Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Sterrenkundig onderzoek

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

 • Eelco
  antwoordde :
  Presentatie zie er goed uit! Veel afbeeldingen, weinig woorden per pagina (zo hoort het!).

  Laat een reactie achter ::


 • PrincepsMaximus
  antwoordde :
  Uiteindelijk heb ik mijn presentatie kunnen geven, die overigens voor de Vlaamse Sterrenkunde Olympiade was. Hierbij upload ik mijn PowerPoint (met als notities wat tekst in het klad - let niet op de schrijffouten). Het linkje (aangezien uploaden niet werkte): https://docs.google.com/file/d/1QboN...mspresentation.
  In het bijzonder wil ik nog Eelco bedanken, maar ook al de rest die mij geholpen heeft: BEDANKT!

  Laat een reactie achter ::


 • Eelco
  antwoordde :
  Origineel geplaatst door PrincepsMaximus Bekijk bericht
  Eelco , heb je in PM gestuurd !
  PM is OK, maar misschien wel leuk als je de uiteindelijke presentatie hier ook plaatst (kan even duren, uiteraard).


  Laat een reactie achter ::


 • PrincepsMaximus
  antwoordde :
  Eelco , heb je in PM gestuurd !

  Laat een reactie achter ::


 • Eelco
  antwoordde :
  Origineel geplaatst door PrincepsMaximus Bekijk bericht
  Inderdaad een zeer interessant topic! Ik heb me er al in verdiept en kan er niet genoeg van krijgen !
  Ik hoor het wel als je meer vragen hebt - ik zit redelijk in dit vakgebied, of ken mensen die er helemaal diep in zitten.

  Laat een reactie achter ::


 • PrincepsMaximus
  antwoordde :
  Inderdaad een zeer interessant topic! Ik heb me er al in verdiept en kan er niet genoeg van krijgen !

  Laat een reactie achter ::


 • Eelco
  antwoordde :
  Origineel geplaatst door PrincepsMaximus Bekijk bericht
  Uiteindelijk heb ik voor volgend onderwerp gekozen: de hubbleconstante. De tips die jullie gaven levert me bijzonder veel interessante informatie op, nogmaals bedankt! Eelco, zijn er toevallig publicaties van het ESO omtrent deze hubbleconstante? Of dingen die ermee verbonden zijn? Met de verschillende waarden die bepaald zijn lijkt dit me een zeer interessant en actueel onderzoeksdomein!
  Over twee maanden zou er bij ons een complete conferentie over dit (inderdaad actuele) onderwerp zijn:
  https://www.eso.org/sci/meetings/2020/H0.html

  Maar ja, ook dat is nu even van de baan, of wordt online gedaan.

  De bepalingen zijn steeds beter geworden, zo goed zelfs dat sommige bepalingen niet meer met elkaar overeenstemmen: dit is wat recent de "Hubble Tension" genoemd wordt. Misschien wat voor je presentatie? Bij ons wordt er veel over gediscussieerd, vooral bij de koffie natuurlijk, maar ook via voordrachten.

  Hier een populair artikel daarover: https://www.scientificamerican.com/a...ering-mystery/

  Voor meer details en mogelijke oplossingen, zie bijvoorbeeld:
  https://arxiv.org/abs/1901.08681
  https://arxiv.org/abs/1811.04083
  https://arxiv.org/abs/1911.11760
  En er zijn nog veel meer oplossingen (bijvoobeeld systematisch fouten in de bepalingen, die niet meegenomen zijn), die allemaal nog echt bewezen moeten worden. Welke overblijft? We zullen zien, de komende jaren!  Last bewerkt door Eelco; 15-04-20, 11:04.

  Laat een reactie achter ::


 • SereN
  antwoordde :
  Dit is ook een interessante voor wat overzicht: https://www.eso.org/sci/publications/messenger/

  The Messenger is a quarterly journal presenting ESO's activities to the public.

  Je kan ze meteen digitaal downloaden, en/of gratis aanvragen dat je telkens een fysieke kopij thuis krijgt toegestuurd.


  Zoals je waarschijnlijk wel al weet is het bepalen van de Hubble constante een 'hot topic' met verschillende kampen omdat de verschillende methodes om hem te bepalen resultaten opleveren die niet met elkaar overeenkomen. Hier is veel info over te vinden.

  Laat een reactie achter ::


 • PrincepsMaximus
  antwoordde :
  Wauw! Bedankt allemaal voor jullie inbreng. Zeer interessant allemaal!!!
  De reden dat ik het vroeg: ik moet over enkele weken een presentatie geven over een huidig sterrenkundig onderzoek. Uiteindelijk heb ik voor volgend onderwerp gekozen: de hubbleconstante. De tips die jullie gaven levert me bijzonder veel interessante informatie op, nogmaals bedankt! Eelco, zijn er toevallig publicaties van het ESO omtrent deze hubbleconstante? Of dingen die ermee verbonden zijn? Met de verschillende waarden die bepaald zijn lijkt dit me een zeer interessant en actueel onderzoeksdomein!

  Laat een reactie achter ::


 • Eelco
  antwoordde :
  Origineel geplaatst door PrincepsMaximus Bekijk bericht
  Dag allemaal

  Ik vroeg me laatst af wat voor sterrenkundig onderzoek er tegenwoordig allemaal gedaan wordt en hoe deze dingen worden onderzocht.
  Veel! Het is een goede tijd voor de sterrenkunde - veel telescopen, snelle computers, maar te weinig astronomen :-)


  Origineel geplaatst door PrincepsMaximus Bekijk bericht

  Ik ben mij bewust van sites zoals Arxiv.org, maar ik zoek meer de grote lijnen. Bijvoorbeeld: de evolutie van massiefste sterren. Dit wordt volgens mij vandaag nog onderzocht, maar hoe precies?
  Voor de grote lijnen moet je naar overzicht artikelen zoeken ('review papers' in het engels). Een goede bron daarvoor zijn de Annual Reviews of Astronomy and Astrophysics: https://www.annualreviews.org/journal/astro
  Die vatten de resultaten van meestal honderden wetenschappelijke artikelen samen, en zijn best leesbaar voor amateurs en andere geinteresseerden.

  Jouw voorbeeld, de evolutie van massiefste sterren, vind je bijvoorbeeld hier: https://ui.adsabs.harvard.edu/abs/20....107L/abstract
  Daar vind je een link naar de Annual Reviews website, maar die is voor jou niet gratis, denk ik. Maar er is daar ook een link naar https://arxiv.org/abs/1206.5443 voor de gratis versie van het artikel.

  Je kunt ook direct googlen naar "<jouw interesse> annual reviews" of "<jouw interesse> review" (interesse zelf invullen :-) )

  Origineel geplaatst door PrincepsMaximus Bekijk bericht

  Zo’n astrofysische/sterrenkundige onderwerpen zoek ik. Zijn hier sites voor (bijvoorbeeld overzichten van grote organisaties die dingen onderzoeken) of kunnen jullie zelf een lijstje geven?

  Bedankt!
  Je kunt zelf ook bij de grotere organisatie rondsnuffelen, maar dat is soms lastig als je naar een specifiek onderwerp zoekt. Ik ben zelf astronoom bij de ESO, en wij hebben natuurlijk nogal wat materiaal op de website staan ( https://www.eso.org/public/netherlands/?lang ) . Maar het aardige van de ESO is dat we met zo'n 80 astronomen zijn, die aan vrijwel alle denkbare onderwerpen werken. Ook massieve sterren. Niet mijn onderwerp trouwens, ik werk meer aan sterrenstelsels en clusters daarvan, liefst in een vroeg stadium (ver het heelal in).

  Dit heb ik gisteren gedaan (ook wij moeten thuis werken), een sterrenstelsel op z=2.51 (het licht is zo'n 11 miljard jaar onderweg geweest), 12 uur lang waargenomen met ALMA (verdeeld over meerdere dagen, uiteraard). Het heldere puntje dus :-) wat een heel sterrenstelsel is met veel stervorming.

  Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: COSMOS-cluster-bot2.png views: 142 grootte: 647,9 KB id: 1446347

  Laat een reactie achter ::


 • svdwal
  antwoordde :
  Wat je wilt is een ingang in het onderzoek. Het makkelijkste is om dat aan een collega te vragen die dat onderzoek doet, maar dat is alleen voor de pro's weggelegd.

  Maar er kan nog steeds veel, al is het wat moeizamer. Op Arxiv zie je voornamelijk de "dagelijkse gang van zaken" langskomen, dat zijn papers die de voortgang van lopende onderzoeken beschrijven. Er zijn echter ook andere papers, die meer een samenvatting van de stand der zaken geven, en dat zie je meestal aan de titel. Die papers zitten eerder in conferentieverslagen dan in tijdschrijften, en vaak zijn de boeken waarin de verslagen terechtkomen achterlijk duur en niet gratis op het internet in te zien. Maarje komt wel een heel eind zo.

  een tweede opzie is om een klassiek artikel, boek, etc over het onderwerp te zoeken, en dan met behulp van Nasa's ADS, https://ui.adsabs.harvard.edu, op zoek te gaan naar artikelen waarin gerefereerd wordt aan het klassieke artikel, boek etc. In jouw voorbeeld zou je bv op zoek kunnen gaan naar artikelen die refereren aan Payne's The Stars of High Luminosity. Het is nooit direct raak, maar je kan zo ook een heel eind komen.

  een derde optie, bij levende auteurs op een bepaald gebied, is hun eigen site te bekijken. Daar staan vaak lijsten met artikelen die ze geschreven hebben, leerboeken, populaire artikelen, lezingen, enz.

  een vierde optie is kijken bij universiteiten zelf die aan sterrenkunde doen of het een van hun aandachtsgebieden is. Je komt zo aan auteurs, collegedictaten of leerboeken.

  een vijfde is op zoek te gaan naar online colleges voor studenten. Diverse auteurs hebben hun dictaten online gezet, soms in een wat archaisch soort website.

  nog eentje is op zoek te gaan de bijbehorende IAU werkgroep: https://www.iau.org. Bv deze https://www.iau.org/science/scientif...ng_groups/103/ voor rode reuzen en superreuzen, of deze, https://www.iau.org/science/scientif...ng_groups/269/ voor supernova's.

  Laat een reactie achter ::


 • Rudy
  antwoordde :
  Het nadeel van kanalen die het brengen als populair-wetenschappelijk, en ook instituten met een PR-afdeling, is dat het gericht is om informatie als hapklare brokken aan een groter, algemeen publiek te verstrekken. Het werkt daardoor als een filter, interessante pareltjes van informatie komen vaak niet meer boven water. Als je op een specifiek onderzoeksgebied wil weten hoe ze dat doen, en je staat open om juist die pareltjes te willen weten, dan beter zelf op zoek gaan naar de informatie. Dan lees je over onderzoek waarbij men telescoop X gebruikte, met meetinstrument Y. Ook al snap je het eerst helemaal niet als je zo'n paper leest, verder zoeken naar X en Y doet meer info bovendrijven, vaak is dat een stuk interessanter dan een gelikte video op Youtube of een tekst van een PR-afdeling. Maar je moet er meer moeite voor doen, dat wel.

  Laat een reactie achter ::


 • oetie
  antwoordde :
  astronomie.nl voor het nieuws over Nederlandse sterrenkundige instituten. Op het youtube-kanaal van Astronomy on Tap https://www.youtube.com/channel/UCV8...Cf3QlIg/videos staan de praatjes van de afgelopen tijd. Deze zijn populair-wetenschappelijk en geven een goed beeld van het huidige onderzoek.
  Je kunt ook op youtube kijken naar de filmpjes van dr becky, deepskyvideos en 60 symbols en ik vergeet vast nog een heel belangrijke/grote.

  Laat een reactie achter ::


 • Joepie
  antwoordde :
  astrobites.org

  Laat een reactie achter ::


 • Rudy
  antwoordde :
  Toch recente papers opzoeken, bv. via arXiv. Ook al lees je die niet helemaal in detail, als je er wat doorneemt krijg je een goed idee wat er gaande is op een specifiek onderzoeksgebied. In die papers staat hoe ze iets onderzoeken, met welke middelen, enz. Je krijgt op een gegeven moment ook wel door waar zulk onderzoek bezig is, en er drijven namen naar boven van onderzoekers die daar hun specialiteit van hebben gemaakt.

  Laat een reactie achter ::

Werken...
X