Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Oppervlak Xena is helderder dan Antarctica

Samenvouwen
Dit onderwerp is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Oppervlak Xena is helderder dan Antarctica

  De 'tiende planeet' is slechts iets groter dan de planeet Pluto. Dat bewijzen nieuwe foto's van de Hubble Space Telescope. Voor de tijd werd gedacht dat de planeet, met de tijdelijke naam Xena, waarschijnlijk 25% tot 30% groter was dan Pluto. Die schatting was iets te hoog, want er werd vanuit gegaan dat het oppervlak van Xena ongeveer gelijk was aan het oppervlak van Pluto.

  Nu blijkt echter dat het oppervlak van Xena veel helderder is dan bijna elk ander object uit ons zonnestelsel. Iets zorgt ervoor dat het oppervlak telkens wordt vernieuwd.

  Xena, met de officiele naam 2003 UB313, werd voor het eerst aangekondigd in juli 2005. De planeet ligt drie keer verder van de zon af dan Pluto. Door de helderheid werd een tijd gedacht dat Xena groter was dan Pluto, maar astronomen weten niet hoeveel zonlicht het oppervlak precies reflecteert.

  Het oppervlak van Pluto reflecteert 60% van het zonlicht. Met deze gegevens zou Xena 25% tot 30% groter zijn dan Pluto. Aangezien de wetenschappers niet wisten of het oppervlak van Xena ook 60% van het zonlicht zou reflecteren, was er een grote foutmarge van 400 kilometer.

  Nu heeft het team dat Xena ontdekte, foto's van de Hubble telescoop geanalyseerd. Deze foto's werden al in december 2005 gemaakt. Uit deze analyse kwam naar voren dat Xena maar 5% groter is dan Pluto. Xena blijkt een oppervlak met een diameter van 2400 kilometer te hebben (met een foutmarge van 100 kilometer). Pluto heeft daarentegen een diameter van 2290 kilometer.

  Het feit dat Xena kleiner is dan voorheen werd gedacht, betekent dat het 86% van het zonlicht moet refelcteren. Dat komt overeen met de helderheid van verse sneeuw. Alleen de maan Enceladus van Saturnus is helderder. Volgens spectrale observaties bestaat het oppervlak van Xena uit bevroren methaan, net zoals Pluto.

  Pluto heeft echter heldere en zwarte vlekken, terwijl Xena geheel helder is. "Toen we de metingen afnamen, waren we geschokt," aldus ontdekker Mike Brown. "Zo'n hoog albedo is niet normaal voor Xena."

  Richard Binzel, een planetaire wetenschapper aan het Massachusetts Instituut voor Technologie in Cambridge, is het met zijn collega eens. "De ruimte is een smerige plaats," zei hij. "Het is moeilijk om het oppervlak helder en wit te houden, waardoor Xena een soort proces moet hebben dat het oppervlak iedere keer reinigt."

  Brown heeft twee manieren die kunnen kloppen.

  1. Xena heeft een zeer ovale baan van 38 astronomische eenheden tot 97 astronomische eenheden bij de zon vandaan. Wanneer het de zon het dichtst nadert tijdens zijn 560-jarige baan, heeft het waarschijnlijk een gasachtige atmosfeer. Wanneer het weer bij de zon vandaan gaat, ontvangt Xena zo weinig zonlicht, dat de atmosfeer bevriest op het oppervlak van Xena. Hierdoor wordt het oppervlak vers en wit. Echter gebeurt dit ook op Pluto en deze planeet krijgt dan geen helder oppervlak.

  2. De planeet Xena kan ook vers methaan lekken. Methaan uit de planeet komt dan op het oppervlak terecht en daarbij bevriest het weer direct. Het hoeft dan niet gelijk zo gewelddadig te gebeuren als bij Enceladus (Saturnus). Echter zou dit ook vreemd zijn. Het interieur van Xena bestaat uit steen en ijs. Wil gasachtig methaan overleven binnen de planeet, dan moet er een energiebron zijn. "En de echte vraag is dan: waarom zou methaan uit het oppervlak lekken?" aldus Brown. Sommige obejcten worden verhit doordat nabije hemellichamen aan het object lopen te trekken. Kijk bijvoorbeeld naar Io, een maan van Jupiter. Bij Xena is dit niet het geval, want deze heeft slechts een hele kleine maan. Die is te klein om Xena te 'kneden.'

  Voorlopig blijft het dus nog een prachtig mysterie. En daar zijn er nog genoeg van binnen de sterrenkunde.

  Bron: AstroStart
  Waarom denken jullie dat het oppervlak zo helder is?

  #2
  De atmosfeer bevriest gewoon vast aan het oppervlakte wat in het artikel ook al vermeld staat. En als Xena dichterbij de zon staat veranderd de atmosfeer in gas. Dan is het ook logisch dat de oppervlakte van Xena steeds aan verandering onderhevigd is.

  Maar wie weet komen gigantische hoeveelheden ijs aan de oppervlakte zoals lava bij de aarde of bezit Xena super reflexterende ijsringen.
  -- Worm-Hole.be -- ;)

  Commentaar

  Werken...
  X