Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

17P/Holmes: Waarnemingen

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

 • Steem
  antwoordde :
  Hij is echt gigantisch nu! Valt duidelijk op met het blote oog, maar kwam nauwelijks terug op de foto. Door de verrekijker vond ik hem nog wel steeds erg mooi. Duidelijke pijlvorm in de kern wel (op de foto) en boeggolf.

  Laat een reactie achter ::


 • GuusGilein
  antwoordde :
  Holmes was gisteren inderdaad weer behoorlijk opvallend met het blote oog.
  Omdat het hier aan de kust wel erg hard waaide heb ik niet de Dobson buiten gezet. Op zich wel jammer want die boeggolven had ik ook wel willen zien! Die staan trouwens erg fraai op de laatste foto van Michael jaeger, en ze doen een klein beetje denken aan die schillen rondom de kern van komeet Hale-Bopp.

  Komeet Holmes geeft nu trouwens ook een goede demonstratie van de begrippen magnitude en oppervlaktehelderheid. Hoewel iedereen (op degenen na die helderheidsschattingen maken volgens de ICQ-regels) hem een stuk zwakker vindt dan een paar weken geleden is hij in feite nog net zo helder. Alleen is de helderheid nu over een veel grotere oppervlakte verspreid, waardoor de oppervlaktehelderheid lager is, maar de totale magnitude nog steeds hetzelfde.

  De diameter was gisteravond in een 10x50 en 20x60 ongeveer 60' bij 40', oftewel twee maanbolletjes naast elkaar!

  Groeten,
  Guus

  Laat een reactie achter ::


 • Nop
  antwoordde :
  Heb na de verrekijker even gekeken met de dobson, ik had me ingesteld op niets. MAARRRR!
  Holmes is (alweer fantastisch!) Ik heb nu een driedubbele boeggolf gezien bij 55 keer! Als kern is nu een duidelijke pijlvorm zichtbaar. Dus het is nog steeds een sterrenkijkerobject!
  Heb er een schetsje van gemaakt.

  Laat een reactie achter ::


 • Roel
  antwoordde :
  Ik zag hem net nog even met het blote oog vanuit mijn tuintje als een vage vlek rechts naast Mirfak. Lijkt op de Uilnevel door een kleine telescoop. Mijn Kenkokijker ligt al in de schuur af te koelen. Holmes is een mooi object om als first light te dienen, toch?

  Laat een reactie achter ::


 • skyfan
  antwoordde :
  Ik zag hem gistervond ook met de verrekijker, in Noordwijk tussen de wolken door. En verder zeker in totaal tussen 9 en kwart voor elf een half uur naar mars en maan kunnen kijken. Maan: Petavius was schitterend met zijn terrassen, kon makkelijk 320 x vergroten met de binoviewer, je ziet duidelijk meer dan met de c9,25.
  En dat gold ook voor mars, ongelooflijk, wat een details. Ik zag de continenten opgelost in allerlei vlekken, met prachtig rose ertussen. heel erg indrukwekkend, en dan was de seeing nog niet eens zo geweldig, dat belooft nog wat. Ik ben zeer tevreden!

  Laat een reactie achter ::


 • GuusGilein
  antwoordde :
  Komeet Holmes is nog steeds zichtbaar met het blote oog. Gisteravond om 23.20 MET met de komeet op een hoogte van 86 graden en in de schaduw van de Maan kon je hem perifeer als een zwak wolkje zien.
  De grenshelderheid lag rond de magnitude 4,5, dus de komeet is nog steeds in de magnitude 3.

  In een 10x50 verrekijker was het een uitgesmeerd wolkje, maar verrassend goed zichtbaar bij zoveel Maanlicht.

  Groeten,
  Guus

  Laat een reactie achter ::


 • skyfan
  antwoordde :
  Dank je Norbert! Ik ben zeer content met die C11. Deze komt uit dezelfde stal als die van jou, hoewel ik begrijp dat jij inmiddels op de dob bent overgestapt. Maar ik ben nou eenmaal verslaafd aan een sct, grote voordeel vind ik dat je er achter zit, dat ie volgt, en dat je er met een binoviewer mee kunt werken (fantastisch voor maan, planeten, en bol-en open hopen), zonder dat daar weer barlows tussen moeten om in focus te komen. En met het collimeren ben ik inmiddels behoorlijk handig geworden (met Bobs knobs uiteraard).
  En zo'n C11 is nog net goed hanteerbaar.
  Nog even over Holmes, gisteravond was ik uit, maar daarvoor nog even met de 10x50 gekeken, hij was toch nog goed te zien ondanks de maan. Ik denk dat bij dat maanlicht jouw dob overkill was, had ik vorige week ook met de tienduimsrefractor van de leidse sterrewacht, zag je alleen maar een lichtvlek, terwijl er geen maan was, maar leiden heeft ook zoveel lichtvervuiling. Ik weet niet of je ook nog iets van een 10 a 13 cm refractor hebt, maar die geeft dan vast een beter beeld.
  groeten, nico

  Laat een reactie achter ::


 • GuusGilein
  antwoordde :
  Gisteravond in de schaduw van de Maan en de komeet nabij het zenit kon ik komeet Holmes nog net ontwaren met het blote oog. In de 10x50 en vooral de 20x60 Pentax was hij toch nog erg opvallend. Hoewel de coma er steeds egaler gaat uitzien is hij nu opvlallend langgerekt, met nog steeds een scherpe afscheiding aan de zonkant (de boeggolf).

  In de 10x50 viel ook op dat een beetje bewegen (niet echt moeilijk als je praktisch recht omhoog kijkt) de zichtbaarheid enorm doet toenemen, net als perifeer kijken. Hij lijkt dan echt aan- en uit te blinken.

  Vanmorgen vroeg, toen de Maan al onder was, was de komeet met het blote oog iets opvallender. Ik had hem op magnitude 3,3. Op zich vreemd om hem nu, na een paar dagen zonder waarneming, aan de andere kant van Mirphak te zien. Je raakt blijkbaar toch gewend aan een bepaald beeld!

  Ik krijg nu toch wel hoop dat Holmes in da dagen na Volle Maan nog steeds met het blote oog te zien zal zijn, hoewel je denk ik wel goede omstandigheden moet hebben.

  Groeten,
  Guus

  Laat een reactie achter ::


 • Nop
  antwoordde :
  Gefliciteerd met je C11 Nico. Is een mooie telescoop he.
  Net Holmes bekeken onder groezelige hemel met maan en de 35cm. Ik had bijna moeite m te vinden. De kern kon ik niet zien, alleen een akelige nevelvlek. Denk dat het snel voorbij is. Snif!

  Laat een reactie achter ::


 • skyfan
  antwoordde :
  Ik heb hem zaterdagnacht ook bekeken, eerst met een 127 mm TS achromaatrefractor, was al erg mooi, want met een 35mm panoptic en een 26 mm Robtics had je een mooi beeldveld. aangezien de wolken zich steeds verder naar zee terugtrokken , ben ik toen naar mijn waarneemplek in noordwijk gereden, en mijn "nieuwe gebruikte" C11 first light gegeven. Met een panoptic 35 was ie echt adembenemend mooi, bijna beeldvullend en de donkere boeggolf heel goed zichtbaar. Echt iets waar je naar blijft kijken!
  Later ook nog de Orionnevel bewonderd, wat een power zo'n C11!

  Laat een reactie achter ::


 • margot
  antwoordde :
  Ik heb gisteren rond een uur of 12 'snacht nog gekeken. Het was kraakhelder en hij was met het blote oog zichtbaar. Ik heb een 15mm wideangle gebruikt en ik zag dus echt de komeet zelf als een prachtige heldere nevel met daarnaast nog een nevel, alsof de staart losgekoppeld was. Klopt dit? Helaas heb ik geen opnames kunnen maken, heb geen volgmotoren.

  De dubble sterrenhoop, m36 en m37 en andromedanevel waren zelfs met het blote oog zichtbaar. Die heb ik ook nog bekeken door de telescoop en verrekijker.

  Laat een reactie achter ::


 • Avatar van de gast
  Gast antwoordde
  Net weer even gezien. Met het blote oog net zichtbaar als je heel goed kijkt, door de telescoop een grote, diffuse vlek. Bijzonder waren de vele achtergrondsterren en ook zag ik iets van de 'boeggolf' die anderen ook zagen. Ik denk dat ie over een week alleen maar perifeer waar te nemen is, jammer.

  Laat een reactie achter ::


 • Ruben
  antwoordde :
  Damn, nu je dat zo zegt. Ik ben nog jong, maar toch. Ik moet ook nog mijn nieuwe 10mm SW uit testen, holmes lijkt me een goeie om in het lijstje op te nemen. Ik blijf hopen...

  Laat een reactie achter ::


 • henkp
  antwoordde :
  Origineel geplaatst door Nop
  Wat ik me ineens realiseerde: iets dergelijks als dit zal ik NOOIT meer in mijn leven te zien krijgen! Volgens mij is dit echt uniek!
  Inderdaad Nop dit kan weleens de eerste en laatste keer zijn.
  Laten we er dus nog even van genieten (tussen de bewolking door) voordat hij geheel onzichtbaar is geworden.

  Laat een reactie achter ::


 • EricB
  antwoordde :
  Ja, hij verandert sterk. Is ook minder gemakkelijk met het blote oog te zien (oefening perifeer kijken van Guus). Leek hij eerst op een kwal, nu vind ik hem lijken op het vrouwtje van de Roeipootkreeft (je weet wel!). En inderdaad, dat zien we niet zo gauw nog een keer.

  Aardige remedie tegen "is dat alles": het verhaal van het bolleke gruisijs van amper een paar kilometer doorsnede, dat door nog onopgehelderde oorzaak binnen twee weken de afmetingen van onze zon heeft bereikt! (Aan hoeveel mensen heb jij hem al tegen wil en dank /heug en meug aangewezen?)

  Kortom, hij blijft fascineren.

  Laat een reactie achter ::

Werken...
X