Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Exoplaneten

Samenvouwen
Dit onderwerp is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Exoplaneten

  Ik zal 'ns een nieuw onderwerp beginnen: exoplaneten, oftewel alles wat te maken heeft met planeten die om andere sterren draaien. Om de discussie op gang te helpen: wat voor exoplaneten zullen er allemaal zijn denk je? Laat je fantasie gerust de vrije loop! Hoe zien ze eruit, wat zijn de kenmerken? Zal er leven zijn, of juist niet?

  Ik zal zelf eerst maar beginnen met een rijtje met mogelijke verschijningsvormen van exoplaneten:

  - ten eerste natuurlijke Aardse planeten. Dat zijn planeten die gemaakt zijn van silicaten ('gesteenten') en metalen, met een vloeibare binnenkant en een harde buitenkant. Zulke planeten kunnen vulkanisch actief zijn (venus, aarde) of niet (mercurius). Ze kunnen in vele vormen verschijnen: dwergen, zoals Ceres, vulkaanwerelden, oceaanwerelden, omhuld met een dikke ijslaag (sneeuwbalwerelden), heel koud of juist heel warm.

  - dan de Gasreuzen. Deze komen in 2 categorien. Ten eerste de zware gasreuzen, die op eenzelfde manier ontstaan als bruine dwergen en daar vaak moeilijk van te onderscheiden zijn. Deze planeet kunnen in een paar duizend jaar (!) vormen door een samentrekking van gas uit de nevel om een ster. Kleinere gasreuzen ontstaan vaak in miljoenen jaren door om een vaste kern van gesteenten heel veel gas aan zich te binden. Vroeger dacht men dat alle gasplaneten in het zonnestelsel tot die laatste categorie behoorden. Nu denkt men dat Jupiter op de 'gas collaps' manier is ontstaan, en Saturnus op de 'core accrection'.

  Gasreuzen kunnen op zeer kleine afstand staan (Hot Jupiters), op zeer grote afstand, en op afstanden die vloeibaar water toe staan. Zo'n gasreus zou dan een laag van half-vloeibaar/half-gasvormig water hebben, of een laag met waterwolken. Hierin zouden allerlei freaky levensvormen kunnen huizen, zoals parachute-achtige wezens. Als deze gasreuzen manen hebben, kunnen dat steen en ijsmanen zijn, net als in het zonnestelsel. Als de planeet op de juiste afstand tot de ster staat, kunnen deze manen oceaanwerelden zijn, compleet bedekt door water!

  - IJsreuzen. IJsreuzen zijn werelden met een grote ijskern, en daar omheen een diepe atmosfeer. Uranus en Neptunus zijn daar voorbeelden van. Vroeger werden ze gezien als gasreuzen met een grote kern, tegenwoordig kun je ze misschien beter zien als ijsplaneten met een vast oppervlak en zeer diepe atmosferen. IJsreuzen die dicht bij de moederster staan kunnen er natuurlijk heel anders uitzien!

  - IJsdwergen. Denk aan Pluto en z'n bevroren broertjes, maar ook de grote manen van Jupiter en Saturnus bestaan vooral uit ijs, soms gemengd met een behoorlijke hoeveelheid gesteenten. Deze werelden kunnen stijf bevroren zijn, of warm en levend.

  - Koolstofplaneten. Een freaky categorie. Als een ster rijk is aan koolstof en arm aan silicium, dan heeft de nevel er omheen een heel andere samenstelling als bij ons. Dan ontstaan er geen werelden van silicaten en ijs, maar van koolstofverbindingen! Een koolstofwereld bestaat uit een grote kern van koolstof. De druk kan hier zo groot zijn dan koolstof wordt samengeperst tot pure diamant. Een diamantplaneet, wow als we die eens zouden kunnen mijnen! Hier omheen kunnen dan lagen zitten van waterstof en helium of van vloeibaar koolstofdioxide, of van ammoniak, of een combinatie van alles.

  - Tot slot: Super Aardes. Aardse planeten, maar dan met een massa vergelijkbaar met Uranus en Neptunus, tot 15 aardmassa's! Deze werelden zullen diepe atmosferen hebben, maar niet zo diep als bij ijsreuzen. Dit komt doordat dit soort planeten vooral op kleinere afstand tot de ster zullen ontstaan, en minder gassen voorhanden hebben. Superaardes met diepe atmosferen, vulkanen en misschien wel oceanen en een uitgebreid manenstelsel: cool!

  Okee mensen, wat denken jullie over dit alles? Verzin zelf eens een nieuwe categorie, maar wel eentje die echt zou kunnen bestaan!
  This person attempts not to panic, with the aid of several towels.

  #2
  Pfff, da's een moeilijke! Je hebt er al veel genoemd. Ik zal eens een poging wagen. Trouwens geen idee of ze echt kunnen bestaan hoor!

  - Planeten die volledig van steen zijn. Er moet een hoop toeval bij komen kijken wil dit uberhaupt mogelijk zijn. Daarom zal een volledige stenen planeet kleiner zijn.

  - Planeten die volledig van metaal zijn, in alle soorten en maten. Ook deze mogelijkheid acht ik klein.

  Sorry DaMatrix, heb niet zo veel fantasie, en kan het al helemaal niet goed onderbouwen...

  Zou het trouwens mogelijk zijn dat er een planeet ergens bestaat die voor een groot gedeelte uit diamant bestaat?
  Vuja De': the strange feeling you get that nothing has happened before.
  http://www.everyoneweb.com/demelzaramakers/

  Commentaar


   #3
   Ik denk dat je de meeste planeten die er zouden gevonden kunnen worden hier al vind in ons eigen zonnsysteem.........al zal de grote wel sterk gaan varieren van type van zon waar ze rond draaien en de samenstelling natuurlijk.

   Zou het trouwens mogelijk zijn dat er een planeet ergens bestaat die voor een groot gedeelte uit diamant bestaat?
   Weet je nog dat nieuws met die reuzen diamanten kern dat overbleef van een dode ster.....

   Commentaar


    #4
    Origineel geplaatst door Philip
    Weet je nog dat nieuws met die reuzen diamanten kern dat overbleef van een dode ster.....
    Van een ster ja, maar zou het mogelijk zijn dat een planeet voor een groot gedeelte uit diamant bestaat?
    Vuja De': the strange feeling you get that nothing has happened before.
    http://www.everyoneweb.com/demelzaramakers/

    Commentaar


     #5
     Je wilt echt zo een planeet hebben he

     Wel eerlijk denk ik dat het mogelijk is.....het is een proces dat op aarde ook voorkomt en dat ze zelfs kunnen nabootsen.

     Maar langs de andere kant kun je dan ook misschien planeten hebben die helmaal bedekt zijn met goud...zilver, kwarts etc...

     Commentaar


      #6
      [quote="Philip"]Je wilt echt zo een planeet hebben he quote]
      Als het effe kan... 8)

      Het voorbeeld van een mogelijke diamantplaneet was maar een voorbeeld in de zeer lange rij van kostbare gesteenten. Goud, zilver, noem maar op. Zo'n diamantplaneet zal dan ontzettend veel licht weerkaatsen. Als er eentje in de buurt was geweest, dan hadden we dat al lang geweten. Helaas voor Dagobert...
      Vuja De': the strange feeling you get that nothing has happened before.
      http://www.everyoneweb.com/demelzaramakers/

      Commentaar


       #7
       Mwoah, niet helemaal. Kijk, diamant is gewoon samengeperste koolstof. En koolstof komt in het heelal relatief veel voor. Een diamantplaneet is daarom waarschijnlijker dan een zilver- of goudplaneet. Zilver en goud worden alleen in supernova-explosies gemaakt, en niet door kernfusie. Er is dus maar heel weinig van! Maar zo'n planeet is natuurlijk wel mogelijk: we kennen slechts een deel van het heelal, misschien is er ergens wel een supermassieve ster bezig met het maken van goud en zilver, en worden in die buurt straks planeten gevormd met kernen van zilver en goud.......daar moeten we heen!

       Wat denken jullie van oceaanwerelden, niet zoals de onze, maar echt helemaal van water! Een kleine kern van ijs met daaromheen een mantel compleet van water! Een wereld waar je bijna met een duikboot dwars doorheen kan varen! Behoorlijk cool, toch? Of werelden van zuivere kerosine of andere explosieve mengels?

       Of planeten die op korte afstand om een rode dwerg draaien! Die zullen altijd met dezelfde kant naar de ster gericht staan! Ik weet wel een naam voor zo'n planeet: Fire and Ice...
       This person attempts not to panic, with the aid of several towels.

       Commentaar


        #8
        haha.. nooit op die manier gedacht eigenlijk! wel heel interessant om over na te denken.. helemaal van water, verder geen aarde/grond niks. alleen maar ijs.. kan dat eigenlijk wel??

        het is toch zo dat als wij gaan graven in de aarde dat we lava tegenkomen? waar komt dat eigenlijk vandaan?? hoe komt het eigenlijk dat de aarde in de kern veel heter is als aan het oppervlak. want de binnenkant ziet geen zon..
        hier moest ik ineens aan denken omdat damatrix zij een kern van ijs en de rest water.
        als we het over planeten hebben dan moet die dus om een zon heen draaien, kan die dan wel een kern van ijs hebben? offe heeft pluto dat ook bijvoorbeeld een ijsdwerg? ???: ehm volgens mij snap ik het nu zelf niet meer haha

        Commentaar


         #9
         Om je fantasie wat te helpen:

         Super Aarde-kandidaat om de ster Mu Arae, massa: 15x aarde: http://www.radhole.com/photos/mu_Arae.jpg

         Oceaanwereld aan de rand van een bolvormige sterrenhoop (globular cluster):
         http://www.boulder.swri.edu/~durda/icebergs.jpg

         Tweeling-Aarde in bolvormige sterrenhoop:
         http://www.boulder.swri.edu/~durda/hawaiian_night_m.jpg

         Reuzen-oceaanwereld met uitgebreid manenstelsel in open cluster:
         http://www.boulder.swri.edu/~durda/emerald_sea.jpg

         Oceaanwereld of Neptunus-achtige ijsreus, in een verre baan om een blauwe en rode dubbelster:
         http://www.boulder.swri.edu/~durda/ringplane2.jpg

         Een wereld op de grens van reuzenplaneet en bruine dwerg gloeit met een zwakke gloed om de rode dwergster Gliese 229 (planeet/maan niet bewezen): http://www.boulder.swri.edu/~durda/gliesse_229b.jpg

         Onder de diepe atmosfeer van een super-aarde bouwt een intelligent ras een toren tussen watervallen:
         http://visionafar.spaceart.org/sentinel.html

         Te dichtbij: een aardse wereld komt te dicht bij haar dubbel moederster:
         http://visionafar.spaceart.org/hostile.html

         Het bestaande stelsel om de rode dwerg Gliese 876:
         http://extrasolar.spaceart.org/gl876sys2005.html

         De Hete Jupiter om Upsilon Andromedae:
         http://extrasolar.spaceart.org/image.cgi?upsilonb.jpg

         Een planeet zo dicht om de moederster dat de atmosfeer langzaam verdampt in een komeet-achtige staart:

         http://extrasolar.spaceart.org/image.cgi?hd149026b.jpg
         This person attempts not to panic, with the aid of several towels.

         Commentaar


          #10
          wat een mooie plaatjes!!!!!!!!!!!! vooral die bij de sterrenhopen.. super gezicht lijkt me dat!!!!

          Commentaar


           #11
           mare... hoe zat het nou met de aarde?? en die ijskern enzo..??

           Commentaar


            #12
            http://visionafar.spaceart.org/sentinel.html

            Hehe dit plaatje klopt niet helemaal, aangenomen dat de zon net onder de horizon verdwenen is, wordt die maan linksboven verkeerd beschenen.

            Commentaar


             #13
             Hoe het komt dat er lava is? Nou, aan de binnenkant van de aarde stijgt de druk en dus de temperatuur (dat is een natuurwet). Die stijgt genoeg om van steen lava te maken. Lava is steen, maar dan gesmolten. Alleen de korst is vast! Die warmte is voor een deel restwarmte uit het ontstaan van de aarde, en voor een (groot) deel warmte door radioactieve straling uit de kern. Die kern is trouwens wel vast! Vaag, ik weet het, maar in de kern van de aarde is de temperatuur het hoogst, maar de druk zo sterk dat de kern wel vloeibar wil worden, maar het gewoon niet kan. * Hoe groter een planeet, hoe langer het warmte kan vasthouden. Op Mars (maar half zo groot als de aarde) is het vloeibare deel veel kleiner, en dus ook de hoeveelheid vulkanisme. De Maan heeft bijna geen vloeibaar deel meer.

             * Uranus en Neptunus hebben ook iets soortgelijks. Hun kernen bestaan ook uit ijs. De temperatuur is daar natuurlijk ver boven het punt om ijs te laten smelten, maar door de druk blijft het in vaste vorm.

             Edit: je hebt gelijk demonfreak :tup: !
             This person attempts not to panic, with the aid of several towels.

             Commentaar


              #14
              okeeeeeeee!!!!!!!!!!!!! dus het is ijs, maar het is daar wel gewoon super warm.. maar door de druk blijft het ijs.. mm oke..

              maar bij zo'n water planeet dan? die je net verzonnen hebt...
              helemaal water en alleen de kern van ijs... dan is dus de oppervlak warm.. boven 0 anders is het geen water maar ijs. en in de kern is het opeens ijs maar het is daar nog veel warmer.... vreemd ???:

              Commentaar


               #15
               Dat is het zeker. 'ns ff denken.......het is inderdaad mogelijk dat een wereld van water in het centrum van ijs is, terwijl het daar veel warmer is. Dat lijkt nu een soort omgekeerde scheikunde, maar je moet niet vergeten dat niet alleen temperatuur van invloed is op gas/vloeistof/vast, maar druk net zo goed. Kijk naar Jupiter: vloeibaar en heet van binnen, gas en koud van buiten. In feite is druk belangrijker dan temperatuur. Maar in een wereld van water moet de druk wel heel hoog zijn om de kern van ijs te houden: dus moet zo'n wereld heel groot zijn.

               Een wereld helemaal van water kan niet denk ik nu, want je moet eerst een kern hebben voordat je er een planeet om kunt bouwen.
               This person attempts not to panic, with the aid of several towels.

               Commentaar

               Werken...
               X