Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Papenslagweg 14-11-2012.. ik moet weer even inkomen hoor...

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

 • TomC
  antwoordde :
  Ben jaloers ... is nu echt iedereen gaan waarnemen?

  Gaaf verslag en mooie objecten gezien, niet alledaags maar wel belonend.

  Laat een reactie achter ::


 • astromannetje
  antwoordde :
  Leuk verslag! Erg sfeervol!

  Laat een reactie achter ::


 • patrickduis
  antwoordde :
  Haha, mooi verslag zeg!
  Dit gevoel:
  wat een ***-hobby is dit toch ook
  had ik gisteren ook in de sterrenwacht toen heel veel problemen had met de guiding...

  Laat een reactie achter ::


 • BoertjeB
  antwoordde :
  Wat een goede nacht al niet teweeg kan brengen...
  Leuk verslag en mooie beschrijvingen van objecten. Die 2126 en 1245 wil ik nu ook zeker eens bekijken.

  Laat een reactie achter ::


 • reflector
  antwoordde :
  Ha, gaaf om te lezen hoe je aanvankelijke negativiteit omsloeg in een enthousiasme. Veel objecten gezien, waaronder wat H400 sterrenhopen die ook nog op mijn to-do lijstje staan.

  Laat een reactie achter ::


 • Baxstar
  antwoordde :
  Mooi verslag! En leuk om te zien hoe je toch bijdraait! Toch vrij veel kunnen loggen. Jammer dat ik er niet bij kon zijn, 3 van die kanonnen naast elkaar en een top seeing, klinkt toch als een top avondje!

  Casper

  Laat een reactie achter ::


 • Papenslagweg 14-11-2012.. ik moet weer even inkomen hoor...

  Hoe lang was het geleden? 3 maanden, 4? In Kollase ook al geen fluit kunnen doen dus de hobby ligt aardig op z'n gat. Heb ik überhaupt wel zin om te gaan, gatver het gaat nog vriezen ook. Pfffff accu ook nog eens bijna leeg. Man man, ik ben ook best moe..

  Iedereen kent dat moment wel. Gelukkig heb ik me gisteravond vermand en na een lichte astro-ruzie thuis (vrouwlief wilde ook weg) toch de rommel in de auto gegooid. Bij de afrit Lochem kwamen de eerste mistflarden me al tegemoet. Nee he, zal toch niet he, wat een ***-hobby is dit toch ook. Vlak voor de Papenslagweg rij ik door een dikke mistbank. Als ik rem om voor Roels auto tot stilstand te komen schiet de ABS in werking en glij ik nog een aantal meters door in de dikke klei/gier die de tractors eerder die dag hebben achtergelaten. Gelukkig niet tegen Roels bolide, ik zweer het, dan zou ik acuut zijn gaan janken als een klein kind. Gatverdamme wat een smerige dikke vette stinkende troep. Ben ik hiervoor uit m'n heerlijke warme huisje gekomen?

  Handje geschud met Roel en Ed die inmiddels het spul hadden staan en met lichte tegenzin gaan opbouwen. Duurt lang als alles ineens onwennig aanvoelt. Volgplatform doet niks.. ARGH.. ik heb dat rotding pas 1x gebruikt!? Wat kan er mis mee zijn? Na een kwartier kom je erachter dat het begin de andere kant van de sector is en dat de eindstop-stroomonderbreking goed z'n werk doet . De laatste keer waarnemen was volgens mij in korte broek, nu met thermokleding, muts en handschoenen. Zit de bewegingsvrijheid ook nog eens in de weg.

  En toen, veranderde het.


  Tom was inmiddels aangekomen en de gezelligheid klaarde m'n humeur wat op. Ik had zelfs zin gekregen om weer wat objectjes te gaan opzoeken! Begonnen met wat H400's in Perseus en Auriga en uiteraard wat leuke showobjectjes. Gedurende de uren werden de omstandigheden beter en beter. De transparantie werd beter en de seeiing zelfs absurd goed! Het volgplatform blijkt een vanaf nu onmisbare tool te zijn, heerlijk om niet steeds te moeten bijsturen. Slechts 4x moeten "resetten" over de hele avond van 19.30u - 0.00u. Ook de vangspiegel en oculairverwarming doen goed hun best, en dat was nodig ook.

  Dan Jupiter. Oh, oh jupiter. Fan-tas-tisch. De seeiing liet de voor mij grootste vergroting van 250x met gemak toe en alle details werden ragscherp afgebeeld. Ik merkte nu voor het eerst dat de vangspiegelverwarming roet in het eten gooide dus die uitgezet. Die gaan we eens wat sporadischer gebruiken. Aan deepsky heb ik de volgende objecten gelogd:

  NGC1664 – 14ES100
  Zeer los open cluster met +/- 30 direct zichtbare sterren van ongeveer gelijke magnitude. Lijkt enigszins op een hand met 3 vingers maar is niet erg bijzonder.

  NGC1857 – 14ES100
  Zwak open hoopje in een sterarme regio omringd door een rijker gebied met prominente sterren. De hoop ligt als een krans rond een dieporanje felle ster exact in het midden. Erg mooi.

  NGC1907 – 14ES100
  Klein hoopje iets zuid van M38. Compacte kern uit zwakke sterretjes, rondom wat fellere sterren. Zuid van de hoop staan 2 heldere sterren naast elkaar, voorgrond of onderdeel van de hoop?

  NCG 2126 – 14ES100
  De kerstboom op z’n kant! Een fel sterretje markeert de piek en 2 lijnen sterren de contouren van de boom. Grappig gezicht, echt mooi driehoekig.

  NCG2281 – 14ES100
  Losse open hoop. Vrij helder. Redelijk oninteressant qua vorm. Een klein precies symmetrisch ruitvormpje is wel de moeite van het vermelden waard.

  NGC869/884 – 30ES82
  Het dubbelcluster is een oude bekende uit de begintijd van de hobby. Op de een of andere manier nooit de moeite genomen te loggen. Hoe beschrijf je zulke mooie sterhopen? Niet te uitgebreid.. Wat een ontzettend mooie en enorm uitgestrekte kleurenpracht. Ze passen samen bijna in het grote beeldveld van de 30mm 82°. Prachtobject die in een kort Apo’tje ongetwijfeld beter tot zijn recht zal komen.

  NGC1023 – 6mmRAD
  Elliptisch helder stelsel met een felle kern. 2 voorgrondsterretjes aan weerszijden van de kern op de lange as van het stelsel waarbij de oostelijke beter zichtbaar is. De westelijke piept vooral perifeer naar voren. Dit is een fijne afwisseling na al het open cluster-geweld in deze regio.

  NGC1245 – 14ES100
  WAUW! Heel mooi en rijk open cluster. Veel sterren in de achtergrond, het lijkt wel nevelig. Ik vind de vergelijking met een handje goudstof passend. Het is dat de seeing erg goed is, anders zou ik zweren dat het fonkelde.

  NGC1342 – 14ES100
  Losse open hoop met veel helderheidsverschil en een aantal prominente sterren. Hierdoor valt de hoop een beetje weg in de omgeving en kijk je er snel overheen.

  NGC1444 – 14ES100
  Zwak open cluster, 1 enkele felle ster valt op in een vrij leeg cluster. Die felle ster staat zuidelijk in de hoop in een soort kruisvorm-asterisme, waarvan het ook de zuidelijke punt is. Lastig te vinden.

  NGC1513 – 14ES100
  Los open cluster met een duidelijke pacman-achtige vorm. Er zit een “gat” of sterarmer gebied voor de westkant van de voorgestelde clustercirkel. Ik tel ongeveer 30 sterren op de voorgrond.

  NGC1528 – 14ES100
  Fors en los open cluster. Gelijke magnituden sterren lijken in clustertjes gegroepeerd in de hoop te staan. Mooi!
  NGC1545
  Zeer los open cluster met veel verschillen in magnitude. De sterren staan wijdverspreid zonder enige vorm van patroon. 3 prominente oranje sterren vallen op. Door die kleurverschillen wordt het nog een interessant geheel.

  Na het ontzettend slechte begin een enorme kick gehad om de hobby weer volledig op te pakken. Jupiter blijkt een goede motivator!
Werken...
X