een 114/900 kijker met 6mm oculair)

  In de tussentijd heb ik met mijn verrekijkertje in ieder geval holmes even kunnen bewonderen, hoewel ik hem niet echt scherp kreeg.
  Hij is enorm qua omvang heb ik het idee, alleen was het dus voor mij niet meer dan een grote ronde vlek

  Wanneer is het nou eens lang onbewolkt.. snif snotter

  Laat een reactie achter ::


 • Jefke
  antwoordde :
  Ik heb zonet eens kunnen kijken. Gisteren was het niet gelukt om hem te kunnen waarnemen tussen de wolken. Mijn waarneming is weliswaar gedaan met maar 10cm opening vanuit lichtvervuild gebied. Ik kon beide delen van de coma niet zo goed onderscheiden, ik schat DC 5. De pseudokern was niet te zien. Onderaan was het wat waziger was er een lichte uitrekking van de coma.

  Laat een reactie achter ::


 • Nop
  antwoordde :
  Heb m even snel bekeken door de 20cm, ondanks waardeloze transparantie. Coma is meer naar links verplaatst, lijkt. Zal wel bedrog zijn. Maar het geheel ziet er nu meer uit als ene kikkervis zonder staart. Volledig anders dan vorige week, toen ik m voor het laatst bekeek. Wat is ie groot zeg!

  Laat een reactie achter ::


 • GuusGilein
  antwoordde :
  Ook zojuist komeet Holmes waargenomen tussen de wolkenvelden door.
  Met het blote oog een wollig sterretje van magn. 2,5 (zonder bril geschat)
  De komeet is duidelijk verplaatst t.o.v. enkele dagen geleden en Perseus ziet er weer iets anders uit!

  In de Vixen 10x50 verrekijker is een coma van ruim 20 boogminuten zichtbaar, en in de Pentax 20x60 ziet hij er spookachtig uit. Prachtig gewoon. Eveneens een coma van ongeveer 24' en heel vaag een buitencoma van ruim de dubbele doorsnee, dus ongeveer 50 boogminuten! In de coma is de stoffontein (of wat daarvan nog over is) nog steeds zichtbaar, en af en toe de pseudonucleus.

  Helaas waait het nu te hard om de kijkers buiten te zetten. Ik heb geen zin in een zoutlaag op de spiegels. Ik heb wat met kometen en wind. Bij McNaught werd ik compleet van het strand geblazen.

  Groeten,
  Guus

  Laat een reactie achter ::

Werken...
X