Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Plasma bel kan astronauten op weg naar Mars beschermen

Samenvouwen
Dit onderwerp is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Plasma bel kan astronauten op weg naar Mars beschermen

  Plasma bel kan astronauten op weg naar Mars beschermen

  17:01 17 July 2006
  Een plasma bel kan astronauten tegen straling beschermen tijdens lange reizen door de ruimte, aldus een groepje onderzoekers. Als het idee daadwerkelijk haalbaar blijkt te zijn, dan betekent het dat de loodzware metalen panelen, vervangen kunnen worden door een plasmaschild van maar een paar gram.

  Astronauten die buiten de beschermde atmosfeer van de Aarde reizen zouden kanker en andere ziektes kunnen krijgen door het lange bloodstaan aan gevaarlijke stralingen tijdens hun reis.
  Sommige van deze energieke deeltjes worden uitgespuugd tijdens uitbarstingen van de Zon. Andere deeltjes komen van buiten ons zonnestelsel en zijn geheimzinniger van aard.

  Het magnetische veld van de Aarde beschermt ruimtevaartuigen in lagere delen van de atmosfeer, zoals de space shuttle en het International Space Station (ISS). Maar de astronauten die naar Mars reizen zouden niet van een dergelijke bescherming kunnen profiteren. Dikke metalen panelen zouden deze stralen kunnen absorberen, maar door het extra gewicht dat de ruimte ingeschoten moet worden, zou dat snel heel onpraktisch worden..

  "Er is niet echt een zinnige oplossing te vinden in termen van materialen," zegt John Slough van de Universiteit van Washington, in Seattle V.S. John Slough leidt een onderzoek die het idee van een plasmaschild behandelt. "Het is de Achilles hiel van bemande ruimte missies."

  De oplossing:
  Slough zegt dat het probleem van het gewicht vrij simpel is op te lossen met een paar gram waterstof in de vorm van "plasma" wat het ruimtevaartuig omringt. Het NASA's Institute for Advanced Concepts (NIAC) kende het team onlangs een bedrag van $75.000 toe om de haalbaarheid van dit idee te onderzoeken.

  De details moeten nog worden uitgewerkt, maar de basisbenadering is duidelijk. Een hoog voltage apparaat in het ruimteschip zou de waterstof splijten tot zijn basis protonen en elektronen. Dit plasma zou dan de ruimte ingespoten worden, wat tot een wolk leidt rond het ruimteschip.

  Er zou een netwerk van elektriciteitsdraden buiten het ruimteschip gemaakt moeten worden die de plasmawolk kan insluiten. Wanneer er elektriciteit door de draden heenloopt, zal de plasmawolk dicht bij het ruimtevaartuig in bedwang gehouden kunnen worden.

  De optimale grootte
  Hoe groter de wolk, des te beter zal het kosmische stralen afketsen. Maar een grotere wolk vereist een grotere kooi om het te bevatten, en zou daarom de massa van het ruimtevaartuig verhogen.

  De onderzoekers onderzoeken nu wat de optimale grootte van de plasmabel zal moeten worden. Als ruwe schatting, zegt Slough dat de wolk ongeveer een diameter van 100 meter zou moeten hebben.

  Het draadwerk zal van een supergeleidend materiaal moeten worden gemaakt en het zou bij vrij hoge en lage temperaturen gewoon moeten blijven werken. Dit soort van supergeleidende draad is op dit moment gewoon commercieel beschikbaar, zegt Slough.

  Toekomstige ruimteschepen zouden door geavanceerde motoren kunnen worden aangedreven die plasma als drijfgas gebruiken. In dat geval, zou het uitgestoten plasma gerecycled kunnen worden en gebruikt worden als stralingsschild. "Je wordt door je eigen uitlaatgassen beschermt!," aldus Slought.

  Bron: http://www.newscientistspace.com/articl ... -trip.html
  De kosmos, wat een geniaal ontwerp.....

  #2
  Komt op de frontpage. Helaas kan ik jouw berichten niet goedkeuren, dus iemand anders van het nieuwsteam moet het er ff opzetten...
  This person attempts not to panic, with the aid of several towels.

  Commentaar


   #3
   17

   is van 17 juli
   De kosmos, wat een geniaal ontwerp.....

   Commentaar

   Werken...
   X