Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Astronomen vinden bouwstenen voor leven bij verre ster

Samenvouwen
Dit onderwerp is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Astronomen vinden bouwstenen voor leven bij verre ster

  helaas stond het nog niet op de fp, bijdeze dan het nieuws. Het is gekopieerd van nu.nl

  Astronomen vinden bouwstenen voor leven bij verre ster

  Uitgegeven: 21 december 2005 12:29
  Laatst gewijzigd: 21 december 2005 13:29
  LEIDEN/GRONINGEN - Nederlandse astronomen hebben bij een ster op miljoenen lichtjaren afstand gassen gevonden die essentiŽle bouwstenen bevatten voor de mogelijke vorming van leven. Het is voor het eerst dat deze elementen zijn aangetroffen bij een ster die lijkt op onze zon en waar zich mogelijk planeten vormen die op de aarde lijken.

  De ontdekking is gedaan bij de ster IRS 46, in het sterrenbeeld Slangendrager, op 375 miljoen lichtjaar van aarde. Met behulp van de ruimtetelescoop Spitzer van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vonden astronomen van de Sterrewacht Leiden en het instituut voor ruimteonderzoek SRON onder meer de gassen acetyleen en waterstof cyanide. Beiden zijn belangrijke elementen voor de vorming van eiwitten en DNA, die essentieel zijn voor leven.

  De vondst van de gassen op zich is niet nieuw. De elementen komen bijvoorbeeld ook voor op planeten in ons eigen zonnestelsel, op kometen en in andere uithoeken van het heelal. "Het opwindende is dat we dit waarnemen in een gebied waar zich mogelijk aardse planeten kunnen vormen", aldus onderzoeksleider F. Lahuis. De ontdekking is "een verrassing", stelt de ruimteonderzoeker.

  "Slechts in een van de honderd door ons bestudeerde jonge sterren met lage massa zijn duidelijk de vingerafdrukken van deze organische stoffen gezien." Bovendien is ster IRS 46 niet alleen een jonge ster met een massa die vergelijkbaar is met onze zon. Het gas dat is gevonden draait ook nog eens rond in een schijf van stof en andere gassen op ongeveer dezelfde afstand als de aarde tot de zon.

  Lahuis zal het antwoord op de vraag of zich rond de ster inderderdaad leven vormt, zelf niet meer meemaken. Pas over miljoenen jaren zullen mensen kunnen meten of rond de lichtbron planeten zijn ontstaan die op de aarde lijken.

  "We nemen daarom honderden sterren waar in een aantal stervormingsgebieden", vertelt de Leidse astronoom. De gegevens die hij met zijn team aanlevert zijn zelf ook weer bouwstenen voor het antwoord op de vraag of, en zo ja hoe, zich elders in het heelal leven vormt.

  "Er zijn meerdere takken van wetenschap nodig om deze vraag te kunnen beantwoorden", aldus Lahuis. "Uiteindelijk hopen we door dat alles bijelkaar te voegen een plaatje te krijgen van hoe de evolutie gaat."
  [I]"Never doubt that a small group of thoughtful committed citizens can change the world' indeed, it's the only thing that ever has"[/I] - Margaret Mead

  #2
  Ik las het vanmiddag ook al op nu.nl. Had nog getwijfeld of ik het in het forum moest plaatsen als ik thuis was, maar ik zie nu dat jij dat al gedaan hebt en er een nieuwsbericht is.

  Interessant nieuws vind ik!
  Vuja De': the strange feeling you get that nothing has happened before.
  http://www.everyoneweb.com/demelzaramakers/

  Commentaar

  Werken...
  X