Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Gekocht: De Thommen altimeter

Samenvouwen
Dit onderwerp is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Gekocht: De Thommen altimeter

  Hebbes, gekocht tijdens mijn verblijf in Zwitserland, goede garanties en pak-'m-beet voor de helft van de prijs als hier. Uitstekend instrument om lokaal de weersomstandigheden te peilen, de testen tot nu wijzen uit dat ie perfect functioneert.

  #2
  Leuk! Wat is het?

  Altimeter = hoogtemeter?
  "Truss me, I'm solid." - Bouwe Dob

  Commentaar


   #3
   Origineel geplaatst door Roel
   Leuk! Wat is het?

   Altimeter = hoogtemeter?
   Hoogtemeter gecombineerd met barometer, het beste wat er op dit gebied te krijgen is, volledig mechanisch(geen batterijengedoe) en gebouwd en geleverd door Thommen, mede bekend om instrumenten voor de vliegtuigindustrie.

   Commentaar


    #4
    Leuk zeg! Ik wil ook zo'n dingetje! Hoe werkt zoiets nou precies?
    Vuja De': the strange feeling you get that nothing has happened before.
    http://www.everyoneweb.com/demelzaramakers/

    Commentaar


     #5
     Origineel geplaatst door Demelza
     Leuk zeg! Ik wil ook zo'n dingetje! Hoe werkt zoiets nou precies?
     Dacht ik al dat jij dat leuk zou vinden. Principe is eenvoudig, dingetje is geijkt op 1013hPa, de gecorrigeerde luchtdruk op zeeniveau(norm). Primaire functie is hoogtemeter, bij jou zal die dus zo'n 100m.? aangeven. Dit type aldus bruikbaar tot op 5000 meter(veel hoger kom ik in ieder geval niet). Tijdens een bergtocht moet je regelmatig synchroniseren op de hoogtekaart gezien er sprake is van enige marge(ca.10 meter afwijking op 5000 meter).
     De onderliggende schaal functioneert als barometer die de absolute luchtdruk weergeeft. In jouw situatie betekent dat instellen op de hoogte waar je woont voordat je de luchtdruk afleest. Gezien het dingetje volledig mechanisch werkt in vrijwel elke omstandigheid kun je er van opaan, (spat-waterdicht, -/-40gr-+/+ 80 gr.). Dingen zijn te krijgen in de meeste gespecialiseerde bergsportzaken.
     Zo'n ding moet je naast een (recta-)kompas gewoon hebben! Al is het maar om het hebben.

     Commentaar


      #6
      Ik zit op 81.8 n.a.p., midden op een heuvel. Ik merk dat mijn eigen (elektrische) barometers soms helemaal niet kloppen. Zo'n dingetje zou erg handig (en leuk) zijn. Maar het lijkt me ook wel een dure gadget als ze in speciaalzaken te krijgen zijn. Hebbuh!
      Vuja De': the strange feeling you get that nothing has happened before.
      http://www.everyoneweb.com/demelzaramakers/

      Commentaar


       #7
       Wat is het grote verschil tussen zo'n Thommen Altimeter en een willekeurige anologe hoogtemeter?
       SkyWatcher Heritage 130p Flextube (Dob)
       Meade DS2070AT (70mm refractor + Autostar) 76/700 Newton type "Kijkshop"

       Commentaar


        #8
        Origineel geplaatst door Lieuwe
        Wat is het grote verschil tussen zo'n Thommen Altimeter en een willekeurige anologe hoogtemeter?
        Thommen bouwt meetapp. voor oa de vliegtuigindustrie, hetgeen de nauwkeurigheid ten goede komt. Volgens ingewijden ter plekke(Zwitserland) kun je niet beter krijgen. De meetgegevens zijn volgens hen zˇ betrouwbaar dat daardoor al meerdere keren mensenlevens gered zijn.

        Commentaar


         #9
         Demelza: Ik kan me even vergissen, maar het principe van een mechanische barometer en hoogtemeter (identiek trouwens in essentie) is het volgende. je maakt een afgesloten kamer gevuld met lucht op een gecontrollerde druk van exact 1013HPa. Als er nu een lagere luchtdruk (ofwel dor hoogte ofwel door drukverschil=identiek) op komt, dan zet de kamer uit en mutasis mutandis met hogere luchtdruk. Dit uitzetten en inkrimpen kan je meten. Bij wijze van spreke met je een lange steel op een van de wanden van de kamer en maakt daar een (geijkte) wijzerplaat op. Okee, dit is zeer sterk versimpeld, er zit e.e.a. mechanisch nog tussen om het wat betrouwbaarder enz te maken maar in principe werkt zo een mechanische drukmeting.
         Wat die Thommen meter waarschijnlijk enigszins onderscheidt van de rest zijn de volgende dingen: bepaalde materiaalkeuzes waardoor deze mogelijk betrouwbaarder is maar wat waarschijnlijker is, is dat voor het ontwerp er gebruik is gemaakt van een beter mechanisme. In bovenstaand verhaal ben ik niet ingegaan op de vertaalslag van vervorming tgv de druk naar de af te lezen druk. Voor kleine veranderingen kan je nl. aannemen dat dir recht evenredig met elkaar is. Dat wil zeggen dat als de druk in de kamer 1% toeneemt, de vervorming bijv 1mm is en de uitwijking van de meter 1%, bij 2% druk verandering, 2mm vervorming en 2mm uitwijking van de meter. etc. Echter, dit werkt alleen goed voor kleine drukveranderingen. Als je een grote drukverandering wil meten, hoeft dit niet op te gaan en moet je hiervoor een correctiesysteem inbouwen. Waarschijnlijk hebben de ingenieurs bij Thommen een hoogwaardig systeem bedacht om hiervoor beter te corrigeren dan hun concurrenten. (En dit is technisch een niet te onderschatten klus). Kortgezegd zijn dit waarschijnlijk de verbeteringen van een Thommen altimeter tov een "gewone" altimeter. Overigens denk ik dat elke altimeter e.o.a correctieysteem nodig heeft. het is alleen een kwestie van beter. Bijv. omdat het minder bewegende onderdelen heeft, of precieser nou ja, je kan zelf wel wat creatieve redenen bedenken hoe men een ontwerp kan verbeteren.

         Grappig anecdote wat hier een beetje bij aansluit: om te laten zien dat je niet te snel mag stijgen bij het duiken, laat men vaak bij een duikcursus (ook de mijne toentertijd) een ballon op, op rond de 10m diepte. Men vult de ballon met de gasfles op de rug van de duiker en knoopt die dicht. Door de opwaardse kracht stijgt de ballon razendsnel omhoog. Terwijl deze stijgt, wordt deze ook groter (waterdruk neemt immers af) en meestal knalt deze vlak onder de oppervlakte uit elkaar. De typische reactie die je dan hoort van je instructeur is zoiets als: en bedenk je dan maar dat je twee ballonnen in je borstkas hebt zitten.
         Dit is geen undersign.

         Commentaar


          #10
          Oftewel Yigal: er zit weinig verschil tussen de Thommen en de andere analoge altimeters, behalve de preciesie en kwaliteit van de materialen.... Tis dus al net als bij telescopen: ze doen hetzelfde, alleen een beetje beter of slechter....
          SkyWatcher Heritage 130p Flextube (Dob)
          Meade DS2070AT (70mm refractor + Autostar) 76/700 Newton type "Kijkshop"

          Commentaar


           #11
           Zo'n gecombineerde alti-/barometer is inderdaad erg handig. Ik heb er eentje in mijn polshorloge. Werkt erg nauwkeurig en heb er tijdens tochten al veel plezier van gehad. Er zit overigens ook een kompas op.
           Mits je een en ander goed instelt! Want er zijn enkele valkuilen die ook gelden voor de losse altimeters, zoals de Thommen. Het probleem is dat de luchtdruk steeds varieert. En het is juist die druk die gebruikt wordt voor een hoogtemeting. Of een weersverandering.
           Als ik ergens verblijf zet ik hem op de barometer stand. Dan fixeert hij de hoogte. (Die wel correct moet zijn. Meestal voer ik die hoogte in aan de hand van een stafkaart of - in de bergen - met behulp van wijzers op bergtoppen of aan de kant van de weg.) De veranderingen in de luchtdruk wijzen dan op meteorologische veranderingen.
           Ga ik trekken dan zet ik hem op altimeterstand. Dan worden luchtdrukverschillen ge´nterpreteerd als veranderingen in hoogte. De - foute - vooronderstelling is dat de meteorologische luchtdruk niet verandert. Dat is natuurlijk nooit zo, vandaar dat je regelmatig de hoogte weer opnieuw moet bijstellen. Alleen bij heel bijzonder stabiel weer is dat niet nodig. Afgezien van zuivere meetfouten van het apparaat zelf is dit de grootste valkuil.
           Vertrouw dus nooit op hoogtemeters, zeker niet voor langere periodes, zonder deze iedere keer te ijken met je werkelijke hoogte.
           Eigenlijk gebruik ik de meter praktisch nooit om de hoogte te meten maar feitelijk alleen als barometer. In de praktijk blijkt namelijk dat je met een goed kompas en goede kaarten eigenlijk voldoende hebt. In een enkel geval, als ik echt de weg kwijt was, gebruikte ik de hoogtemeter om een keuze te kunnen maken tussen enkele mogelijke plaatsen. Dit komt echter zelden voor.
           Ongetwijfeld is de Thommen een beter instrument dan mijn horloge, een Suunto overigens. Ik hoop dat je er nog veel plezier van zult hebben.

           PS Er is nog een valkuil en die heeft te maken met de temperatuur. Deze heeft ook invloed op de zwaarte van lucht en dus op de luchtdruk. Iedere hoogtemeter gaat uit van een normtemperatuur: ieder hoogte heeft een eigen normtemp. Verschilt de echte temperatuur op een bepaalde hoogte teveel met die norm dan moet er een correctie worden gemaakt.
           Polarex D60 900mm/parallactisch statief + motor
           Sumerian Optics Propus (prototype) 10" F/4.7 (Protodob)
           Sumerian Optics Canopus 18" F/4.3 (Hyperdob)

           Commentaar


            #12
            Lieuwe: tjsa, op die manier kan ik de vergelijking ook maken tussen een Bentley en een Kia. je snapt nem ik aan dat op die manier versimpelen niet werkt. Overigens, dat "lineariseringsmechanisme" kan technisch flink interessant zijn en de prijs flink opdrijven door patenten e.d.
            Dit is geen undersign.

            Commentaar

            Werken...
            X