Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Mijmeringen over snelheid…

Samenvouwen
Dit onderwerp is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Mijmeringen over snelheid…

  Vraagje voor onze astrofysici waar ik al een tijdje mee zit: Als je met een ruimteschip onze aarde wil verlaten, moet je een bepaalde snelheid hebben (ik dacht ca. 11 km /s) omdat je anders niet aan de zwaartekracht kunt ontsnappen. Geldt dat ook als je ons zonnestelsel wil verlaten, en zo ja, hoe hoog is die snelheid dan? Ik stel me voor dat je anders als een kuiperobject om onze ster blijft cirkelen (alle verstoringen even terzijde). En hoe zit dat als je onze Melkweg zou willen verlaten? Dan zul je zijn aantrekkingskracht toch ook moeten overwinnen? Hoe hard moet je dan gaan? En speelt dit ook als je onze locale groep wilt verlaten?

  Natuurlijk, alles theoretisch en onwaarschijnlijk, maar toch, je mijmert weleens op de fiets.

  Groet, Eli

  #2
  Eli: Vraag is volkomen logisch en is berekenbaar. Volgende linkje legt het je helemaal uit inclusief berekeningen en antwoorden per object binnen het zonnestelsel: 1000km/s is ongeveer de ontsnappingssnelheid van het zonnestelsel.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Escape_velocity
  Dit is geen undersign.

  Commentaar


   #3
   Let op: 1000 km/s is de ontsnappingssnelheid van ons melkwegstelsel, wanneer je ter plaatse van ons zonnestelsel aan je reis begint. De ontsnappingssnelheid van ons zonnestelsel ligt een stuk lager.

   De ontsnappingssnelheid is niet alleen afhankelijk van het object waaraan je wilt ontsnappen, maar ook van de plaats vanaf waar je dat wilt gaan doen. Dus, bijvoorbeeld: wanneer je vanaf het 'oppervlak' van de zon zelf aan het zonnestelsel wilt ontsnappen moet je je ruimtescheepje een flinke trap geven (iets meer dan 600 km/s, volgens de wiki-pagina). Wil je aan het zonnestelsel ontsnappen terwijl je verder van de zon aan je reis begint (zeg, op de afstand van de aarde tot de zon), dan heb je nog maar een dikke 40 km/s nodig.

   Trouwens: die ontsnappingssnelheid heb je alleen maar nodig als je in een keer genoeg energie aan je ruimtevaartuig wilt meegeven (in de vorm van kinetische energie dus) zodat die kan ontsnappen: vergelijk het met een steen die je weggooit, alle energie wordt in die worp meegegeven en daar moet-ie het dan maar mee doen. Als je je ruimtevaartuigje voor voldoende langere tijd stuwkracht kunt laten genereren staat in principe niets je in de weg om met een snelheid lager dan de ontsnappingssnelheid aan een object te ontsnappen - vergelijk het ruimteschip in dat geval met een langzaam opstijgende helikopter. Dat laatste is trouwens niet hoe we tot op dit moment in de ruimtevaart te werk gaan: de brandtijden van raketmotoren zijn extreem kort vergeleken met de tijden die interplanetaire ruimtesondes nodig hebben om ergens te komen. De vereenvoudiging van het geven van 'tikken' tegen je ruimtevaartuig om in extreem korte tijd de snelheid ervan te veranderen is doorgaans een prima benadering voor hoe het in werkelijkheid gedaan wordt.
   The scientific theory I like best is that the rings of Saturn are composed entirely of lost airline luggage. ~ Mark Russell

   A MacBook user!

   Commentaar


    #4
    Ok, dank voor jullie heldere antwoorden!

    Groet,

    Eli

    Commentaar

    Werken...
    X