Announcement

Collapse
No announcement yet.

De krenten uit de pap (7 mei '18)

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

  De krenten uit de pap (7 mei '18)

  Jongens wat een mazzel hebben we! Al een paar dagen strak heldere hemel en heerlijk weer, en dat betekent ook 's nachts mooi waarneemweer! Het enige jammere is dat je wel pas rond middernacht kan beginnen deze tijd van het jaar. Ondanks dat vertrok ik al rond 21:15 richting Dijkgatsbos want ik had er zo'n zin in en de spiegel moest nog afkoelen en dan kon ik nog ff emmeren met de telescoop. Dat was geen verkeerde gedachte want uiteindelijk had ik nog steeds geharrewar met de collimatie. Sheesh. De usual opstartstruggles dus, en tel daarbij op dat ik ook mijn jas, met rood lichtje, en mijn tublug was vergeten...

  Nou ja. Mijn humeur trok zich er niet zoveel van aan, misschien omdat we al een heel goede nacht gehad hadden...

  Toen het uiteindelijk allemaal weer stond, nog voor astroduister, waren we ook met weer een respectabel clubje! Jan, Martijn, Eli, Harro, Willem en Nathan! Oh, en ik zei de gek. Om er even in te komen verschalk ik wat bolhapjes: M13, M5, en snoep ik van de ringnevel in wel erg veel detail, zo vroeg op de avond en zo laag aan de hemel. Nou, het is nog niet echt donker maar toch maar eens serieus beginnen dan... ?

  Een object dat ik eigenlijk min of meer per ongeluk had toegevoegd aan de lijst, is NGC4559, de koi fish galaxy aldus Stellarium. Nog noooooooooooit van gehoord maar oh well.. En jeetjedikkies, wat een leuk object is dat! Een relatief helder stelsel met allemaal donkere en lichte vlekjes, aan de oostkant geflankeerd door een lief drietal sterretjes, met aan de westkant een uitwaaierende 'staart'. Ik heb het geschetst maar mijn noeste arbeid kan dit stelsel geen eer aan doen.

  [caption id="attachment_979" align="alignleft" width="800"] NGC4559, 16" Nichol/Sumerian, 6.7mm oculair (260x)[/caption]

  Trouwens ook voor het eerst dat ik op A4 schets, want ik was mijn schetsvellen vergeten en leende er een van Harro. Ik zal er nog even bij vertellen; De 'staart' was in het echt veel subtieler, en de kern had een detailtje, maar iedere keer dat ik keek leek dat een andere kant op te gaan.

  Maar goed, een geweldig leuk object dus, zeker een aanrader! Wel besluit ik dat dit mijn enige schets van de avond wordt, want zo'n groot vel (en werken met een enorme lamp)... het is niet ideaal.

  Een volgende highlight is de Heron galaxies, Arp 84. Wat een weelde, allemaal verschillende vlekjes... En zit daar nou ook NOG een extra galaxy? Ohhh wat ongelofelijk jammer dat ik niet heb opgeschreven WAAR ik dat dan zag, want google zegt me dat er wel nog eentje vlakbij staat maar of ik nou DiE gezien heb of niet... Later op de avond heb ik een aantal waarnemingen gecheckt met SkySafari, dat ga ik voortaan vaker doen!

  Ondertussen staat de kop van de beer op een acceptabele hoogte, en ga ik op zoek naar Coddington's Nebula, IC2547. Ik had opgeschreven dat hij vlakbij M81/M82 staat dus mijn starhop begint daar, maar zo makkelijk is het nog niet. Uiteindelijk staat hij wel in beeld, een verheldering (of 2?) meer dan een gedefinieerd object. Detectie met de Delos 17.3, het beste met de 11mm. Perifeer wordt hij 4x zo groot.

  Uit de waarnemingen van TomC had ik M109 geselecteerd, dacht ik. Nu ik er weer naar zoek kan ik het niet vinden en in het oculair was het ook niet wat ik verwacht had, maar wel een mooi spiraalstelsel. Eigenlijk omdat het niet was wat ik verwachtte heb ik er niet zo goed naar gekeken. Dom.

  Hierna ga ik op zoek naar NGC3718, en onderweg stuit ik op NGC3738 en 3756. NGC3738 heeft een puntje, de ander is een spiraal. Erg leuke bijvangst! NGC3718 vervolgens is leuk met 11mm zie je de inkeping. Ik was vergeten waarom ik deze op de lijst had gezet maar zodra ik hem in het oculair had, wist ik precies welke het was. Dat gebeurt ook niet altijd zullen we maar zeggen Er staat nog een klein edge-on stelsel bij dat niet in de PSA staat.

  Hierna ga ik samen met Phil Harrington op zoek naar de knotjes in M101. Ik moet zeggen dat het niet bepaald comfortabel waarnemen was, staand met een zwaar boeki n de hand en een veel te grote maar veel te zwakke lamp. Ik heb dan ook maar gewoon vinkjes gezet in het boek bij ieder knotje dat ik gezien heb, en dat zijn: NGC 5471, 5462, 5461, 5455, 5450, 5449, 5453. Maar eigenlijk wil ik dit nog eens opnieuw doen met een chille stoel, een normaal waarneemlampje en een schetsvel.

  Had ik trouwens al gezegd dat M101 een BRILJANT object is? Wow.

  Net als Steven doe ik nog een poging om M63, de sunflower galaxy mooi te vinden, maar ook hier is de naam gewoon funest voor het waarneemgenot. Het is heus een leuk stelsel, maar wel een beeeeeeeeeeetje 13-in-een-dozijn.

  En daarmee is M63 het minst interessante object dat ik heb bekeken (is ook een prestatie natuurlijk) en heb ik een avondje heerlijk krenten uit de pap zitten halen

  En natuurlijk is hier nog de verplichte melkwegfoto  Spuit 9 op zijn minst...
  16" Canopus met Nichol spiegel, 8" GSO dob, AZ-3+WO Zenithstar 80ED, Star Adventurer + 60D

  #2
  Mooi verslag van een mooie avond! Zo te zien verdient NGC4559 een herkansing. Vorig jaar in Grandpré heb ik hem snel afgeserveerd als detailloos maar als ik jouw schets zie dan is mijn waarneming blijkbaar niet geheel overeenkomstig de werkelijkheid Mooi. En die verplichte melkwegfoto ook. Die blijft verplicht.
  16" F4.5 Harroscope, 102/1000 Refractor, 4.5" F4.4 Newton, 50mm F4 Gropescope
  One star at your side is better than 10^24 in the universe.

  Comment


   #3
   Ik vroeg me gisteravond al af wat dat was die koi fish, maar de 4559 dus. Mooi geschetst, die staart heb ik zelf eerder niet kunnen zien (en dan zie je er ook geen vis in natuurlijk).
   Mooi ook die Coddington nebula, de angstgegner van (bijna) elke waarnemer.
   Die knotjes van M101 staan zelfs ook in skysafari, max in zoomen op M101 worden ze zichtbaar.
   Leuk verslag van een leuke avond en nacht.
   Last edited by janbstar; 08-05-18, 15:59.
   C11 SCT 28cm f/10, Skytee 2, HEQ5, Intes MK67 15cm Mak, SW mak127

   Comment


    #4
    Prachtige waarnemingen. Leuk verslag!
    Koi-karper is wat teveel eer. Kikkervisje- nevel NGC 4559 past beter. Hoe dan ook, een tot de verbeelding sprekende waarneming!
    Schiedam: Evostar 120ED, Vixen ED102 (upgraded by FirstLight), UK OMC140 Maksutov op GPDX, Skywatcher Mak 102 (g&g) op Alt/Az. Jena 10X50, Gucky.
    Sterrenwacht Rijswijk : 130mm Astro-Physics Starfire op EQ6, 14 inch Meade Schmidt Cassegrain op EQ8, Lunt.

    Comment


     #5
     Leuk verslag weer. De Koi karper komt op mijn todo lijst.
     Starsplitter 14.5" Dobson, Intes Rumak M703, Kson 1026ED apo

     Comment


      #6
      Idem. Ik wil ook die karper vangen!
      Zeer geslaagde schets - en opnieuw stevig doorvergroot. Je maakt me trots
      Alkaid 16" f/4.2 Nichol optics - Celestron SCT CGEM1100 - Doublet ED80CF f/7 - Pentax ED 10x50 DCF

      Comment


       #7
       Leuk verslag .. en n boel inspiratie waar ik waarschijnlijk eerst eens moet uitzoeken of in 6" iets te zien zal zijn
       SW 150 f/5 PDS - TMB SWA 6mm - SW 28mm - TV N 12mm - Hawke Endurace 10x42 (BAMBI 8,9,11-18,21,22,24,33,34)

       Comment


        #8
        Bedankt voor de leuke reacties! Hier is nog een startrails impressie van die nacht. Wel weer eens leuk om te doen

        Click image for larger version Name:	startrails20180507.jpg Views:	1 Size:	447.7 KB ID:	1378975
        Spuit 9 op zijn minst...
        16" Canopus met Nichol spiegel, 8" GSO dob, AZ-3+WO Zenithstar 80ED, Star Adventurer + 60D

        Comment


         #9
         Geïnspireerd door jouw verhaal heb ik de Koi vannacht maar eens opgezocht. In de 14.5 Dob was het een groot ding, zoiets als jij schetste , maar ik vond die drie sterren meer op de rand liggen.
         Ook in de 7 inch Mak was ie goed zichtbaar, alleen met een wat kleinere "staart". Leuk ding!
         Starsplitter 14.5" Dobson, Intes Rumak M703, Kson 1026ED apo

         Comment

         Working...
         X