Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Hittegolf houdt aan, droogte neemt toe

Samenvouwen
Dit onderwerp is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Hittegolf houdt aan, droogte neemt toe

  Hittegolf houdt aan, droogte neemt toe

  De tweede hittegolf van deze zomer houdt voorlopig aan. De komende tien dagen blijft het warm met temperaturen tussen 25 en 30 graden. Minder warm dan woensdag, toen nieuwe warmterecords zijn bijgeschreven.

  Warmterecords
  Woensdag 19 juli was één van de warmste dagen die ons land ooit heeft meegemaakt. Op verschillende plaatsen vooral in het zuiden van het land gaven de thermometers tot in de avond 36 graden aan. Westdorpe is met 37,1 graden uiteindelijk na verificatie van de metingen de warmste plaats van het land geworden. Dat is een absoluut warmterecord voor juli in Nederland. Het landelijk warmterecord voor Nederland staat nog altijd op 38,6 graden op 23 augustus 1944 in Warsnveld.

  De nacht van woensdag op donderdag 20 juli was uitzonderlijk warm. In Vlissingen kwam de temperatuur niet lager dan 22,9 graden in De Bilt werd een laagste waarde van 21,5 graden geboekt. Het etmaalrecord van de minimumtemperatuur in De Bilt is 20,6 graden in juli 1925. Of het minimum van afgelopen nacht een record is moeten we vandaag nog afwachten. De minima worden bepaald over 24 uur tussen 2 en 2 uur MEZT. Als de temperatuur tot dat moment niet lager komt is dat een nieuw record.


  Droogtekaart van Nederland. Hier is het verschil tussen neerslag en verdamping zichtbaar: het watertekort.

  Deze eeuw al zes hittegolven
  Een hittegolf is een periode van minstens vijf dagen met in De Bilt zomerse temperaturen (25,0 graden of warmer) waarvan er zeker drie tropisch zijn (30 graden of meer). Zaterdag 15 juli was de eerste zomerse dag van de reeks en sinds zondag 16 juli werd dagelijks meer dan 30 graden gemeten.

  De hittegolf duurt voort zolang de thermometers in De Bilt een maximum van 25,0 graden blijven aangeven. De eerste hittegolf van de zomer die op 30 juni begon duurde precies een week. Het komt zelden voor dat een zomer twee of meer hittegolven oplevert. De laatste zomer met twee hittegolven dateert uit 1948 en ook de zomers van 1911 en 1941 telden twee hittegolven. Uniek was de lange hete zomer van 1947 met zelfs vier hittegolven.

  De huidige hittegolf is al de zesde van de 21e eeuw. Sinds 2003 kreeg ons land elke zomer te maken met minstens één hittegolf en sinds 1901 telde het KNMI er in totaal 38 van wisselende lengte. De langste hittegolf (18 dagen) beleefde ons land in juli/augustus 1975. De vier hittegolven van 1947 hadden gezamenlijk een lengte van liefst 38 dagen. Het is bijna zestig jaar geleden dat een zomer meer hittegolven telde, 2 in 1948 en 4 in 1947.

  Mediterraan zomerweer in Nederland
  Het weertype dat we nu hebben met dagen achtereen zon, tropische temperaturen en nauwelijks neerslag is normaal voor het uiterste zuiden van Frankrijk. De eerste helft van juli leverde in De Bilt een gemiddelde temperatuur op van ruim 21 graden, dat is normaal voor plaatsen als Toulouse en Carcassonne.

  Uitzonderlijk droog
  Door het aanhoudende zomerweer met veel zon en hitte is de verdamping groot en nemen de droogteproblemen steeds ernstiger vormen aan. Het KNMI brengt de droogtesituatie in ons land in kaart met het tekort aan neerslag, het zogenaamde potentieel neerslagtekort. Dat wordt berekend uit het verschil tussen de hoeveelheid neerslag en de verdamping in het groeiseizoen sinds april. Het neerslagtekort is inmiddels flink opgelopen en aangezien ook de komende week nauwelijks of geen neerslag wordt verwacht neemt de droogte verder toe. Gemiddeld over het land wordt een tekort berekend tussen 170 en 180 mm, terwijl dat normaal in deze tijd ongeveer 100 mm bedraagt. Gemiddeld over het land is het anderhalf keer zo droog dan normaal. Plaatselijk, met name in Overijssel, is het drie keer zo droog dan normaal. Ter vergelijking: in het droge jaar 2003 liep het gemiddeld neerslagtekort in ons land uiteindelijk op tot 227 mm en recordjaar 1976 leverde een maximaal tekort op van meer dan 300 mm.

  Vooral in het oosten van ons land is het bijzonder droog, al hebben fikse buien hier lokaal voor veel regen gezorgd. In juni viel hier op verschillende plaatsen nog geen 10 mm, op de vliegbasis Twenthe viel in de hele maand slechts 5 mm. In de meetreeksen van ruim honderd jaar is het maar drie keer eerder voorgekomen dat een groot gebied als nu in het oosten zo weinig neerslag kreeg.

  Hittegolf in Zuid-Europa
  Het zuiden van Europa zucht al weken onder een hittegolf. Met name in Spanje, Portugal en Frankrijk is het heet. In die landen waarschuwen de weerdiensten voor de hitte. Météo France waarschuwt dat in het zuiden van Frankrijk de temperatuur tot 38 graden kan oplopen en 's nachts tot minimaal 20 à 23 graden zakt. Het warmst is het in het zuiden van Spanje en Portugal waar in verschillende regio's een hitte-alarm geldt.

  Klimaatverandering: vaker tropisch

  Volgens de nieuwe klimaatscenario's die het KNMI onlangs bekend maakte neemt de kans op hitte de komende decennia toe. De vier klimaatscenario's laten rond 2050 in de zomer in ons land een opwarming zien tussen 0,9 en 2,3 graden. Het aantal zomerse en tropische dagen neemt dan ook sterk toe. Nu telt De Bilt (gemiddeld over 1976-2005) 24 zomerse en 4 tropische dagen. In 2050 zou De Bilt volgens de nieuwe klimaatscenario's gemiddeld tussen de 30 en 47 zomerse dagen tellen en 7 tot 14 tropische dagen.

  Droogtebericht: rivierafvoeren, watertemperaturen en grondwater

  De watertemperaturen van de Rijn bij Lobith en de Maas bij Eysden zijn de afgelopen week hoog gebleven, rond de 24 tot 26 graden. Gezien de weersverwachting voor de komende week wordt een verdere stijging van de watertemperatuur verwacht.

  Het stappenplan koelwater van V&W, EZ en TenneT is officieel van kracht. Op dit moment is de reservecapaciteit voor de stroomvoorziening onder de 1400 MW, maar nog ruim boven de volgende waarschuwingsgrens van 700 MW. Door de oplopende watertemperaturen kan de komende dagen de reservecapaciteit iets gaan teruglopen.

  De afvoeren van de grote rivieren zijn momenteel kleiner dan normaal. Naar verwachting zullen de afvoeren van Rijn en Maas de komende tijd verder dalen, tot een niveau waarbij de Landelijke Coordinatiecommissie Waterverdeling (LCW) ook actief wordt voor watertekorten (1200 m3/s). De LCW was al actief in verband met de hoge watertemperaturen. De grondwaterstanden zijn in het algemeen lager dan gemiddeld, met uitschieters naar zeer laag, en zullen de komende periode verder uitzakken. Inmiddels zijn bij zes waterschappen in het Oosten en Zuidoosten beregeningsverboden afgekondigd.

  Hoge luchtdruk
  Het droge en zonnige weer hangt samen met een komen en gaan van omvangrijke hogedrukgebieden die de weg blokkeren voor depressies die ons vaak minder fraai weer bezorgen. Op 15 juli is de luchtdruk in De Bilt opgelopen tot 1032,0 hPa, goed voor een negende plaats in de top tien van hoogste luchtdrukwaarden voor juli. Het luchtdrukrecord sinds 1901 voor juli in De Bilt is 1033,4 hPa op 4 juli 1911. Op 26 januari 1932 werd in De Bilt een luchtdruk gemeten van 1050,0 hPa, de hoogste druk ooit door het KNMI opgetekend. In de winter kan de luchtdruk hogere waarden bereiken omdat koudere lucht zwaarder is.

  Zonkracht
  De zonkracht, een maat voor de hoeveelheid UV-straling, bereikt deze dagen waarden tussen 6 en 7. Iets minder hoog dan in juni maar voldoende om de onbeschermde huid snel te verbranden. In het gebied van de Middellandse Zee gaat dat nog veel harder en ligt de zonkracht tussen 10 en 11!


  Bron: http://www.kennislink.nl/web/show?id=154894
  Vuja De': the strange feeling you get that nothing has happened before.
  http://www.everyoneweb.com/demelzaramakers/

  #2
  Pff het weer van Zuid-Frankrijk en 3x zo droog als normaal: waar gaat het heen. De rivieren hebben trouwens echt een lage afvoer nu. Ik kom uit een familie die van oorsprong in de scheepvaart zit, en hoewel m'n pa al lang niet meer vaart blijft hij alles op het gebied van scheepvaart volgen.

  De afvoer van de Rijn is 800 m3/s (tegen 2400 gemiddeld) en die van de Maas is 60 m3/s (tegen 240 gemiddeld). Als de waterstand in de Maas blijft dalen komt er een speciaal regime voor de sluizen en wordt de scheepvaart ernstig belemmerd. Een groot deel van de scheepvaart moet dan via kanalen, omdat de Maas te weinig water heeft (bv. Zuidwillemsvaart, Wilhelminakanaal, Julianakanaal). De waterstand in de Rijn is nog hoog genoeg om geen belemmering te vormen voor de scheepvaart.

  (ter vergelijking: bij de bijna-waternoodsramp in 1995 was de afvoer van de Rijn ruim 12.000 km/3 en die van de Maas ruim 2800 m3/s)

  Een aantal jaren geleden stond de Maas vrijwel droog en de Rijn gevaarlijk laag, toen is de scheepvaart in vrijwel geheel Nederland enorm belemmerd. De economische schade is enorm, aangezien de scheepvaart erg belangrijk is voor het transport van goederen in Nederland.

  Het wordt tijd voor een goed buitje....

  Toch heeft de lage waterstand ook wel grappige effecten. Langs mijn dorp stroomt de Merwede, een belangrijke delta-arm van de Rijn. Tussen de strekdammen staat het water dusdanig laag dat je aan het einde van de dammen ('midden' in het water dus!) je stoeltje op een zandbank kan zetten en je vanaf je borst boven water zit. Kratje bier ernaast (wel vastleggen met touw!) en dan kijken naar de verbaasde gezichten van de schippers van plezierjachtjes, die vlak langs je heen varen
  This person attempts not to panic, with the aid of several towels.

  Commentaar


   #3
   Je kunt nu zelfs door de Maas naar België toe oversteken.
   Vuja De': the strange feeling you get that nothing has happened before.
   http://www.everyoneweb.com/demelzaramakers/

   Commentaar


    #4
    Is het al herfst ? Wanneer vertrekt het vliegtuig naar Ijsland ?
    PDP, VAX en Alpha fanaat ; HP-Compaq is de Satan! ; Bidt u allen dagelijks richting Maynard! ; Ernie==lief ; Het leven begint bij 150 km/u ; aka Desje

    Commentaar


     #5
     Origineel geplaatst door DEChengst
     Is het al herfst ? Wanneer vertrekt het vliegtuig naar Ijsland ?
     Laat je het even weten? Ik wil mee!
     I (L) MY LB!

     Jij bent gek Brazilliaanze hakkebar!

     Commentaar


      #6
      Warm ?
      Het beste weer om testerrenkijken is geen weer.

      Commentaar


       #7
       Ik denk dat heet het juiste woord is. Maar die hittegolven zijn toch niet normaal? Zou het aan de opwarming van de aarde liggen?

       Als je kijkt dat we zo'n strenge winter hebben gehad en eigenlijk vlak daarna al die hete zomer...

       Commentaar


        #8
        Het klimaat verandert gewoon. Wen er maar vast aan...
        Vuja De': the strange feeling you get that nothing has happened before.
        http://www.everyoneweb.com/demelzaramakers/

        Commentaar


         #9
         Extremere winters en extremere zomers? Zullen we dan straks geen lente en herfst meer kennen?

         Commentaar


          #10
          Extreme winters denk ik niet direct. Wel een lange koudere periode met veel regen en hete, droge zomers.

          EDIT: Hier trouwens nog een interessante link:
          http://www.kennislink.nl/web/show?id=118424
          Vuja De': the strange feeling you get that nothing has happened before.
          http://www.everyoneweb.com/demelzaramakers/

          Commentaar


           #11
           Mooie link Demelza! Zeer interessant!

           Maar als je het zo leest kunnen we dus wel extreme winters verwachten, mocht het broeikaseffect echt doorzetten zodat w extremere weersomstandigheden krijgen.

           Commentaar


            #12
            Nou ja, het is inderdaad 1 van de theorieë, De film 'The day after' is een heel mooi voorbeeld, alleen is de film heel erg uit zijn verband gerukt, maar het is wel degelijk een van de toekomstscenario's. Ik geloof ook niet dat wij er een groot aandeel in hebben, dat we alleen het proces versnellen. Het is een natuurverschijnsel.
            Vuja De': the strange feeling you get that nothing has happened before.
            http://www.everyoneweb.com/demelzaramakers/

            Commentaar


             #13
             Opzich ben ik dat wel met je eens, maar aan de andere kant als er geen mensen waren geweest die zorgde voor al die uitstoot van CO2 etc. denk ik dat de Aarde zich er niet zoveel zorgen om hoefde te maken.

             Commentaar


              #14
              Nee, dan gebeurde dit ook allemaal wel, alleen zou het dan langer geduurt hebben. Het klimaat is nooit stabiel en standvastig geweest. Wel zouden we een beetje meer op het milieu moeten letten. Een beetje meer waarderen wat we hebben.
              Vuja De': the strange feeling you get that nothing has happened before.
              http://www.everyoneweb.com/demelzaramakers/

              Commentaar


               #15
               Ja dat moeten we ook, want eigenlijk leiden we zo onze eigen ondergang in, tenminste als je 'Day after tommorow' als voorbeeld neemt. Niet dat je die film letterlijk moet nemen, maar er zit een kern van waarheid in natuurlijk...

               Ik denk dat de aarde goed voor haarzelf kan zorgen en omdat wij de natuur zo'n beetje aan het uitroeien zijn, is de aarde bezig ons uit te roeien zodat de natuur zich uiteindelijk weer kan herstellen. Kijk maar naar de evolutie...

               Commentaar

               Werken...
               X