Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Waarneemverslagje 7 juli

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Waarneemverslagje 7 juli

  Jaja! Eindelijk helderrr! Helaas woon ik op een plek die waarnemers nooit zullen uitkiezen om te gaan wonen: een grote weg aan de voorkant, een camping in het oosten, het casino op een heuvel in het westen en het zicht op het noorden wordt helemaal geblokkeerd door een zwaar lichtvervuilend buurhotel. En alsof dat nog niet genoeg is woon ik in een dal van een heuvelachtig gebied. Er is alleen zicht aan het zenit en een stukje in het zuiden.

  Ik baalde dan ook een beetje vanavond. Sinds lange tijd was het dan weer eindelijk helder, maar ik had verdorie geen stek om te waarnemen! Aangestoken door jullie enthousiasme heb ik uiteindelijk toch de Skylux Bresser in elkaar gezet en voor de ramen van het hotel gezet. Man! Wat een lichtvervuiling! Ik had niet eens een zaklamp nodig om in mijn nieuwe atlas te kijken!

  Jupiter was net te zien tussen de blokkades door dus richtte ik mijn telescoop op de planeet. Tussen de wolken door had ik hem dan eindelijk in beeld. Ik ben niet echt een "planeten-waarnemer", maar man, dit was toch wel erg mooi! Een grote planeet in het midden, met 3 maantjes aan de onderkant. Ik meende zelfs wat structuur te zien in de atmosfeer.

  De bewolking begon roet in het eten te gooien en alleen Hercules was nog redelijk zichtbaar. Eens kijken of ik nog even snel M13 kon vinden in die lichtprut. En ja hoor. Ik had niet verwacht wat te vinden, maar had hem direct in beeld: een kleine verdichting in het midden met een duidelijke gloed erom heen. De "schets-kriebels" kwamen meteen opzetten en omdat er niet veel sterretjes zichtbaar waren heb ik een snelle schets gemaakt om het gevoel weer een beetje te krijgen.

  Snel nog M92 opzoeken. Deze was moeilijker te vinden door de lichtvervuiling. Hij was erg zwak, maar wel duidelijk te herkennen.

  Tevergeefs nog wat andere objecten geprobeerd te vinden, maar dat mocht niet baten. Er dreef steeds meer bewolking langs en vanuit het hotel klonk dronken gelach. Hoog tijd om te gaan opruimen en hopen dat het snel weer winter wordt.
  Vuja De': the strange feeling you get that nothing has happened before.
  http://www.everyoneweb.com/demelzaramakers/
Werken...
X