Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Object van de maand December 2019: Herschel-object der Herschel-objecten

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

 • DaanC
  antwoordde :
  Gisteren in de vroege avond geprobeerd Uranus te zien maar ik kon hem/haar helaas niet vinden. De maan had best wat kracht en zorgde ervoor dat het lastig was om de juiste patronen te vinden. Wellicht had ik later op de avond beter zicht maar mijn tijd was helaas beperkt. Hopen op nog weer een heldere avond binnenkort...

  Laat een reactie achter ::


 • Rem
  antwoordde :
  Zoals beloofd nog wat extra achtergrondinfo in post #1. Maar jullie bijdragen hierboven mogen er ook wezen :goedgedaan

  Laat een reactie achter ::


 • EdwardB
  antwoordde :
  Daar heb je wel een punt Bert. Zo bekeken kan ik me dat ook voorstellen.

  Iets soortgelijks heb ik met M35. Op 1graad boven de ecliptica had deze ook wel ooit opgemerkt moeten zijn voor de uitvinding van de telescoop. In Hinckley Allens Star Names wordt een opmerking van Agnes Mary Clerke geciteerd die vermoedt dat Uranus door vroegere waarnemers in de Pacific kan zijn waargenomen als bewegend object. Helaas is hierover verder niets te vinden op internet.

  Een leuk bruggetje terug naar Uranus is dat vlakbij deze sterrenhoop de ster Propus/Eta Geminorum ligt. Vlakbij deze ster (die trouwens komende vrijdag de 13e door de maan zal worden bedekt) werd Uranus ontdekt. In 2033 zal Uranus weer in die omgeving staan, drie siderische omlopen na zijn ontdekking.

  Laat een reactie achter ::


 • Bert Bogchelman
  antwoordde :
  EdwardB zoals jij het beschrijft is het idd niet te doen. Maar toen ik hem zag verstoorde hij maar al te duidelijk het sterrenbeeld Vissen sterpatroon. Dat zal bij andere ecliptica sterrenbeelden ook wel eens voorkomen.

  Laat een reactie achter ::


 • John Baars
  antwoordde :
  Vanavond Uranus weer eens opgezocht. Een bolletje met een knipoog naar groen/blauw. Om iets van kleur te zien moet ik er rechtstreeks naar kijken, wat op zich logisch is in verband met de positie van staafjes en kegeltjes op mijn netvlies. 195X met een 150mm Achromaat.

  Laat een reactie achter ::


 • EdwardB
  antwoordde :
  Uranus heb ik in Zuid-Frankrijk ook wel eens gezien met het blote oog. Maar het lijkt mij juist verbazingwekkend als hij eerder ontdekt zou zijn geweest, en al helemaal voor de uitvinding van de telescoop.

  Uranus wordt op zijn gunstigst net iets helderder dan magnitude 6. Er zijn een paar duizend sterren van m6. Daarvan liggen er een paar honderd in de nabijheid van de ecliptica. In de gunstigste waarneemperiode van Uranus (rond de oppositie) verplaatst de planeet zich met een snelheid van ca. 2,3 boogminuten (westwaarts) per dag, in drie ŗ vier weken ca. 1 graad. In de weken rond de stationaire periodes (op iets meer dan 100 graden hoekafstand tot de zon) is de verplaatsing in totaal enkele boogminuten.
  Tycho Brahe, kon positie bepalen tot 1 boogminuut nauwkeurig en was de eerste die nauwkeuriger metingen kon verrichten dan Hipparchus, en een van de laatsten die dat zonder optische hulpmiddelen deed. Met het blote oog en zelfs met een verrekijker is Uranus niet te onderscheiden van de sterren. Gericht zoeken naar iets wat je kent (evt. in de fase van het hypothetisch bestaan zoals bij Neptunus voor zijn ontdekking, Sirius B etc.), is veel makkelijker dan van honderden puntjes van m6 zeer regelmatig de positie te bepalen om te weten te komen of er eentje beweegt, en dat zonder dat je een reden kan bedenken waarom er eentje zou bewegen. Iets zoeken terwijl je niet weet wat je moet zoeken is erg omslachtig. Je zal dan sneller geneigd zijn je onderzoek te richten op iets wat je al enigszins kent of hypothetisch kan aantonen.

  Op grond van de regel van Titius-Bode, kwamen er wel gerichte zoektochten naar een onbekend lichaam in de 'grote ruimte' tussen de banen van Mars en Jupiter. Kepler had in zijn Mysterium cosmographicum voor die grote ruimte trouwens een schitterende verklaring door de tetraŽder als een van de vijf regelmatige veelvlakken tussen de banen van Mars en Jupiter te plaatsen. Toen Uranus ontdekt werd en ook aan de regel van Titius-Bode bleek te voldoen (en vijf regelmatige veelvlakken blijkbaar onvoldoende was) gaf dat weer extra stimulans om verder te zoeken.

  Sommige ontdekkingen zijn toevallig, of ondanks een verkeerde basis zoals die van Pluto wat later bleek. Meestal wordt dus iets gevonden na een gerichte zoektocht. Herschel zocht uiteindelijk ook gericht, namelijk alles in kaart brengen wat in zijn telescoop zichtbaar werd.

  Laat een reactie achter ::


 • wvreeven
  antwoordde :
  Sterker, Uranus is ook vanuit Nederland met het blote oog zichtbaar. Niet vanuit de stad maar echt wel vanaf een donkere plaats natuurlijk. Ik heb hem een paar keer vanuit Wateren gezien zo'n 10 jaar geleden toen ik nog in Nederland woonde. Het heeft mijj ook altijd verbaasd dat Uranus nooit als bewegend object is herkend. De Engelse Wikipedia pagina geeft aan dat Uranus toch zeker wel gezien is vůůr de ontdekking door Herschel:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Uranus#Discovery

  Laat een reactie achter ::


 • Bert Bogchelman
  antwoordde :
  Ik heb Uranus een paar jaar geleden met het blote oog in Sahara Sky gezien. Hij stond toen in de Vissen. En verbaasde me erover dat ie nooit ontdekt is in de oudheid, want het was echt makkelijk daar. Wat dat betreft vind ik Mercurius lastiger.

  Laat een reactie achter ::


 • HanKr
  antwoordde :
  Sinds een paar maanden ben ik begonnen met deze hobby, afgelopen zaterdag voor het eerst Uranus gezien! Een mooi 3D bolletje, zoals hiervoor geschetst.
  Was wel even zoeken, want mijn GoTo nog niet helemaal uitgelijnd gekregen. Mooie hobby!

  Laat een reactie achter ::


 • coldfieldboundary
  antwoordde :
  Heb hem vanavond ook nog eens na lange tijd opgezocht. Hij zit hoog, bij de Ram. (Waar is de tijd dat Uranus en Neptunus steeds zo laag moesten gezocht worden.) Hij was ook snel gevonden bij 40x, het bewuste sterretje viel al op dat het om een planeet gaat. Dan meteen doorgevoerd naar 300x, want dat wist ik van vroeger. Om hem duidelijk als 'bolletje' te zien, (ook voor Neptunus), mag je al flink vergroten. En een mooi bolletje was het dan ook, zacht en egaal schijnend. Alhoewel, ik verwachtte eigenlijk zoals vroeger een opvallend blauwgroene kleur, maar dit zat er deze keer moeilijk in, eerder gewoon grijs (zoals ook hierboven gemeld). Maar dat ligt misschien aan de seeing en tranparantie, want die was vanavond niet al te best.
  In Cartes du Ciel zag ik ook meteen dat Uranus echt niet ver ligt van NGC 821! Daarheen dus ook meteen naar toe geweest. Ja, die was vlakbij een mag. 9 sterretje zeker te zien, een kleine stelseltje!

  Laat een reactie achter ::


 • markleeman
  antwoordde :
  Dit is de schets van gisteravond. Uranus is iets te groot ingetekend, in werkelijkheid was het een nog kleiner schijfje. Maar het geeft wel een goede indruk zo denk ik. Struktuur komt van het podlood en papier, maar in werkelijkheid was er geen oppervlakte detail te zien. Ik heb een tijdje zitten kijken of de maantjes te zien zijn, maar die zag ik niet (niet met zekerheid althans).

  Last bewerkt door markleeman; 02-12-19, 09:31.

  Laat een reactie achter ::


 • schoenmaker
  antwoordde :
  Afgelopen nacht was Gorilla's in de mist!... Echt dichte mist, zo dicht had ik het nog nooit gezien. Het bleef dus bij het gezellig kletsen en de monteringen vergelijken. Iemand van de sterrenwacht had namelijk de grote broer van mijn montering gekocht.

  Wat een joekel is die CEM60 tov de CEM25p.

  Laat een reactie achter ::


 • Fabricius
  antwoordde :
  Gisteravond heb ik ook naar Uranus gekeken.
  Bij een vergroting van 200x was een duidelijk schijfje zichtbaar. Ik zag geen details of kleur.
  Evostar 120ED refractor met Delos 4,5mm oculair.

  Laat een reactie achter ::


 • janbstar
  antwoordde :
  Afgelopen nacht bekeken en het schijfje bleek groter dan ik altijd gedacht had. Makkelijk te onderscheiden van sterren.
  Bekeken met de C8 op 222x, ik vond hem meer geel met wat groene tinten. Leuk object.

  Laat een reactie achter ::


 • oetie
  antwoordde :
  Nee hoor, we hadden hem juist nu al online gezet zodat jullie van deze heldere nacht gebruik konden maken :D Kom maar op met die schets.

  Laat een reactie achter ::

Werken...
X