Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Blijven we nog steeds ontkennen???

Samenvouwen
Dit onderwerp is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

 • Demelza
  antwoordde :
  Omdat dit topic al uit 10 pagina's bestaat en het behoorlijk onoverzichtelijk begint te worden plaats ik hier een slotje. Als er behoefte is aan een nieuw topic over klimaatverandering en het al dan niet bijdragen van de mens hieraan mag er een nieuw topic geopend worden in het subforum: aardwetenschappen.

  Laat een reactie achter ::


 • Batchainpuller
  antwoordde :
  Ja toch interessant hoor.

  Lieuwe en Janp

  Ja uiteindelijk kom je wel tot de conclusie dat de aarde vanzelf ook een sterke klimaatsverandering ondergaat zoals ze doorheen heel haar evolutie al gedaan heeft.

  Maar of het nu wel of niet door ons komt doet er eigenlijk niet meer toe.
  Kvind mijn nuancering heel belangrijk, dat de mens lokaal wel voor enorme verandering zorgt in zijn dichtbevolkte leefgebieden.. en das hetgene wat ons het meest raakt want daar leven we... en dat we daar zeker hogere temperaturen creeŽren gewoon door de constructie van steden en het hoge aantal inwoners en bedrijvigheid en materiaal. en dat we lokaal zeeeer vervuilend zijn.
  En onze grote prachtige verwezenlijkingen
  afsteken als rotte grijze betonnen licht&lucht&grond vervuilende kankers in een anders zo mooie natuurlijke wereld.
  En dat onze manier van leven zeker niet bijdraagt aan efficiŽnt overleven in een opwarmend klimaat. En zeker IETS zal bijdragen tot de temperatuur en luchtsamenstelling op deze planeet. zeker als het dat lokaal al overal doet.

  wie zei het hier onlangs zo mooi ergens op een topic. dat de mens de enigste soort was op deze planeet die energie verspilt, terwijl elk ander systeem op deze aarde ervoor zorgt om zo energiesparend mogelijk te overleven.

  En dit zal ons uiteindelijk wel zuur opbreken...
  En daarom moeten we daar met zen allen toch iets aan doen.

  Enkel vrees ik dat er weer mensen zullen zorgen dat de geldstroom voor dit toch weer hun richting opgaat... want bv... Was Bush vorige week niet de groene jonge aan het uithangen? yeah right.

  Kbedoel je hoeft geen metingen uit te voeren buiten die van je eigen zintuigen om te merken dat het warmer aan het worden is, en een echte winter ken ik ook enkel van toen ik klein was, de laatste jaren is dat echt maar platjes.
  En de lucht is in en om grote steden echt altijd warm en goor! dat merk je als je van minderbevolkte natuurlijkere gebieden komt ver van beschaving.

  Daar wil ik wel graag verandering in zien.

  Laat een reactie achter ::


 • janp
  antwoordde :
  Nop, dank voor je welkomstwoord. Geen reden voor paniek, wel reden om het onderwerp serieus te nemen. Sterrenkunde is inderdaad een van mijn hobbies, maar daar gaat het hier niet over.

  Prototype, nog bedankt voor de resultaten van je onderzoekje naar CO2 uitstoot van vulkanen in vergelijking met menselijke CO2 produktie. Heel nuttig.

  Laat een reactie achter ::


 • Nop
  antwoordde :
  Ach man, houd toch eens op met die dikke letters. Vertel nou eens waar je voor staat in plaats van lappen tekst te plaatsen met paniekzaaierij. Is je hobby sterrenkunde?

  Laat een reactie achter ::


 • janp
  antwoordde :
  Eerder kwam in deze thread de visie van de heer Salomon Kroonenberg enkele malen ter sprake. Soms wordt daarbij verwezen naar zijn artikel De zeespiegel van Tuvalu, gepubliceerd in Opinio, nog steeds online te lezen, zie b.v. http://www.salomonkroonenberg.nl/doc/op ... tuvalu.htm

  Maar wat wil de heer Kroonenberg nu eigenlijk met zijn verhaal, of: wat is de moraal ervan? Dat wij als mensen geen schijn van kans maken tegen een klimaatverandering die ongetwijfeld miljoenen levens gaat kosten? Hartelijk dank voor de goede zorgen en de inspirerende boodschap...

  Los daarvan is er reden tot zorg over de behandeling van feiten in het artikel. Zo schreef het NRC Handelsblad dat de heer Kroonenberg afstand heeft moeten nemen van zijn bewering over de daling van de zeespiegel in de tweede alinea van het artikel. In het online archief van het NRC staat:

  "..... Aan de metingen van die satelliet, en van zijn opvolger de Jason-1, wordt de laatste jaren het meeste gezag toegekend omdat de niveaumetingen zijn gerelateerd aan het middelpunt van de aarde en omdat de observaties een mondiale dekking hebben. Na uitputtende calibratie staat het oordeel onwrikbaar vast: de huidige stijgsnelheid ligt rond 3 mm per jaar. Het is daarom een raadsel waarom de Delftse geoloog Salomon Kroonenberg in het weekblad Opinio van 26 januari noteerde: Volgens gegevens van de Topex-Poseidon satelliet is het zeeniveau sinds 1993 juist tien centimeter gezakt. Peilgegevens sinds 1978 laten ook geen verhoogde zeespiegel zien, ...enz.. Inmiddels heeft Kroonenberg afstand genomen van zijn notitie: Dat was kennelijk te lichtvaardig.
  Volgens het KNMI moet Nederland met een sterkere zeestijging rekening houden dan het IPCC als wereldgemiddelde opgeeft, men geeft een bandbreedte van 35 tot 85 cm op. Dat is ruwweg 25 cm extra. Zekerheidshalve heeft het KNMI al wŤl rekening gehouden met extra ijsverlies uit de ijskappen (dus 10 ŗ 20 cm) en verder is een regionaal effect berekend dat een gevolg is van de verwachte afzwakking van de warme Golfstroom. Ten dele is dat een dynamisch effect, vergelijkbaar met lokale niveauveranderingen in een kopje thee waarin krachtig wordt geroerd."
  (Uit artikel Nieuw Peil van Karel Knip, 10-02-2007)  Er zijn meer wetenschappers die Kroonenberg op de korrel nemen, zoals in een brief van Appy Sluijs en Henk Brinkhuis, Palaeo-ecologie, Institute of Environmental Biology, Universiteit Utrecht; Lucas Lourens en Gert-Jan Reichart, Departement Aardwetenschappen, Universiteit Utrecht, van 10-03-2007, ook uit het NRC archief:

  "Begin februari publiceerde het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) zijn nieuwste klimaatrapport (zie onder andere `Nieuw Peil`, W&O 10 februari). Rond die tijd liet fysisch geograaf Salomon Kroonenberg (TU Delft) in verschillende televisieprogramma`s zijn licht schijnen over de problematiek. Hij benadrukt dat klimaatsverandering `van alle tijden is` en gelooft dat de mens over 10.000 jaar blij zal zijn met de CO2 die wij nu de atmosfeer in blazen; een nieuwe ijstijd zal dan niet zo koud zijn. Ook verwijst hij naar onze publicaties in Nature en Science over historische perioden waarin de CO2-concentraties net zo hoog waren als ze in de toekomst zullen zijn. Dus, zegt hij, waar maken we ons zorgen over?
  Wij, paleoklimaatonderzoekers gespecialiseerd in de relatie tussen CO2-concentratie en het klimaat in het verleden, zijn van mening dat de feiten anders liggen.
  Tot in de jaren `70 werd aangenomen dat er binnen 10.000 jaar een ijstijd zou kunnen ontstaan door de specifieke positie en stand van de aarde ten opzichte van de zon binnen regelmatige variaties. Sindsdien is met behulp van ingesloten belletjes in ijskappen de CO2-concentratie afgeleid die vroeger in de atmosfeer heeft geheerst. Uit deze metingen is gebleken dat de CO2-concentratie gedurende de afgelopen 10.000 jaar heeft gevarieerd tussen de 260 en 280 parts per million (ppm). Dit zijn typische waarden die in de afgelopen 600.000 jaar voorkwamen tijdens de relatief warme periodes tussen ijstijden, de interglacialen. Echter, tijdens de ijstijden was de CO2-concentratie maar ongeveer 180 ppm, wat een flink aandeel had in de lage mondiaal gemiddelde temperatuur. De huidige CO2-concentratie is met 380 ppm dus al heel uitzonderlijk.
  Volgens het IPCC kan de CO2-concentratie in een eeuw oplopen tot wel 1.000 ppm, bijna vier keer de pre-industriŽle waarde en zal daarna nog verder stijgen. Dat is de laatste 40 miljoen jaar niet voorgekomen. Wij onderzoeken daarom de `fossiele broeikasperiode` tussen 65 en 35 miljoen jaar geleden, in de tijdvakken Paleoceen en Eoceen. In die extreem warme periode ontbraken ijskappen en lag de zeespiegel minstens 70 meter hoger dan nu. Er groeide regenwoud op Antarctica en Groenland, compleet met krokodillen. 55 miljoen jaar geleden werd daar bovendien in enkele honderden jaren ongeveer net zoveel CO2 de atmosfeer ingebracht als nu door de mens. Wij hebben aangetoond dat het daardoor nog eens 5 graden warmer werd, dat dier- en plantensoorten richting polen migreerden en dat de oceanen verzuurden. Vervolgens duurde het 150.000 jaar voordat de extra CO2 was onttrokken aan de atmosfeer en het klimaat zich herstelde. Dat zal nu waarschijnlijk even lang duren. Het staat daarom vast dat de komende 1.000 tot 2.000 jaar grote delen van de huidige ijskappen zullen smelten. Er zal een klimaatsevenwicht ontstaan dat miljoenen jaren niet meer heeft geheerst. Juist vanuit een geologisch perspectief wordt duidelijk dat de huidige CO2-toename een veel grotere rol gaat spelen dan Kroonenberg beweert."

  Laat een reactie achter ::


 • Lieuwe
  antwoordde :
  Voor u gelezen op http://www.telegraaf.nl

  Ook Mars kampt met opwarming
  AMSTERDAM - De Aarde is niet de enige planeet die te maken heeft met een veranderend klimaat. Ook Mars heeft te maken met opwarming.
  Uit een studie van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA blijkt dat de gemiddelde temperatuur op Mars sinds de jaren '70 met ongeveer een halve graad is gestegen. Dit is vergelijkbaar met wat er op Aarde gebeurt. De oorzaken voor deze opwarming zouden wel verschillen. Op Aarde ontstaat de opwarming door menselijk gedrag, terwijl de opwarming van Mars een natuurfenomeen is, meldt Het Laatste Nieuws.

  Oftewel, ja, ik blijf ontkennen. Hier word de opwarming op aarde door de mens als feit vermeld, maar goed, dat is dus nog steeds twijfelachtig

  Laat een reactie achter ::


 • wamst
  antwoordde :
  "Wat lees ik in mijn wiskundeboek:
  Het bos in NL neemt juist toe"

  Wiskunde is sinds "mijn tijd" kennelijk sterk veranderd!

  Laat een reactie achter ::


 • martijnske
  antwoordde :
  Idd dat komt door de zure regen, ook van de week op de radio hoorde ik dat er nog steeds veel mensen zijn die niet in echte klimataverandering geloven, ik geloof er ook niet in, er verandert wel wat maar niet zoveel als sommige zeggen

  Laat een reactie achter ::


 • Jefke
  antwoordde :
  In oppervlakte misschien, maar zeker niet in kwaliteit. Kijk eens in een ecologieboek 8)

  Laat een reactie achter ::


 • martijnske
  antwoordde :
  Ja, het is mogelijk dat alles nu gewoon nog meevalt

  Wat lees ik in mijn wiskundeboek:
  Het bos in NL neemt juist toe

  Laat een reactie achter ::


 • Jefke
  antwoordde :
  Origineel geplaatst door Ideefix
  De geschiedenis herhaalt zich. Denk maar aan de zure regen uit de jaren tachtig. Bleek ook niets van te kloppen. De bossen floreren als nooit te voren.
  Onder het motto: eens lekker natrappen kan deugd doen 8)

  http://www2.vrtnieuws.net/cm/vrtnieuws. ... 0424_bomen

  Laat een reactie achter ::


 • sixela
  antwoordde :
  Origineel geplaatst door Marijn
  Niet waar. Als ik hard bewijs vind voor het tegendeel, zal ik mijn verzet volledig staken.
  wat ik bedoel is dat je met twee maten en twee gewichten meet, Marijn. De stricte criteria die je hanteert om een bewijs aan de ene kant "niet hard" te vinden hanteer je aan de kant die je wilt geloven niet meer.

  Dat is selectieve scepsis,die, zoals ik al ergens anders vermeldde, eigenlijk helemaal geen scepsis is. Want als je iets moet wantrouwen, dan is het wel de eigen mogelijke vooringenomenheid.

  Laat een reactie achter ::


 • sixela
  antwoordde :
  Origineel geplaatst door Brinx
  Ligt er een beetje aan wat je er zelf mee bedoelt natuurlijk, maar ik vermoed dat wat je 'hard bewijs' noemt voorlopig nog niet beschikbaar komt
  De modellen zijn de laatste jaren erg verbeterd; en het is niet zo dat de kwaliteit van de modellen helemaal niet geŽvalueerd kan worden, want men kan ze trainen op een verzameling gegevens en dan vragen om het gekende verleden (d.w.z. het gedeelte niet in de trainingsgegevens) te voorspellen.

  Wetenschappelijk te werk gaan is dan ook mogelijk, alle commentaar van de handwuivende stuurlui aan wal ten spijt.

  Er komt de volgende jaren een nieuwe generatie modellen - met een fysica die ongeveer tien keer meer rekenkracht vergt per cel; dat wordt mogelijk gemaakt door snellere (en de laatste tijd ook grotere) computers.

  Laat een reactie achter ::


 • Batchainpuller
  antwoordde :
  brinx : energie- en stoffenhuishouding van onze planeet

  zeer schoon!
  als mens zijn we tot nu toe de enige soort op deze planeet die daar wel enorme verandering in kunnen brengen.
  vraagt dat inderdaad niet wat voorzichtigheid?

  Laat een reactie achter ::


 • Brinx
  antwoordde :
  Ligt er een beetje aan wat je er zelf mee bedoelt natuurlijk, maar ik vermoed dat wat je 'hard bewijs' noemt voorlopig nog niet beschikbaar komt - welke gedachtenlijn je nu ook volgt.

  Dat is precies het vervelende in deze kwestie. Bij gebrek aan doorslaggevende bewijzen (wat noemen we doorslaggevend, trouwens?) pleit ik ervoor om voorzichtigheid te betrachten omtrent onze invloed op de energie- en stoffenhuishouding van onze planeet. Anders wordt het een beetje zo'n 'waar is dit rode knopje voor?'-verhaal.

  Laat een reactie achter ::

Werken...
X