Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Stier bij de hoorns

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Stier bij de hoorns

  Opnieuw helder vanavond, nu en dan wel een wolkenpak, maar die dreven gelukkig heel snel voorbij. Ik heb nu ook eens naar de Stier gemikt, en de volgende sterrenhoopjes opgezocht, daar zitten echt leuke bij:


  NGC 1647

  Deze lijkt op een boom met een ruime ronde bol bladeren. De helderste lijn sterren vormen de stam, deze stam eindigt met een helder nauw dubbeltje.


  NGC 1746

  Deze bestaat officieel uit 2 stukken, NGC 1750 en 1758. Als je let waar de kleine sterretjes gegroepeerd zitten, zie je inderdaad de 2 delen.

  In het westelijke deel (1750) zie je een helder dubbeltje en ook een leuk fijn driehoekje.

  In het oostelijke deel (1758) zie je een kleine parallellogram van fijne sterretjes.


  NGC 1802

  Ook zo eentje dat in de RNGC (Revised NGC) foutief bestempeld werd als een asterisme. Als je hem opzoekt ziet hij er echt wel als een cluster uit, dit kan geen toevallige groepering van deze sterren zijn. Ze zijn allen bijna even helder. De vorm is als volgt: een gebogen lijn van 6 sterren, bijna op het eind van de lijn aan beide kanten een ster, en eentje daarvan is zelfs een heel dicht dubbeltje. Aan een kant van de lijn ligt ook een driehoek.


  NGC 1807 en 1817

  Ook twee die naast elkaar liggen.

  De 1807 is een kleine groep van heldere sterren. In de vorm herkende ik als het ware een molen, een smal rechtopstaand huisje, met een hoge spitse dak, en 2 wieken die wuiven, weliswaar geen 4 dus.

  De 1817 is een hele grote wolk van vele fijne sterretjes. De wolk ligt ten ZO van een heldere ster en ten O van een smalle driehoek heldere sterren.


  M 1

  En om mooi te eindigen het eerste opgelijste object van Charles. Dit met een Lumicon Deepsky filter. Knap wolkje natuurlijk. Het lijkt op een make-up watje. Maar ook pluisjes zie je, en die zelfs aan de rand lijken uit te steken.


  Voila, een korte sessie, maar die sterrenhoopjes zijn ook echt wel mijn ding geworden.
  Is the sun more useful than the moon? Nasreddin: the moon, we need light more at night.

  #2
  Goed bezig! En een knappe verzameling open hopen. Met welke telescoop en welke vergroting(en) heb je waargenomen?
  50 cm Van Gastel dob - 30 cm Van Gastel dob - 15 cm zelfbouw Newton - ASI1600MM-C met een Esprit 80 ED op een SW HEQ5-Pro, ASI1600MM-C met een 8" RC op een EQ6-R

  Commentaar


   #3
   Met de 30cm. En het opzoeken is met 40x, en de hoopjes bekeken bij 80x of 120x.
   Is the sun more useful than the moon? Nasreddin: the moon, we need light more at night.

   Commentaar


    #4
    Mooie waarnemingen. Taurus is een uitgestrekt gebied met eerder weinig objecten, hoewel jij hier de zeldzame exemplaren weet te vinden. Mocht je er nou nog M45 bij zetten, dan had je ze bijna allemaal gehad
    -- Objects on sketch are fainter than they appear --

    Commentaar

    Werken...
    X