Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

De heilige graal: is er ander leven in het Heelal?

Samenvouwen
Dit onderwerp is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  De heilige graal: is er ander leven in het Heelal?

  June 30th, 2006

  De Ruimtetelescoop Hubble toonde eerder al aan dat het heelal het best te onderzoeken was, door het te bekijken vanaf buiten de atmosfeer. In de loop van de jaren, is een reeks nieuwe telescopen de ruimte ingeschoten en heeft ons blik vergroot, door in andere golflengten te kijken: Spitzer, Chandra, Compton, enz. Binnenkort is het tijd voor de "James Webb Space Telescope", deze jongen heeft een spiegel 6 keer groter dan Hubble, en staat gepland voor 2013.

  Deze telescopen zullen echter verbleken als er in de toekomst hele squadrons van ruimtetelescopen een baan buiten de atmosfeer bereiken. Zowel NASA als ESA werken op dit moment aan deze volgende generatie meetapparatuur. Zij zouden wel eens één van de meest fundamentele vragen van hedendaagse wetenschap beantwoorden: is er ander leven in het Heelal?

  Één van DE heilige gralen in astronomie is om bewijsmateriaal van leven buiten de Aarde vinden. Er is nu een aankomende missie welke bewijsmateriaal moet vinden van grote hoeveelheden zuurstof in de atmosfeer van een exoplaneet. De zuurstof is uiterst reactief, zodat je er vanuit zou kunnen gaan dat wanneer er grote hoeveelheden in de atmosfeer te vinden zijn, het zou betekenen dat één of andere bron - het leven - het onophoudelijk bijvult.

  De gekoppelde spiegels (De interferometers) hebben de laatste tijd een reusachtige vooruitgang geboekt. Bijvoorbeeld als je kijkt naar de tweelingtelescopen "Keck" boven op Mauna Kea in Hawaï. Deze staan op een afstand van 85 meter van elkaar af. Alhoewel elke telescoop overdwars slechts 10 meter is, kan hun licht worden gecombineerd om hen het zelfde resultaat te gevan als een 85-meter telescoop. Maar zelfs met deze kracht, lijden Kecks en andere op aarde-gestationeerde gekoppelde telescopen onder de vervormingen van de atmosfeer van de Aarde.

  Om de beste resultaten te behalen met deze gekoppelde spiegels/waarneemcentra, moet je dus gewoon de ruimte ingaan. Zowel NASA als ESA werken nu aan missies om een groep van deze middelgrote waarneemcentra te lanceren. Samen zijn ze verbonden in een stijve structuur, of vliegen in formatie. Ze zouden samen hun licht bundelen om als veel groter instrument dienst te doen. En zonder het verduisterende effect van de atmosfeer van de Aarde, zouden zij een ongekende kracht hebben.

  Het waarneemstation van NASA wordt de "Terrestrial Planet Finder" genoemd. Deze zou bestaan uit 3-4 6,5+ meter telescopen om licht te verzamelen. Dit licht zal dan geconcentreerd worden in een ander ruimtevaartuig dat een speciaal apparaat - genaamd een coronograaf - bevat, die geschikt is om het licht van de centrale ster te verduisteren. Met dergelijke krachtige resolutie, en zonder het storende licht van de centrale ster, zouden de schemerigere voorwerpen, zoals aarde-achtige planeten zichtbaar moeten zijn.

  Jammer genoeg, is deze missie voor onbepaalde tijd opgeschort, als deel van recente bezuinigingen bij NASA. Nu maar hopen dat deze niet volledig geannuleerd wordt en op een later tijdstip terugkomt.

  Esa heeft er ook een ontworpen "De Darwin" die ook buiten de atmosfeer
  dienst zal gaan doen. Dit zou een combinatie zijn van drie ruimtetelescopen, die minstens 3 meter in diameter zijn, en die hun licht in een vierde telescoop kon combineren. De coronograaf zal hierdoor het licht van de centrale ster met een factor van miljoenen of zelfs miljarden kunnen verduisteren om vage voorwerpen toe te staan om te verschijnen.

  De lancering van "Darwin" staat nu gepland voor 2015. Darwin zal gemakkelijk planeten als Jupiters zien roteren rond om andere sterren EN zal gemakkelijk in staat zijn om planeten met de afmeting van Aarde te kunnen waarnemen!

  Een recent proefschrift wat door onderzoekers van "Harvard-Smithsonian Centrum voor Astrofysica" en het Europees Ruimte-Agentschap schetste de verschillende telescoopconfiguraties die voor Darwin of de Terrestrial Planet Finder zouden kunnen worden gebruikt.

  Bron: http://www.universetoday.com/2006/06/30 ... find-life/
  De kosmos, wat een geniaal ontwerp.....

  #2
  ik weet niet of het nieuws was, maar het was een leuk stukje om te vertalen, en toch best wel rete interessant

  PS is wel een lang stuk, ik zou m nog kunnen inkorten?!
  De kosmos, wat een geniaal ontwerp.....

  Commentaar


   #3
   hm jammer...

   hey ik kan het stukje niet meer bewerken.. maar ben wel ingelogd?!

   Wou deze foto's nog in het stuk zetten:

   De kosmos, wat een geniaal ontwerp.....

   Commentaar


    #4
    Interessant stuk, Gijsraaf! Volgens mij niet echt nieuws, maar dat maakt het niet minder interessant.
    Vuja De': the strange feeling you get that nothing has happened before.
    http://www.everyoneweb.com/demelzaramakers/

    Commentaar


     #5
     Je staat op de frontpage, Gijs

     Commentaar


      #6
      Mooi stuk!
      Vixen GP-D2 montering | DD-1 autoguider mod | Soligor 400mm 6.3 | Rikenon 135 mm 2.8 | 115 zelfbouw reflector.

      Commentaar

      Werken...
      X