Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Over sterrenstelsels op verre afstand

Samenvouwen
Dit onderwerp is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Over sterrenstelsels op verre afstand

  Er is een artikel, waarin een sterrenstelsel is ontdekt op 13,x miljard lichtjaar van de aarde.

  In de sterrenkunde wordt dan gezegt, "je ziet het sterrenstelsel" zoals die er 13,x miljard geleden uitzag.

  Die sterrenstelsels liggen op zo'n grote afstand dat deze afstand in lichtjaren niet veel groter is dan de totale leeftijd van het heelal.

  Sterrenstelsels zijn grote verzamelingen van sterren die ontstaan in miljarden jaren.

  Hoe is het dan mogelijk dat we dat sterrenstelsel kunnen zien als een sterrenstelsel terwijl 13,2 miljard jaar geleden er nog helemaal geen sterrenstelsels konden bestaan?

  #2
  Ja volgens mij zijn er nog superveel onzekerheden wat dit soort waarnemingen betreft.

  Ten eerste worden er meerdere onafhankelijke meeteenheden genomen, waardoor de onzekerheids factor toeneemt..

  Ten tweede weten we nog steeds niet precies wat ruimte tijd is. Licht reist wel met 300.000 km/s, maar zien we dit licht vanaf de aarde wel precies op de snelheid van het licht. Er is nog steeds niet bewezen dat in de ruimte, tijd verbogen wordt bij een bepaalde afstand. Zolang we niet weten hoe donkere materie precies werkt, weten we ook niet precies hoe snel het licht reist op dit soort astronomische afstanden.

  Is misschien wel een kritische ondertoon, maar goed, wellicht kan iemand hier uitsluitsel over geven?!
  De kosmos, wat een geniaal ontwerp.....

  Commentaar


   #3
   Mijn vermoeden is dat heelal veel ouder is dan de gangbare maatstaven, of die sterrenstelsels liggen dichterbij dan men denkt.

   Men gaat uit van een bepaalde constante in het uitdijingsproces, maar je kunt nooit precies weten hoe een stelsel zich heeft bewogen de afgelopen 10 miljard jaar. Het kan ook 5 miljard jaar onze kant op gekomen zijn, om vervolgens door een botsing weer de andere kant op te gaan.

   Ik vind die deep field foto's en zeer hoge resolutie foto's ook reuze interessant omdat je eindeloze hoeveelheden sterrenstelsels kunt tellen.

   Commentaar


    #4
    Check eens de bron, ofwel is het een oud artikel ofwel is het gewoon een fout.
    Celestron C8 - Orion ED100 - Orion ED80 - Skywatcher ST80 - Tasco 17TR- Omegon Argus 16x70 - Helios Naturesport 10x50- Meade LDX75- AZEQ5

    Commentaar


     #5
     Dat kan wel. Het stelsel ligt dan aan de rand van het waarneembare universum. Het klinkt misschien wat vaag, wie kan dit beter uitleggen. Het gehele universum is immers veel groter dan 13 miljard lichtjaar (schattingen lopen uit tot honderden miljarden lichtjaren) maar dat wil niet zeggen dat stelsels op deze afstand eerder bestonden dan de oerknal. Ik weet alleen niet meer hoe je dat nu precies moet zien, dus we hebben hulp nodig van experts!
     This person attempts not to panic, with the aid of several towels.

     Commentaar


      #6
      De huidige aanvaarde schatting van de leeftijd van het heelal is 13,7 miljard jaar. 13,2 is er dus binnen. De eerste sterrenstelsels onstonden binnen de 100 miljoen jaar.

      Enkele feitjes van het heelal. Men een korrelje zout te nemen.
      Diameter: ca. 156 miljard lichtjaar
      Diameter (zichtbaar): ca. 27.4 miljard lichtjaar
      Leeftijd: ca. 13.7 miljard jaar
      Aantal sterrenstelsels: 100 ŗ 300 miljard
      Leven: ja
      Dimensies: 4 (1 tijdsachtige, 3 ruimte-achtigen)
      Krachten: 4 (gravitatie, sterke wisselwerking, zwakke wisselwerking, elektromagnetisme)
      Celestron C8 - Orion ED100 - Orion ED80 - Skywatcher ST80 - Tasco 17TR- Omegon Argus 16x70 - Helios Naturesport 10x50- Meade LDX75- AZEQ5

      Commentaar


       #7
       Als het stelsel altijd al op een afstand van 13 miljard lichtjaar van ons vandaan had gestaan, had de waarneming van zo'n oud stelsel inderdaad betekend dat het ook nu op een afstand van 13 miljard lichtjaar van ons vandaan zou staan. Sinds het licht van dat stelsel (dat wij nu zien) is uitgezonden, is het heelal volgens de gangbare theorie echter verder blijven uitdijen, zoals het hoogstwaarschijnlijk sinds het begin der tijden heeft gedaan. Hierdoor kan een stelsel tegenwoordig best verder weg staan dan het stond toen het het licht uitzond dat we nu pas ontvangen. Hoe het heelal er op die afstand 'echt op dit moment' uitziet is natuurlijk onmogelijk te zeggen, omdat die informatie ons pas in de verre toekomst zal kunnen bereiken.

       Op die manier kunnen we zeggen dat het waarneembare heelal groter moet zijn dan die ruwweg 13 miljard lichtjaar, omdat de expansie voor zover we kunnen zien al die tijd gewoon door is blijven gaan sinds dat oude licht is uitgezonden.
       The scientific theory I like best is that the rings of Saturn are composed entirely of lost airline luggage. ~ Mark Russell

       A MacBook user!

       Commentaar

       Werken...
       X