Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Verrassende activiteit in en rondom een zwart gat

Samenvouwen
Dit onderwerp is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Verrassende activiteit in en rondom een zwart gat

  Een karakteristieke verzameling van zwarte gaten is de veroorzaker van smalle stralen die materie de ruimte in schieten, een continu proces met bijna de snelheid van het licht. Maar nu heeft NASA’s Spitzer Space Telescope zulke stralen aangetroffen rond een in elkaar gestort sterren-lijk, beter bekent als een neutronenster.

  Al jaren dachten wetenschappers dat er iets unieks naast de zwarte gaten de brandstof moest leveren voor deze compacte stralen aangezien ze tot nu toe alleen waargenomen waren terwijl ze van de zwarte gaten afschoten. Nu heeft de Spitzer laten zien dat zulke straal afkomstig is van een neutronenster in een binair röntgenstralingsysteem.

  Een binair röntgenstralingsysteem is opgebouwd uit een normale ster en een neutronenster of zwart gat. De normale ster volgt een baan rond de in elkaar gestorte ster, vergelijkbaar hoe de aarde rond de zon roteert.

  De zwaartekracht van deze neutronenster, 14 maal meer massa dan de massa van de omheen draaiende en minder massieve partner, verzamelt materiaal dat vrijkomt van de cirkelende ster en maakt hiermee een stofschijf rondom zichzelf. (zie afbeelding, hm tja hoe plaats ik die..)
  Deze schijf, ook bekend als een groeiende schijf, heeft een erg sterk gravitatieveld, een karakteristieke eigenschap van zowel zwarte gaten als neutronensterren van binaire röntgenstralingsystemen.

  De nieuwe gegevens laten zien dat de aanwezigheid van een groeiende schijf en een intensief gravitatieveld het enige is dat nodig is om een smalle straal te doen ontstaan en deze van brandstof te voorzien.

  Het vinden van deze compacte materiestralen die gevormd worden door zwarte gaten is al gedaan met behulp van radiotelescopen. Maar de smalle stralen van neutronensterren zijn soms wel 10 maal zwakker, wat betekent dat het veel langer duurt om de gegevens te verzamelen om er eentje te ontdekken.

  Maar de Spitzer heeft supergevoelige infrarode ogen die zulke zwakke stralen in enkele minuten kan vaststellen. De nieuw ontdekte straal staat op een afstand van bijna 10.000 lichtjaar in het sterrenbeeld Orion.

  De details van dit onderzoek weren vorige week gepubliceerd in de Astrophysical Journal Letters.

  Bron: http://www.vsml.nl/vsml/news.php?readmore=151
  De kosmos, wat een geniaal ontwerp.....

  #2
  Voor foto's moet je even op de bron klikken..
  De kosmos, wat een geniaal ontwerp.....

  Commentaar


   #3
   Mooi nieuws. Die gaat op de frontsite morgen.l
   This person attempts not to panic, with the aid of several towels.

   Commentaar

   Werken...
   X