Announcement

Collapse
No announcement yet.

Object van de Maand juni 2018 | Twee bolhopen in Ophiuchus: M10 en M12

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

  Object van de Maand juni 2018 | Twee bolhopen in Ophiuchus: M10 en M12

  Juni, de maand van de midzomernacht, lichtende nachtwolken en waarnemen in T-shirt. En van Ophiuchus, de Slangendrager. Dit sterrenbeeld, op de hemelevenaar tussen de Schorpioen en Hercules, is rijk aan die typische zomerobjecten: bolvormige sterrenhopen. Deze objecten prikken mooi door de grijze nachten heen, en de man met de slang herbergt alleen al uit de Messiercatalogus maar liefst zeven exemplaren.

  Deze maand richten we de blik op twee Messierbolhopen op de buik van de hemelse brandweerman: M10 en M12. Beide objecten zijn ook daadwerkelijk ontdekt door Charles Messier op twee achtereenvolgende dagen in mei 1764. Ook al zo'n meimaand met meerdere heldere nachten.
  Messier beschreef beide bolhopen als een "nevel zonder sterren". Later, met betere instrumenten, was onder anderen William Herschel in staat de bolhopen op te lossen in individuele sterren. Met een amateurtelescoop met een opening van circa 20 cm kunnen wij dat ook.

  Met kleinere telescopen zijn beide bolhopen in de Spuitgast waar te nemen zoals Messier dat deed. Is hier wellicht een subtiel verschil in grootte op te merken? Met een grotere telescoop is het misschien leuk om eens te kijken naar de mate van geconcentreerdheid. Is hier een verschil in op te merken?
  Het mooiste is natuurlijk om deze eigenschappen weer te geven in een schets of foto, of natuurlijk een mooie omschrijving.
  De belangrijkste vraag van dit topic: welke van de twee bolhopen is je favoriet (zie de poll aan het eind van het topic), en waarom?

  M10 en M12 zijn te vinden ten westen van de beide Yed's (Arabisch voor hand, de beide handen van de Slangendrager). Zie de kaart hieronder.

  Click image for larger version Name:	M10-M12_Finder_Chart.png Views:	2 Size:	73.8 KB ID:	1381547

  Veel plezier! Het OvdM-team.

  Na de waarneming deze maand: welke van de twee bolhopen is je favoriet?
  1
  M10
  100.00%
  1
  M12
  0%
  0
  16" F4.5 Harroscope, 102/1000 Refractor, 4.5" F4.4 Newton, 50mm F4 Gropescope
  I'm starlit from the side | www.remranger.com
Working...
X