Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Meren met methaan op Titan

Samenvouwen
Dit onderwerp is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Meren met methaan op Titan

  Meren met methaan op Titan

  LONDEN - Op Titan, een van de manen van Saturnus, is een groot aantal ijskoude meren gevuld met vloeibaar gas. Dat concluderen wetenschappers op grond van radarbeelden van de satelliet Cassini.

  Onderzoekers melden in de donderdag verschenen editie van het tijdschrift Nature dat Titan 75 meren met methaan aan de oppervlakte telt. De meren variŽren in doorsnede van 3 tot 70 kilometer. Uit eerdere gegevens van Cassini was al gebleken dat op Titan een gedurige motregen van methaan neerdaalt.

  De dikke atmosfeer van Titan zit vol met methaan. Op aarde is methaan een gas, maar op Titan is het gas door de kou - het is er zo'n 180 graden Celsius onder nul - vloeibaar. Door de kou verdampt het methaan niet als het tijdens een stevige storm vanuit de atmosfeer de oppervlakte van de Saturnus-maan raakt. Waar het methaan vandaan komt, is nog onbekend.

  Ruimtesonde

  De Cassini draait cirkels rond de planeet Saturnus. De camera's van de ruimtesonde zoeken niet alleen de oppervlakte van de planeet af, ze speuren ook naar wetenschappelijk interessante informatie op de Saturnus-maan Titan, op een afstand van zo'n 1,5 miljard kilometer van de aarde.

  Titan is interessant voor wetenschappers omdat die een atmosfeer heeft die lijkt op die van de aarde. Er zit ook stikstof in.

  Onderzoek naar Titan en zijn atmosfeer kan waardevolle informatie opleveren over de vroegste ontwikkeling van de aarde en onze eigen atmosfeer.


  Bron: nu.nl
  Vuja De': the strange feeling you get that nothing has happened before.
  http://www.everyoneweb.com/demelzaramakers/

  #2
  http://www.astrostart.nl/

  Bezoek je Astrostart nooit Demelza?
  Celestron C8 - Orion ED100 - Orion ED80 - Skywatcher ST80 - Tasco 17TR- Omegon Argus 16x70 - Helios Naturesport 10x50- Meade LDX75- AZEQ5

  Commentaar


   #3
   Jawel hoor. Maar misschien dat hier mensen over wilden discussieren. En er zijn ook mensen die Astrostart niet bezoeken.
   Vuja De': the strange feeling you get that nothing has happened before.
   http://www.everyoneweb.com/demelzaramakers/

   Commentaar


    #4
    True
    Celestron C8 - Orion ED100 - Orion ED80 - Skywatcher ST80 - Tasco 17TR- Omegon Argus 16x70 - Helios Naturesport 10x50- Meade LDX75- AZEQ5

    Commentaar


     #5
     Toen de Huygens op Titan geland was kregen we mooie plaatjes te zien die een kustlijn suggereerden. Maar we werden gewaarschuwd dat dit nog niet het bewijs voor vloeistof aan het oppervlak was.
     Is er eigenlijk, nu we weten dat die methaanmeren bestaan, iets meer bekend over hoe we die plaatjes moeten zien?

     Commentaar


      #6
      Ik zag in Sky and Telescope een artikel over de meren op Titan. De enige bevestigde meren zijn allen te vinden op 75 graden noorderbreedte en een enkel meer is ook gevonden 75 graden in het zuiden. Op radar is te zien dat deze meren bijna zwart zijn op de radarafbeeldingen en dat wil zeggen dat ze perfect vlak zijn, zoals je zou verwachten van het oppervlak van een meer. De radar heeft ook Xanadu en de nabije omgeving afgespeurd naar methaanmeren (ook dus het gebied maar huygens is geland) maar heeft daar geen directe bewijzen gevonden maar meren of zeeen. Op de radarafbeeldingen is te zien dat er een groot verschil is tussen de bevestigde meren 75 graden NB en Xanadu. Xanadu is op dit moment geheel droog. Deze droogte is recent omdat Titan vrijwel geheel vrij is van inslagkraters van meteorieten en dus een erg jong oppervlak heeft. Of we zien nu dat Titan langzaam opdroogt, of het zou kunnen dat er sporadisch methaanmeren en zeeen ontstaan tijdens grote uitbarstingen van methaan.
      Ik vind de meren persoonlijk de meest interessante ontdekking in de ruimtevaart ooit . Moet je toch eens voorstellen dat ze die meren zouden fotograferen vanaf een rover of een luchtballon. In mijn mening veel interessanter dan het compleet droge, bijna atmosfeerloze mars.

      Commentaar


       #7
       Goeiedag,
       In volgende video, die ik vond via www.esa.int
       wordt er beweerd dat op Titan periodes met
       regenbuien van methaan bestaan,
       met een kringloop die
       lijkt op die van water op Aarde...

       Huygens on Titan: one year after

       Commentaar

       Werken...
       X