Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

16-12-2006 / First Light 127mm

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  16-12-2006 / First Light 127mm

  Sinds de 127mm refractor daadwerkelijk van mij is, heb ik er nog geen enkele keer serieus mee waar kunnen nemen. En ik heb hem nu toch al wel een maandje of 2. Gelukkig was ik vandaag op tijd terug uit Maastricht om het forum te lezen. Starparty!! De voorspellingen zagen er goed uit, en dus verscheen om kwart voor 9 Roel voor de deur. De boel ingeladen, en op weg naar Kootwijk. Dit keer met de fiësta in plaats van de kadett, en nu is het al zo dichtbij voor me, maar deze keer waren we er nog sneller.

  Op de plaats van bestemming stond Patje er al met Ronald, een goede vriend van hem, en Sterrenkijker met aanhang. Op de heenweg kwamen we veel mist tegen, maar gelukkig was dat er niet op de parkeerplaats. De lucht was helder, en dus konden we alles opzetten. Wat me heel erg beviel, was dat de hele set-up binnen no-time staat, en direct klaar is voor gebruik. Ik had de kijker thuis allang uitgebalanceerd, de zoeker uitgelijnd, en het statief 'recht' genoeg gezet. Grootste voordeel is misschien nog wel dat ik geen afkoeltijd nodig heb. Als eerste object koos ik Alcor en Mizar, omdat ik dit een makkelijk driedubbelsterklompje vind om op scherp te stellen. Het beeld zag er erg fijn uit. Mooie blauwe speldenpuntjes, en een fijne donkere achtergrond. Na het scherpstellen zwaaide ik de buis in de rondte en omhoog, want in het zenit stond Andromeda, en daar was ik toch wel heel erg benieuwd naar. En ik werd niet teleurgesteld, een duidelijk schijf met een zeer heldere kern + volgstelsel M110 in het 35mm oculair. Volgend object, het dubbelcluster! Ik had deze thuis al eens in de kijker gehad toen ik de telescoop nog te leen had, maar dit was natuurlijk nog véél mooier! Met het 25mm oculair een beeldveld vol scherpe puntjes. Heerlijk! Na het dubbelcluster dan eindelijk eens goed, en door mijn eigen kijker, de Orionnevel! Door Patricks Dob had ik hem vlak ervoor al gezien, dus nu kon ik mooi vergelijken. En wederom werd ik niet teleurgesteld! De zeer duidelijke structuur en het herkenbare trapezium sprongen eruit. Met zowel het 35mm als het 25mm oculair een heerlijkheid om naar te kijken. Vervolgens richtte ik mijn kijker weer naar het zenit, dit keer voor de Pleiaden. En ook nu kan ik niet anders zeggen dan dat ik erg tevreden ben. De pleiaden paste perfect in het beeldveld! Ik heb deze sterren al door veel verschillende kijkers gezien, maar misschien is een 127mm refractor wel gewoon dé kijker voor de Pleiaden...

  En dan nu het hoogtepuntje van de avond! Het wachten was natuurlijk op Saturnus, en eindelijk verscheen er dan aan de horizon tussen de bomen een helder puntje. Dit kon eigenlijk niet anders dan Saturnus zijn gezien de helderheid en de positie. En eindelijk, na al die tijd, kan ik met trots zeggen dat ik Saturnus heb gezien! Ik heb hem in een 35mm, een 25mm en een speciaal planetenoculair (6,5mm) van Patrick bekeken. De laatste scoorde uiteraard het best! Wat een geweldig gevoel weer om naar een andere planeet te turen. Mijn volgende wens is het zien van de cassinischeiding. Omdat Saturnus nog erg laag stond misten we veel detail, en toen we later nog eens kijken was Patricks oculair helaas beslagen. Maar wat heb ik genoten!

  Kortom, een geslaagde avond, en een geslaagde test met de telescoop. Nog even op een rij;

  + Snel opgezet en niet te zwaar
  + Direct gebruik, geen afkoeltijd
  + Fijnregeling van de montering is ideaal (vind ik irritant aan Dobsons)
  + Heb totaal geen last gehad van het beslaan van de lens
  + Het beeld voldoet ruim aan mijn verwachtingen
  + Een refractor is nu eenmaal mooi om te zien!

  - Lastig kijken als de telescoop naar het zenit staat
  - Kleurfout (welke mij tot nu toe alleen is opgevallen bij de maan)

  Als laatste puntje heb ik nog dat het werken met de EQmontering nog even wennen is, maar dit is eerder leuk onder het mom van leerzaam dan irritant.

  Wat betrefd de avond zelf?! Het was weer oergezellig met koek, warme chocolademelk, heerlijk genieten, geouwehoer (foto's volgen) en een spannend doch enigzins ook bedroefend verhaal van Marcel (maar dat mag hij lekker zelf vertellen als hij dat wil).  "Wir sind Sternguckers und auch Fossil. Du?"
  - Roel & Steem, 2019

  #2
  Mooi verhaal! Volgende keer hoop ik ook een keer van de party te zijn alhoewel het voor mij een flink stuk rijden is.
  Vixen GP-D2 montering | DD-1 autoguider mod | Soligor 400mm 6.3 | Rikenon 135 mm 2.8 | 115 zelfbouw reflector.

  Commentaar


   #3
   Ik heb vorige week vrijdag bij TS een 127mm refractor besteld, de planetenspecialist zoals ze hem bij Herrr Ransburg noemen. Er zitten alleen maar een paar kleine krasjes op de witte buis maar de optiek is tiptop in orde. Hopelijk krijg ik hem nog voor de kerst.............
   Grinding is a cavemen`s job, eat well, sleep well and word like hell !

   John Dobson.

   Commentaar


    #4
    Mooi verhaal!

    Ik heb er van genoten.
    114mm refl. en 70mm refr.
    200mm dobson.. Meade Etx70, Meade Etx90 PE.

    Commentaar


     #5
     Steem, gefeliciteerd met je juiste keuze! Mooi om te horen dat hij zo goed aan je verwachtingen voldoet. Ik verlang al een tijd naar de volgende keer fatsoenlijk waarnemen - waar ik zit is het weer telkens niet geschikt.
     The scientific theory I like best is that the rings of Saturn are composed entirely of lost airline luggage. ~ Mark Russell

     A MacBook user!

     Commentaar


      #6
      Steem, mooi verhaal! Een first light waar we jaloers van worden.

      En ik ben het helemaal met je eens. Een refractor is gewoon een MUST voor de pleiaden

      Commentaar


       #7
       Gave telescoop Steem!

       Ik heb nog even snel een blik erdoorheen kunnen werpen voordat hij door diverse mensen voor andere dingen "misbruikt" werd

       Saturnus zag er mooi en contrastrijk uit in iedergeval, klasse!

       Veel plezier er verder nog mee..

       En om jou topic niet te kapen zet ik mijn verslag(je?)

       Hier http://www.astroforum.nl/viewtopic.php? ... highlight=

       Wel neer.
       Optiek Wausch & Lomp contactlenzen F0,1 D10mm
       ------------------------------------------------------------------

       Uiteindelijk is toch álles de schuld van het onstaan van het universum.
       Auteur:Ik

       Commentaar


        #8
        Origineel geplaatst door StarCrazy
        Ik heb vorige week vrijdag bij TS een 127mm refractor besteld, de planetenspecialist zoals ze hem bij Herrr Ransburg noemen. Er zitten alleen maar een paar kleine krasjes op de witte buis maar de optiek is tiptop in orde. Hopelijk krijg ik hem nog voor de kerst.............
        Op welke montering heb je hem staan? De EQ-5 tilt hem makkelijk, maar ben wel nieuwsgierig naar waar jij hem op gaat zetten. Met de 127mm neem je een fijne telescoop in huis, want ook op Deepsky vind ik dat hij absoluut niet slecht presteert. Ook vind ik dat de buis fijn hanteerbaar is, met gemak neem je hem onder één arm, en met zijn 6,3 kilo merk je daar niks van. Ook is de buis niet onhandig lang.

        Ik heb er nu een 35mm Sirius en een 25mm oculair bij, maar dat is natuurlijk wel wat weinig. De eerste toevoeging word een zonnefilter, en daarna nieuwe oculairen (in ieder geval een 10mm). Verder zit ik te denken aan een maanfilter. De red dot finder en verwarmingselementen zijn voorlopig van de baan. De bijgeleverde zoeker voldoet prima als zoeker, en de lens besloeg gister niet. Dit terwijl hij vanuit huis via een verwarmde auto in de buitenlucht terecht kwam.
        "Wir sind Sternguckers und auch Fossil. Du?"
        - Roel & Steem, 2019

        Commentaar


         #9
         Hij komt inderdaad op een EQ5, maar ik heb de iets langere broer besteld (f=1200 "Der planetenspecialist"). Hij past nog op de achterbank van mijn Polo. Hoe is de focusseerinrichting eigenlijk van jouw TS, is hij beter dan de Synta's, Skywatchers e.d.?
         Grinding is a cavemen`s job, eat well, sleep well and word like hell !

         John Dobson.

         Commentaar

         Werken...
         X