Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Waarom is de Zon stabiel?

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Waarom is de Zon stabiel?

  In de kern van de Zon vindt waterfusie plaats tot Helium. Dat is een heel stabiel proces, maar hoe komt het dat de fusie niet op hol slaat? Er is immers voldoende waterstof en de temperatuur is hoog genoeg. Waarom fuseert niet alle waterstof ineens en knalt vervolgens daardoor de Zon uit elkaar?
  Objectieven in huis met de maten: 22,30,35,44,50,56,65,70,80,88,100,127,150,200,250, 315 en 400mm

  #2

  Commentaar


   #3
   Als de zon groter wordt koelt die af en dan gaat het proces trager. Dus moet die krimpen, temperatuur gaat omhoog, proces gaat sneller.

   Als dat terugkoppelmechanisme snel genoeg is krijg je geen hele instabiele situatie. Verder dempt de mantel ook.

   Bij de meeste sterren werkt dat zo. Bij pulserende veranderlijken zie je wel dat die krimpt en uitzet, maar dat is een proces in de mantel, niet in de kern.

   Edit: er is trouwens mimimaal 1 moment dat de fusie heel hard gaat, tijdens de Heliumflits. Dan begint de helium kern te fuseren, en dat proces is vergelijkbaar met een ontploffing. Alleen, bij een ster light daar nog een flinke massa omheen die de schok dempt.

   Een waterstofbom tijdens de ontploffing verkeerd in een totaal andere situatie. Bij een ster hebben alle deeltjes al een enorme snelheid omdat ze druk bezig zijn de enorme druk van de buitenkant te weerstaan, en dat lukt net niet, dus de ster krimpt. Lokaal in de ster start het fusieproces op diverse plekken op en omdat dan eindelijk voldoende energie wordt geproduceerd om de instorting te weerstaan zit er al een demper op.

   Bij een waterstofbom wordt een kern van tritium (dacht ik) door een naar binnen gerichte schokgolf zo dicht bij elkaar gedrukt dat er fusie ontstaat. De energie die uit de fusie ontstaat is veel krachtiger dan de schokgolf, die dan waarschijnlijk al uitgewerkt zal zijn (je wilt een knal die net goed genoeg is om de fusie te ontsteken. Op een bom zit dus geen ingebouwde rem, een ster heeft zo'n rem dus wel.
   Last bewerkt door svdwal; 12-06-19, 19:06.
   What where the skies like when you were young?

   Commentaar


    #4

    Commentaar


     #5
     De kern splitsinglevert de snelle neutronen, niet de fusie.
     And I realised with horror that I’d seen this awful thing before...

     Commentaar


      #6
      Rik_J : als jouw post een reactie is op mijn post: wel degelijk kernfusie die in het geval van een "boosted" wapen neutronen levert voor veel meer kernsplijting. Meer hier.

      Commentaar


       #7
       Uit mijn hoofd gezegd wordt een gewone, op basis van kern splijting atoombom gebruikt om de neutronen te genereren om een kernfusie mogelijk te maken maar misschien zit ik mis...
       Last bewerkt door Rik_J; 14-06-19, 17:05.
       And I realised with horror that I’d seen this awful thing before...

       Commentaar


        #8
        Een ster wordt gevormd door het samen"klonteren" van waterstof, waterstof atomen die tot elkaar aangetrokken worden door zwaartekracht. Wanneer de zwaartekracht groter wordt, neemt ook de druk en temperatuur toe in de waterstof wolk. Wanneer de druk en temperatuur voldoende hoog zijn (echt enorm hoog), dan vindt er kernfusie plaats en worden de eerste waterstof atomen gefuseerd tot deuterium (2 waterstof atomen), vervolgens krijg je tritium (3 waterstof atomen) en dan komt Helium (4 waterstof atomen). Maar, omdat de atoommassa van 1 helium atoom ietsje lager is dan de atoommassa van 4 waterstof atomen opgeteld, blijft er massa over. En deze massa is precies waarom de zon licht geeft, die massa komt in de vorm van energie (licht) vrij.

        Om nu antwoord te geven op je vraag... De energie die vrijkomt (als gevolg van wat ik hierboven beschreven heb), is in balans met de zwaartekracht van de zon. Stel dat die energie van de kernfusie niet zou vrijkomen, dan zou de zon dus allang ineengestort zijn door zijn eigen zwaartekracht.

        Wanneer de zon aan het einde van zijn levensduur zit, dan gaan de helium atomen zich omvormen tot andere elementen zoals koolstof en zuurstof (tot ijzer, want vanaf het element ijzer gaat het energie kosten om te fuseren, alle elementen zwaarder dan ijzer worden gevormd door vele malen zwaardere sterren dan de zon en komen vrij bij supernova's). De energie die daarbij vrijkomt is nog intenser waardoor de omvang van de zon zal toenemen, de energie die vrijkomt gaat dan de zwaartekracht tijdelijk overwinnen. Uiteindelijk zal er geen brandstof (lees atomen) meer zijn om te fuseren en zal de zwaartekracht overwinnen. De zon wordt dan een witte dwerg en zal niets anders zijn dan een verzameling atomen in een bol

        Commentaar

        Werken...
        X