Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Over het bewegen van planeten rond de zon?

Samenvouwen
X
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Over het bewegen van planeten rond de zon?

  Hallo, ik maakte een video over planeten rond de zon
  en satellieten rond de Aarde.
  Wat vinden jullie evt van deze video?

  Over het bewegen van planeten rond de zon

  #2
  In volgende video beweer ik dat de universele gravitatie van Newton mogelijk onjuist is
  als je beseft dat de rotatie van de zon invloed heeft op het bewegen van de planeten.
  Wat vinden jullie evt van deze video?

  Over zwaartekracht in het zonnestelsel en Newton


  Commentaar


   #3
   Als de Zon een uniforme dichtheidsverdeling heeft dan is dat niet van invloed op de beweging van de planeten in de theorie van Newton. Is de Zon wat klonterig, dan wel. Dat is geen Natuurkunde die je op de middelbare school krijgt, maar op de uni wel.

   In hoeverre het een belangrijke verstoring geeft is nog maar de vraag. De Zon roteert zo snel dat de planeten die wat verder weg staan een extra hoogfrequente verstoring krijgen, die een stuk kleiner zal zijn dan de verstoring van bv om de planeet draaiende maantjes, die vergelijkbare periodes hebben. Verder draaien de maantjes om de planeet heen, zodat die invloed van alle kanten komt. De zon is vanuit de meeste planeten gezien piepklein, en dat maakt de invloed van eventuele klonten ook heel klein.

   Of er klonten zijn is ook maar de vraag. Als er klonten zijn dan loopt de kernfusie op die plekken heter, omdat er meer tegendruk moet zijn voor de extra druk in zo'n klont. En dan gaat zo'n klont uitzetten. Dat moet weer gevolgen hebben voor de waarneembare straling van de Zon.

   Nu is de zon nauwelijs variabel, in tegenstelling tot bv veranderlijke sterren. Dat betekent dat als er klontvorming is, die zo klein is dat er nauwelijks iets van te zien is.

   Een extreem geval van klontvormig zijn is van de Zon een dubbelster maken met gelijke massa als de Zon zelf, en de sterren zo dicht bij elkaar zetten dat ze binnen de Zon passen. Je zou dan kunnen berekenen wat de invloed is op testdeeltjes in de banen van de planeten in ons Zonnestelsel. Dat kan zelfs analytisch, omdat testdeeltjes per definitie geen massa hebben.
   What where the skies like when you were young?

   Commentaar


    #4

    Wat vinden jullie evt van volgende bewering?

    Het roteren van de Zon is van grote invloed bij het bewegen van de planeten.
    Als de Zon zou ophouden met roteren dan zouden de banen van de planeten nogal veranderen.

    De Zon roteert echter wel. Deze invloed van het roteren van de Zon
    werd niet beschreven door Newton en ook niet door Einstein.
    ??


    Commentaar


     #5
     Nee, de rotatie van de zon is van nul invloed op de beweging van de planeten om de zon. Het enige dat telt is dat de zon veel zwaarder is en door haar zwaartekracht de planeten aan zich bindt. Wat svdwal schreef is zuiver hypothetisch maar niet van belang aangezien de zon niet klonterig is.

     EDIT: sorry dit is niet helemaal waar. De rotatie van de zon introduceert wel degelijk een miniscuul effect op de beweging van de planeten om de zon. Maar dit effect is zeeeeeer klein en kan voor de meeste praktische doeleinden verwaarloosd worden. De invloed van de rotatie van de zon werd inderdaad niet door Newton noch door Einstein beschreven maar volgt wel uit de wetten van Einstein.
     50 cm Van Gastel dob - 30 cm Van Gastel dob - 15 cm zelfbouw Newton - ASI1600MM-C met een Esprit 80 ED op een SW HEQ5-Pro, ASI1600MM-C met een 8" RC op een EQ6-R

     Commentaar


      #6
      het is een ‘’”gedankenexperiment’’”, niet zozeer een hypothese.
      What where the skies like when you were young?

      Commentaar

      Werken...
      X