Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Quasar

Samenvouwen
Dit onderwerp is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Quasar

  Even een vraagje:

  Is een quasar een sterrenstelsel-in-wording? Zo ja, hoe komt het dan dat onze melkweg, vreger dus ook een quasar geweest, bestaat? Een quasar dooft toch nadat ale energie uit de omgeving opgeslokt is? Of zit ik er nu helemaal, finaal naast? (zoals ik zelf vrees eigenlijk).
  SkyWatcher Heritage 130p Flextube (Dob)
  Meade DS2070AT (70mm refractor + Autostar) 76/700 Newton type "Kijkshop"

  #2
  Nee, een quasar is geen sterrenstelsel in wording. Wel worden quasars vaak gevonden in het midden van jonge sterrenstelsels en herbergen waarschijnlijk een zwart gat in hun binnenste. Zo worden ze waarschijnlijk ook gevormd: door het zwarte gat dat materie aantrekt. Rond dat zwarte gat ontstaat een accretieschijf, materie die heel snel rond het zwarte gat draait. Door de enorme wrijving ontstaat straling die het heelal ingezonden wordt vlak voor de materie in het zwarte gat verdwijnt.
  Vuja De': the strange feeling you get that nothing has happened before.
  http://www.everyoneweb.com/demelzaramakers/

  Commentaar


   #3
   En dan is alle materie, oftewel de hele accretieschijf opgeslokt? Wat blijft er dan over, een stil zwart gat, of stort alles in en verdwijnt het helemaal?
   SkyWatcher Heritage 130p Flextube (Dob)
   Meade DS2070AT (70mm refractor + Autostar) 76/700 Newton type "Kijkshop"

   Commentaar


    #4
    Nee. Om een qasar te vormen moet het zwarte gat minimaal (ik geloof) 10 zonmassa's aan materie per jaar 'opslokken'. Is dat minder, dan zal de accretieschijf en de bijbehorende jets verdwijnen. Dat wilt echter niet zeggen dat het zwarte gat dan ook niet meer bestaat.

    Over quasars is overigens (nog) niet veel bekend en het meeste wat men ervan weet zijn aannames.
    Vuja De': the strange feeling you get that nothing has happened before.
    http://www.everyoneweb.com/demelzaramakers/

    Commentaar


     #5
     OK, dus eigenlijk "een vraag waar weinig antwoorden voor zijn"... Thanx!
     SkyWatcher Heritage 130p Flextube (Dob)
     Meade DS2070AT (70mm refractor + Autostar) 76/700 Newton type "Kijkshop"

     Commentaar


      #6
      Google eens op 'Halton Arp'. Deze astronoom gooide zo'n 30 jaar geleden een knuppel in het hoenderhok met zijn 'non-mainstream'- ideeen over quasars. Helaas was het resultaat daarvan dat hij compleet genegeerd werd en geen telescoop-tijd meer kreeg om zijn vermoedens te bevestigen... (Het zou vervelend zijn om er achter te komen dat het ingeslagen pad waar veel onderzoeksgeld in zit, het verkeerde pad blijkt te zijn. Hoe ga je dat uitleggen aan de belastingbetalers..)
      Arp ontdekte o.a. dat een aantal quasars fysiek verbonden zijn met dichtbijstaande (Seyfert)-stelsels. Daaruit volgt dat de hoge roodverschuiving van de quasar een andere oorsprong heeft dan zijn grote afstand/uitdijing heelal. Dat zou de hele kosmologie op losse schroeven zetten.. Zo heeft hij wel meer dingen gevonden die niet overeenkomen met de gevestigde ideeen en dus maar weggestopt werden. Je moet een beetje spitten maar het is erg leuk om er wat over te lezen.

      Commentaar


       #7
       Quasars komen vooral in het jonge heelal voor. Dat is eenvoudig te constateren door naar de afstanden (bepaald met roodverschuiving) te kijken. Het blijkt dat de quasars op grotere afstanden sterk oververtegenwoordigd zijn. Dit alles natuurlijk in de veronderstelling dat grote roodverschuiving mag worden geÔnterpreteerd als grote afstand en dus jonger heelal (dit i.t.t. Arp)
       Het ligt voor de hand dit te verklaren als dat een zwart gat, dat zich in het binnenste van een jong sterrenstelsel gevormd heeft, begint zijn omgeving schoon te vegen. Alle materie die er in de buurt komt wordt naar binnen gezogen, hetgeen een verklaring vormt voor de spectaculaire energieproductie en de radiostraling. Maar na verloop van tijd (enkele miljarden jaren) is de directe omgeving (denk aan enkele duizenden lichtjaren) leeg en stopt deze energieproductie. Mogelijk vindt af en toe een opleving plaats als sterren zo onvoorzichtig zijn om in de buurt te komen. Maar vergeleken met de omvang van het stelsel als geheel is er slechts een klein gebied schoongeveegd. Het sterrenstelsel zelf kan normaal functioneren en waarschijnlijk hebben de meeste stelsels zo'n ex-quasar zwart gat in hun binnenste.
       Zo ook het melkwegstelsel. Dat we dat niet kunnen zien heeft twee oorzaken:
       - er wordt op het ogenblik geen materie naar binnen gezogen
       - wij bevinden ons precies in het centrale vlak van de melkweg, waar zich ook al het stof bevindt en daar kunnen we niet doorheen kijken.

       Commentaar

       Werken...
       X