Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Foto en weetjes over het centrum van onze Melkweg!

Samenvouwen
Dit onderwerp is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Foto en weetjes over het centrum van onze Melkweg!

  Foto en weetjes over het centrum van onze Melkweg!

  July 19th, 2006

  Het is alsof je door een Röntgen-bril kijkt naar het hart van ons eigen melkweg...

  Onderstaande foto werd gemaakt door NASA's Chandra X-Ray telescoop en het toont de drie massieve sterren klusters die het super massieve zwarte gat in het centrum omringen. Deze sterclusters hebben zo gigantisch veel grote, heldere sterren dat het hele gebied opvlamt, wanneer het in Röntgen bekeken wordt. Deze foto is een belichting van 1 miljoen seconden door Chandra die dit geheimzinnige gebied van onze melkweg heel uitvoerig heeft bestudeert.

  --------------------------------------------------------------------------------


  foto is eigendom van Chandra

  Het centrum van de Melkweg is een overvolle buurt van rare objecten, en een omgeving die niet altijd even kalm is, althans volgens het recentste beeld van de NASA's Chandra X-ray telescoop... Naast het supermassive zwarte gat in het centrum, wordt het gebied gevuld met allerlei verschillende soorten van objecten die op elkaar inwerken en elkaar beïnvloeden.

  Het nieuwe Röntgen beeld toont drie massieve sterclusters, de Arches (boven het centrum), Quintuplet (rechtsboven), en de GC stercluster (onder aan het centrum), deze laatste is gevaarlijk dichtbij het enorme zwarte gat, wat bekend staat als Sagittarius A*. De massieve sterren in deze clusters kunnen zelf zeer heldere, punt-achtige Röntgen bronnen zijn, wanneer de winden die blazen vanaf hun oppervlakte in botsing komt met winden van een rondcirkelende metgezel-ster. De sterren in deze clusters geven daarom ook enorme hoeveelheden energie vrij wanneer zij het eind van hun leven bereiken en als supernova's exploderen, die, op hun beurt, het materiaal tussen de sterren in verwarmen.

  Terwijl de individuele sterren in deze clusters hun eigen hectische leventje ervaren, zijn de clusters zelf ook bezig met het het beinvloeden van de objecten in zijn buurt. Het staat in ieder geval vast dat dit met zeer veel geweld gepaart gaat. Dit blijkt ook uit de foto van Chandra..

  In de jaren die Chandra geobserveerd heeft, is er meer dan twee miljoen seconden gewijd aan het bestuderen van het centrum van de Melkweg. Dit meest recente beeld van Chandra vertegenwoordigt meer dan 1 miljoen seconden van die tijd en bestrijkt een gebied van 168 x 130 lichtjaren. In deze foto, staan de kleuren rood, groen, en het blauw respectivelijk voor een lagere, middelgrote, en hoge dosis Röntgenstralen.

  Bron: http://www.universetoday.com/2006/07/19 ... milky-way/

  Original Source: Chandra News Release
  De kosmos, wat een geniaal ontwerp.....

  #2
  Interessant stuk, Gijsraaf!
  Vuja De': the strange feeling you get that nothing has happened before.
  http://www.everyoneweb.com/demelzaramakers/

  Commentaar

  Werken...
  X