Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Spreekbeurt over zwarte gaten ... ?

Samenvouwen
Dit onderwerp is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Spreekbeurt over zwarte gaten ... ?

  Hallo Forum,

  Als papa van een nogal weetgierig zoontje (8 jr, heet Thomas) krijg ik nu te maken met het onderwerp dat hij heeft uitgekozen om een spreekbeurt te maken op school. Hij wil het hebben over zwarte gaten
  Hij heeft ondertussen al best wat meegekregen, en weet dat de zon een ster is met ondertussen een planeet minder (vind hij helemaal niet leuk), hij heeft een idee dat de zon 'slechts' een middelmatig groot sterretje is vergeleken met zijn/haar grotere broers en dat er andere sterrenstelsels zijn, waar ook alweer planeten omheen draaien. Als hij merkt dat ik 's nachts in de tuin wel heel erg rustig ben, dan komt hij soms op mijn schoot meekijken. Hij heeft ťťn keer Albireo gezien en weet precies dat dat een dubbelster is met prachtige kleuren. Nou ja, een hoop meer van dit soort dingen. Maar zwarte gaten vind hij toch wel erg spannend (cool 8) 8) of lauw noemen ze zoiets geloof ik).

  Ik kan natuurlijk de boot afhouden en proberen hem eerst een spreekbeurt te laten houden over minder 'duistere' onderwerpen. Maar ik wil hem toch de kans geven te vertellen over iets wat hij zelf gekozen heeft, ook omdat hij toch blijk geeft daar meer over te willen weten (hij vraagt me de oren van mijn hoofd, dus ook voor mij is het zelfstudie geblazen :smartass ). Misschien kan ik het voor hem eerst in een groter kader plaatsen.

  Als betrokken papa heb ik natuurlijk het internet al wat afgestruind, maar ik ben nog niet op een website gestoten die kindvriendelijk de kenmerken (mogelijke theorieŽen) van zwarte gaten duidelijk maakt.

  Indien hier iemand meeleest en het licht in mijn zwarte gat ziet :P dan graag jouw ideeŽn hoe dit uit de doeken te doen. Als er ergens liefst Nederlandstalige websites zijn die dit thema behandelen, dan heel graag de link of zoiets? Bedoeling is eventueel/natuurlijk dat hij zijn klasgenoten binnen een aantal maanden een redelijk verhaal kan vertellen.

  Misschien kan ik er nog wel een aparte post over maken als ik genoeg info kan verzamelen. Dat zou misschien ook voor andere kinderen nog 's interessant kunnen zijn.

  In elk geval bedankt voor elke reactie.
  mvg,
  Chris
  Celestron C8 met XLT coating op EQ5
  Webcam SPC900NC

  #2
  Oei, dat wordt moeilijk. Als je het hebt over zwarte gaten ga je al gauw diep de kosmologie in. Je kunt natuurlijk zeggen: "Een zwart gat heeft zů'n grote aantrekkingskracht dat hij zelfs al het licht om zich heen opzuigt. Daarom heet het ook een zwart gat." Maar het waarom en hoe wordt al gauw moeilijk uit te leggen aan kinderen...

  Commentaar


   #3
   Beste CVerstuyft,

   http://www.astrostart.nl heeft 2 onderwerpen daarover een makkelijke en een moeilijke.

   Ik heb hier even de makkelijke:
   http://tinyurl.com/yxjdwn

   Ik hoop dat jullie er wat aan hebben! succes!
   Vixen GP-D2 montering | DD-1 autoguider mod | Soligor 400mm 6.3 | Rikenon 135 mm 2.8 | 115 zelfbouw reflector.

   Commentaar


    #4
    De link die b@rry geeft is idd al een goed en duidelijk verhaal.

    Je kan natuurlijk wat op Wikipedia kijken voor wat relaterende links.. en plaatjes zoeken, is ook wel belangrijk voor in een spreekbeurt..

    Hier staat het lekker simpel.. (I love Google)
    http://www.kennislink.nl/web/show?id=113642 (dubbelster)
    http://home.hetnet.nl/~laureijs1/dutch/ ... les00.html
    http://www.govertschilling.nl/artikelen ... 027_vk.htm

    Of anders een goed boek om door de klas te laten gaan.. :smartass
    "Have you ever tried to imagine how huge the universe is? I've tried it many times.."

    Commentaar


     #5
     Allereerst: welkom!

     Slim zoontje! Ik zou de boot zeker niet afhouden, maar dit juist stimuleren. Hij moet wel begrijpen dat het een moeilijk onderwerp is, zeker om aan andere kinderen van zijn leeftijd uit te leggen.

     Ik heb even voor je gezocht op internet en kwam op sterrenkids dit artikel tegen:
     http://www.sterrenkids.nl/page.php?53

     Hopelijk heb je hier wat aan.
     Vuja De': the strange feeling you get that nothing has happened before.
     http://www.everyoneweb.com/demelzaramakers/

     Commentaar


      #6
      Demelza bedoel je deze ? http://www.sterrenkids.nl/page.php?25

      Commentaar


       #7
       Woeps! Die bedoelde ik ja! Thanx!
       Vuja De': the strange feeling you get that nothing has happened before.
       http://www.everyoneweb.com/demelzaramakers/

       Commentaar


        #8
        Vond net *dit* boekje op marktplaats, is geschreven voor kinderen, staat wellicht niets in over zwarte gaten (waren die in 1982 al ontdekt eigenlijk ?), maar is wel voor kinderen geschreven, misschien toch interessant.

        Commentaar


         #9
         Ja, en dan nog de vraag hoe je dat in hemelsnaam aan kinderen overbrengt! Belangrijk is ook dat je de vragen van de kinderen anticipeert. Erg vervelend als je zoontje straks met zijn mond vol tanden staat als een wijsneus vraagt hoe men in hemelsnaam een zwart gat kan zien. Voor zover ik weet is het voor kinderen erg belangrijk dat ze herkenningspunten hebben en dat ze uitgelokt worden vragen te stellen. Als je zoontje op een simpele wijze alles gaat vertellen is het wel prima, maar zodra hij ze ook nog aan het denken kan zetten is dat geweldig! Dus niet alles tť simpel uit de doeken doen, laat wat ruimte voor vragen. Had je zelf al een stappenplan in gedachte om het verhaal uit de doeken te doen, of mag je zoontje dat zelf bedenken?
         "Wir sind Sternguckers und auch Fossil. Du?"
         - Roel & Steem, 2019

         Commentaar


          #10
          Hallo Marijn, hallo B@rry, hallo dh-b, hallo Demelza, hallo Sterrenkijker, hallo Steem,

          Dank je wel voor jullie leuke reacties en de links! Daar zal ik 's m'n tanden inzetten en kijken wat we er ervan kunnen bakken .

          Steem,
          Erg vervelend als je zoontje straks met zijn mond vol tanden staat als een wijsneus vraagt hoe men in hemelsnaam een zwart gat kan zien.
          Het is oa omdat ik die vraag toegespeeld kreeg dat ik het warm kreeg en jullie hulp vroeg! Ik heb wat onduidelijks gestameld over accretieschijven en de 'waarnemingshorizon', maar zoals je je misschien kunt voorstellen had ik zelf ook wel het gevoel dat ik niet echt wist waar ik over praatte .

          Ook de link naar Govert Schilling lijkt me erg boeiend. 's Kijken of ik hem te pakken kan krijgen, en dan de Astrostart website, Wikipedia en Kennisnet.

          Vandaar nu mijn eigen ontdekkingsreis naar zwarte gaten. 'k Zal er trouwens wel vanop een afstandje naar kijken, wie weet waar ik anders terechtkom!

          Dus nogmaals bedankt, en mocht jullie nog iets te binnen schieten, dan graag even inseinen, zolang ik niet door het zwarte gat verzwolgen ben ben ik nog met gebruik van de lichtsnelheid te bereiken . En als beloofd, als ik de dingen een beetje op een rijtje heb dan krijgen jullie nieuws hierover.

          Met vriendelijke groet,
          Chris
          Celestron C8 met XLT coating op EQ5
          Webcam SPC900NC

          Commentaar


           #11
           Het zou leuk zijn als je je vorderingen hier post! Ben erg benieuwd naar de uiteindelijke aanpak. Zwarte gaten zijn erg boeiend, maar helaas is de kennis nog lang niet uitgebreid genoeg. Het enige wat men denkt te weten over zwarte gaten is hoe ze ontstaan en een deel van de eigenschappen. Je zoontje gaat eigenlijk een spreekbeurt geven over een vrijwel zekere hypothese, waar nog lang niet alles van bekend is, en dat maakt het wel erg tricky. Persoonlijk zou ik dan ook vooral dat punt naar voren laten komen om het interessant te maken. Zwarte gaten zijn in alle opzichten overweldigend. Hun bizarre zwaartekracht, hun vermeende rol binnen het heelal en uiteraard die hele mysterie eromheen. Zijn spreekbeurt zal dan ook open eindigen, en dat lokt natuurlijk enorm uit! En die naam alleen al, zwarte gaten! Dat spreekt natuurlijk enorm tot de verbeelding van een kind. Ook daar zou ik iets mee doen. En als je dan toch bezig bent, misschien is een klein 'proefje' ook wel leuk. Hoe lang mag zo'n spreekbeurt eigenlijk duren? Misschien is het leuk als je zoontje een groot zwart vel mee neemt en die op een tafel legt, als zijnde een stuk van het heelal. Op het vel leg je vervolgens metaalschilfers die materie voor moet stellen. Als zwart gat neem je een flinke magneet die je onder de tafel plaats, en zie! De metaalschilfers bewegen naar de magneet toe. Dus ondanks dat je de magneet niet ziet, kan je aan de hand van de metaalschilfers wel zien dat hij er is. Kortom, je creŽrt je eigen accretieschijf.
           "Wir sind Sternguckers und auch Fossil. Du?"
           - Roel & Steem, 2019

           Commentaar


            #12
            Hallo Steem            Ja, ik zat vooralsnog meer aan de theorieŽn te denken en de uitwerking daarvan in een voor kinderen begrijpelijk verhaal. Zo'n soort proef lijkt me ook wel leuk, maar ik vrees dat ik dan gelijk de relatie ga moeten uitleggen tussen magnetisme en zwaartekracht ... en ook daar moet ik nog even over nadenken .. ("zei hij filosofisch" )
            mvg
            Chris
            Celestron C8 met XLT coating op EQ5
            Webcam SPC900NC

            Commentaar


             #13
             Nou ik denk wel dat je met de term aantrekkingskracht heel erg ver komt. Zwaartekracht kun je in principe heel makkelijk uitleggen door te zeggen dat het dingen naar zich toe trekt, net als een magneet. Wat dat betrefd vind ik zwaartekracht nog een van de makkelijkst te begrijpen termen. Bovendien is zwaartekracht nou net hetgeen wat een zwart gat maakt, dus je zult er niet omheen kunnen.
             "Wir sind Sternguckers und auch Fossil. Du?"
             - Roel & Steem, 2019

             Commentaar


              #14
              Je kunt een afwasbak maken met daarin een gaatje en een kurk als stop. Emmer eronder.
              Stop erin, vul de bak, en trek de stop eruit. Zo kan zoonlief illustreren hoe materie in het gat gezogen wordt, door eerst wat kruiden o.i.d. op het water te laten vallen zodat je de zuigende werking van het gat beter ziet.

              Spelen met water vinden kids nog leuk ook.

              grtz, MM
              :idea:
              Bezoek de MacMiepMacCursus op [url="http://www.macmiep.nl"]http://www.macmiep.nl[/url]!

              Commentaar


               #15
               Hier is de enige echte Sterrenkid van boven de 40 ;-)
               Ik heb het geluk veel met kinderen te werken, en maak ook veel eduacatief materiaal. Ik ben educatief medewerker van de Cosmos Sterrenwacht in Lattrop en webmaster van Sterrenkids.
               Zwarte gaten poe en zucht. Das nogal wat. Als hij het wil kun je hem daar zeker niet vanaf brengen. Zijn mede klasgenoten zullen er inderdaad weinig aan hebben. Maar als je het handig aanpakt is er wel een oplossing. Ik ben zelf met sterrenkunde begonnen toen ik 10 was. En mijn eerste spreekbeurt ging over de maan, mijn 2e over de zon, toen planeten etc.....dat kun je nog wel even volhouden. Laat hij dat ook doen, zal die zeker prima kunnen voor bereiden. Er is veel materiaal over de maan en zon, leuke filmpjes etc.
               Op sterrenkids kun je 2 mooie lesbrieven downloedan die gaan over de planeten en de zon. Kun je zo gratis gebruiken.
               Succes!!

               En als je meer wilt weten: sterrenkids@planet.nl

               Groet
               Arnold
               Carpe Diem

               Commentaar

               Werken...
               X