Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Centrum middelpunt heelal

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Centrum middelpunt heelal

  Hallo forum leden.
  zit nu al een enig tijd met de zelfde vraag ​
  waar is het centrum middelpunt van het heelal ?
  Dat is natuurlijk op het punt waar alles begonnen is toch ?

  Moeten ze dit nog ontdekken ?
  Of weten ze al precies waar dit middelpunt is?

  hier kun je dus eindeloos over na denken en op internet zie ik alleen maar verschillende antwoorden.

  hopelijk kunne jullie mij iets wijzer maken.

  Deepsky/Astrophotography/Backyard
  Skywatcher AZ EQ 6, Skywatcher evostar 80 mm ED PRO, Zwo asi 224 mc, canon 500D.Asiair

  #2
  Het Heelal heeft geen centrum, of middelpunt.

  De standaard analogie is die van een ballon. Het oppervlak van een ballon wordt groter als je 'm opblaast, maar dat gebeurd niet vanuit een centrum dat op het oppervlak zelf ligt. Het heelal werkt waarschijnlijk precies zo, alleen dan in drie ruimte-dimensies in plaats van 2.
  What where the skies like when you were young?

  Commentaar


   #3
   hmm
   een ballon die je op blaast word groter.
   een ballon die je leeg maakt word kleiner toch dus de ruimte word krapper.

   de ruimte dijt uit word er gezegd.
   naar boven onder links rechts alle kanten op.

   keer je dit nu eens om dan krimpt alles toch ?
   Dan zou er toch een middelpunt moeten zijn.

   Of zitten wij op de oppervlak van de ballon ? Die maar steeds verder komt ?
   Deepsky/Astrophotography/Backyard
   Skywatcher AZ EQ 6, Skywatcher evostar 80 mm ED PRO, Zwo asi 224 mc, canon 500D.Asiair

   Commentaar


    #4
    De analogie is inderdaad met het ballonóppervlak. Voor elk punt van het oppervlak geldt dat alle andere punten op het oppervlak zich daarvan verwijderen. En bij krimp omgekeerd. Alles komt naar je toe, waar je je ook bevind. Er is dus geen centrum óp het oppervlak.
    Het ballonoppervlak wordt groter en dat kun je zien als je je op dat oppervlak bevindt. De ballon zelf wordt groter in een dimensie die (en vanuit een punt dat) op het ballonoppervlak onbekend(?) is.
    Volgens de analogie dan.
    Sumerian Optics 17,5" f4,1 Dobson, 10" f5 Alkaid & volgplatform / ES 80mm APO Triplet op SW AZ4 / Elfje (RIP) / Vixen SG 2,1x42 widefield bino / Bushnell Legend 8x42

    Commentaar


     #5
     Het oorspronkelijke beginpunt dat je zoekt is vervaagd.en bevindt zich niet meer op de oorspronkelijke locatie. Waar dat ook geweest moge zijn. Het bevindt zich nu overal om ons heen en wordt waargenomen als kosmische achtergrond straling.
     "I'm gonna have to science the shìt out of this." [sic] (Mark Watney - The Martian)

     Commentaar


      #6
      Neen, er _is_ geen midden. Denk aan de uitzetting van het universum als het rijzen van een immense cake met rozijnen erin. Die rijst overal en maakt dus de afstand tussen de rozijnen groter, ook al is de cake onbegrensd en dus zonder midden.

      Er is wel degelijk een "midden" aan het observeerbare universum, op wiens rand we de achtergrondstraling zien.

      Dat is de plaats van waarop de observator staat, maar die is hééél lichtjes verschillend voor mij en jou, en een pak meer verschillend voor iemand die pakweg in M87 zou zitten ;-). Dat observeerbare universum is niet alles, het ligt ingebed in een veel groter "echt" universum dat wel eens oneindig groot zou kunnen zijn -- of niet.

      Ik hou niet zo van die "ballon"-analogie. Een ballon is onbegrensd maar eindig, en ons observeerbaar universum wellicht zeker _niet_ -- alle metingen schijnen te wijzen op een op grote schaal vlakke geometrie, al kan dat volgens inflatietheorieën zijn omdat we slechts zo'n klein deel zien van het grotere geheel (inflatie maakt elk observeerbaar deel van het universum vlak).
      Alexis Cousein -- "Number Six is feeling unmutual today". Zelfgemaakte 400mm f/4.46 op Tom O. platform; 250mm f/4.8 Alkaid; Skywatcher 130mm f/5 reflector; 60mm Lunt.

      Commentaar


       #7
       De analogie hoeft niet perfect te zijn, toch? Het niet hebben van een middelpunt is de kern van de analogie, het oneindig groot kunnen zijn niet.
       What where the skies like when you were young?

       Commentaar


        #8
        Bedankt voor de reacties.

        dus als ik het goed begrijp is er geen centrum of midden in het universum of heelal omdat men denkt dat het onteindig is.
        Want we weten het niet zeker.

        het is erg moeilijk te begrijpen dat niets uit het niets is ontstaan.

        Deepsky/Astrophotography/Backyard
        Skywatcher AZ EQ 6, Skywatcher evostar 80 mm ED PRO, Zwo asi 224 mc, canon 500D.Asiair

        Commentaar


         #9
         Helaas maar je hebt het nog niet helemaal begrepen. Er is geen middelpunt omdat alle ruimte om ons heen (op grote schaal gezien) gelijkmatig uitdijdt. Als je die uitdijing vanaf een willekeurig punt in het heelal bekijkt lijkt het net of alle materie in alle richtingen van je af beweegt. Maar dat is dus zo in ALLE punten in het heelal. Daarom is er geen middelpunt.
         50 cm Van Gastel dob - 30 cm Van Gastel dob - 15 cm zelfbouw Newton - ASI6200 met een Esprit 80 ED op een SW HEQ5-Pro, ASI1600MM-C met een 8" RC op een EQ6-R

         Commentaar


          #10
          Het universum is niet oneindig, maar onbegrenst. De ruimte is in zichzelf gekromd. Alleen op een heel grote schaal, zodat wij er niets van merken. Als je wandelt, merk je ook niet dat je op de aardglobe staat. Nu heeft de Aarde een middelpunt, omdat je van het oppervlak af gaat, naar een 3D omgeving. Om naar het middelpunt van het heelal te gaan, moet je naar 4D, dat kunnen wij niet voorstellen. Anders gezegd: Je wil zuiderlijk dan de zuidpool. Dat gaat ook niet.

          Dat er uit niets iets kan ontstaan gebeurd doorlopend met elementaire deeljes. Die even later weer verdwijnen. Alleen is dat 13.8 mld jaar geleden op een heel grote schaal gebeurd. Het is nog lastiger voor te stellen dat er toen ook geen ruimte was, en geen tijd.
          Objectieven in huis met de maten: 22,30,35,44,50,56,65,70,80,88,100,127,150,200,250, 315 en 400mm

          Commentaar

          Werken...
          X