Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Uitgelicht: Diffuse nevels

Samenvouwen
Dit onderwerp is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Uitgelicht: Diffuse nevels

  De zomervakanties zijn overal inmiddels begonnen. De nachten beginnen gelukkig weer te lengen, maar toch blijft het nog lang licht. Helaas is dit niet de beste periode om te waarnemen.

  Veel waarnemers weten niet precies wat de objecten zijn waar ze naar kijken. Wat is het object nou precies? Hoe zijn ze ontstaan en wanneer?

  Deze zomermaanden zullen we iedere twee weken een ander object bespreken. Speciaal voor beginners en waarnemers die geïnteresseerd zijn in de verschillende objecten in het heelal.

  Over 2 weken: Open sterrenhopen.


  Zie ook:
  Supernovarestanten
  Dubbelsterren
  Planetaire nevels
  Bolvormige sterrenhopen
  Vuja De': the strange feeling you get that nothing has happened before.
  http://www.everyoneweb.com/demelzaramakers/

  #2
  Wat zijn diffuse nevels?


  Diffuse nevels zijn grote wolken van stof en gas die zich in het heelal bevinden. Als deze genoeg massa bezitten, dan kunnen deze wolken samentrekken door de zwaartekracht en kunnen er sterren in de nevel ontstaan. Als deze sterren heet genoeg zijn, kan de ultraviolette straling die de sterren uitzenden de wolken laten oplichten. Na een paar miljoen jaar is het gas en stof in de nevel verbruikt bij de vorming van nieuwe sterren en wellicht planeten. Het gas dat nog niet verbruikt is, wordt dan weggeblazen door sterrenwind.

  Een diffuse nevel kan zichtbaar worden doordat het gas en stof het licht van nabijgelegen sterren reflecteren en verstrooien. Dit soort nevels noemen we reflectienevels. Reflectienevels zijn meestal blauw van kleur omdat blauw licht gemakkelijk wordt verstrooid. Een voorbeeld van een reflectienevel is de Meropenevel die zich rond de ster Merope in de Plejaden bevindt.

  Een diffuse nevel kan ook zelf licht uitzenden. Deze nevels noemen we emissienevels. Een emissienevel is erg heet, doordat jonge sterren in de nevel de nevel verhitten. Hierdoor neemt de nevel energie op dat uitgezonden wordt door de sterren. Deze energie wordt vervolgens door de nevel uitgestraald d.m.v. straling. Emissienevels kunnen verschillende soorten kleuren hebben, maar de meest voorkomende kleur is rood omdat emissienevels vaak veel waterstof bevatten. De Trifidnevel en Noord-Amerikanevel zijn voorbeelden van emissienevels.  Als de diffuse nevel helemaal geen licht uitzendt of doorlaat, dan spreken we van absorptienevels of donkere nevels. Deze kunnen wel zichtbaar zijn aan de hemel omdat ze beschenen worden door sterren. Het licht van deze sterren komt niet door de nevel heen, maar schijnt eromheen. De Paardenkopnevel en de Kolenzaknevel zijn voorbeelden van absorptienevels.  Uitgelicht


  Orionnevel
  Een van de bekendste nevels is de Orionnevel in het sterrenbeeld Orion. De Orionnevel (M42) is een emissienevel en staat op ongeveer 1600 lichtjaar van de aarde. Het heeft een doorsnee van zo’n 5 tot 6 lichtjaar. De sterren in deze nevel zijn nog erg jong en heet en hebben een gas- en stofschijf om zich heen. Hieruit kunnen in de toekomst wellicht planetenstelsels ontstaan. De Orionnevel heeft een magnitude van 4.0 en is al met het blote oog te zien op heldere nachten. Met een verrekijker of kleine telescoop (6-8cm) is een groene kleur zichtbaar en zijn individuele sterren te zien.
  Meropenevel
  In de Plejaden in het sterrenbeeld Stier bevinden zich een aantal reflectienevels. De bekendste is NGC 1435, ook wel Meropenevel en bevindt zich rond de ster Merope. De Plejaden zijn niet ontstaan uit de wolken van gas en stof, maar passeren deze toevallig op het moment. Over een paar duizend jaar zal de nevel Merope verlaten, als het tenminste de dichte benadering overleeft.
  Met een magnitude van 1.6 zijn de Plejaden al met het blote oog te zien. De Meropenevel wordt pas goed zichtbaar met een telescoop van minimaal 10 centimeter.
  Paardenkopnevel
  Barnard 33, beter bekent als de Paardenkopnevel, is een diffuse nevel. Hij blokkeert het licht van de daarachter gelegen emissienevel IC434. Maar een paar sterren zijn helder genoeg om door de nevel heen te komen.
  De Paardenkopnevel staat op een afstand van ongeveer 1600 lichtjaar en heeft een grootte van ongeveer 3 lichtjaar.
  Je vindt de nevel in het sterrenbeeld Orion. Met een magnitude van 8.4 is hij alleen te zien op donkere nachten met een grotere telescoop in een gebied met weinig lichtvervuiling.
  Lagunenevel
  De Lagunenevel (M8 ) is een emissienevel en is te vinden in het sterrenbeeld Boogschutter. In het midden van de nevel bevindt zich de open sterrenhoop NGC 6530. De nevel zelf is pas in 1747 ontdekt, bijna 70 jaar nadat de sterrenhoop ontdekt werd. De sterren verhitten het gas in de nevel waardoor deze licht uitstraalt. De Lagunenevel staat op zo’n 5200 lichtjaar verwijderd van de aarde en heeft een diameter van 150 lichtjaar.
  Deze emissienevel heeft een magnitude van 6.0 en staat niet hoog aan de hemel in Nederland en België. Als je zuidelijk genoeg zit, is de nevel al zichtbaar met het blote oog op heldere nachten en is te zien als een wazige vlek. Met een verrekijker of kleine telescoop is er een donkere lijn zichtbaar in de nevel. De combinatie van sterrenhoop en nevel maken de Lagunenevel een prachtige verschijning. Veel amateurastronomen vinden het de mooiste nevel die er is.

  Vuja De': the strange feeling you get that nothing has happened before.
  http://www.everyoneweb.com/demelzaramakers/

  Commentaar


   #3
   Mooi :wow

   Ik heb al een paar keer geprobeerd om de Paardenkopnevel te vinden, maar op één of andere manier kom ik er nooit op uit.
   De orionnevel daarentegen is een makkie! :P

   grtz, j
   Eerst was er niets, en toen ontplofte het nog ook :D

   Commentaar


    #4
    Origineel geplaatst door jokke89
    Ik heb al een paar keer geprobeerd om de Paardenkopnevel te vinden, maar op één of andere manier kom ik er nooit op uit.
    De orionnevel daarentegen is een makkie! :P
    De paardenkopnevel is ook erg zwak. Je moet ten eerste een goede grote telescoop hebben en ten tweede moet de lucht goed transparant zijn om de nevel met het blote oog te zien! Fotograferen is iets makkelijker, maar toch nog steeds erg moeilijk!

    Commentaar

    Werken...
    X