Announcement

Collapse
No announcement yet.

Ontstond het heelal met een BigBang?

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • #31
  Originally posted by Hugo de Jong View Post
  Welk experiment was dat? Vacuumenergie, Casimir effect? Kunnen we daar een heldere/populaire ref van vinden? Helpt me in mijn allergie voor "hogere machten"... ;-)
  Een introductie (niet zozeer alleen over iets uit niets, maar met name het begin van het universum in het algemeen):

  https://www.youtube.com/watch?v=xaN3f5kREhk

  en
  https://www.youtube.com/watch?v=-EilZ4VY5Vs

  Wel in het Engels!
  Skywatcher Flextube Dobson 14" / 35 cm. ES 82 graden 30 mm en 14 mm. Delos 7 mm.

  Comment


  • #32
   Volgens de moderne quantummechanica is er geen Niets, maar quantum velden. De correcte titel van Kraus' boek zou dus moeten zijn: A Universe from from Quantum Fields.

   En de enige manier om te verklaren waarom er nu quantumvelden zijn is de aanname dat ze er altijd zijn geweest. Steady State, maar dan een stapje lager, "Turtles all the way down".
   What where the skies like when you were young?

   Comment


   • #33
    Precies. Maar daarmee beantwoord je dus de ontologische vraag "waarom wel iets en niet helemaal niets?" niet. Niet dat je daar per se een theistische verklaring in moet zoeken, maar doen alsof die vraag niet bestaat of "opgelost" is, dat is metafysica en fysica door elkaar halen.
    Alexis Cousein -- "Number Six is feeling unmutual today". Zelfgemaakte 400mm f/4.46 op Tom O. platform; 250mm f/4.8 Alkaid; Skywatcher 130mm f/5 reflector; 60mm Lunt.

    Comment


    • #34
     Als er niets is is er in het bijzonder ook geen ontologie. Of logica. Of vragen. Met name de vraag 'waarom is er iets en niet niets?' is alleen maar mogelijk als er iets is. Erger, het begrip dat er niets kan zijn kan alleen maar bestaan als er een iets is waarbinnen je dat begrip van niets kan hebben.

     Logisch gezien moet er dus iets zijn, want zonder iets is er niets wat niets is.

     Of er in dat iets iemand is dat dat snapt lijkt mij geen noodzakelijke voorwaarde.
     What where the skies like when you were young?

     Comment


     • #35
      Het is niet _logisch_ dat er iets is. Als er echt enkel het filosofische niets zou zijn zouden er inderdaad geen vragen zijn, maar dat zou ook niet hoeven.

      Als je een neo-platonicus bent, dan kan pakweg de wiskunde van de rele getallen of de Mandelbrot-verzameling (of de logica) zonder problemen 'bestaan' zonder een universum of natuurwetten. Maar dr is men heus nog niet uit: bestaat de vraag of er iets bestaat ook als er niets is?

      Maar ja, is er zelfs iets als logica of de vraag? Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus. Misschien is logica ook maar een naakte naam.
      Alexis Cousein -- "Number Six is feeling unmutual today". Zelfgemaakte 400mm f/4.46 op Tom O. platform; 250mm f/4.8 Alkaid; Skywatcher 130mm f/5 reflector; 60mm Lunt.

      Comment


      • #36
       Als er niets bestaat, bestaat de vraag waarom er niets is in plaats van iets ook niet. En dat is dezelfde vraag, alleen anders geformuleerd. De situatie is dus niet symmetrisch in de zin dat je de vraag los kan koppelen van het bestaan van iets. Er is of niets, of er is iets, en de vraag waarom er iets is in plaats van niets.

       Er is niet niets, en de vraag waarom er niets is in plaats van iets, of iets, en de vraag waarom er iets is in plaats van niets.

       Dus, als je de vraag kan stellen, kan dat alleen maar als er iets is. Dus moet er iets zijn, want je stelt de vraag.
       What where the skies like when you were young?

       Comment


       • #37
        Wittgenstein (tract. log. phil.), onder andere:
        - de wereld is alles wat het geval is (wat er is aan feiten)
        - waarover we niet kunnen spreken daarover moeten we zwijgen
        Vooral die laatste stelling is voor velerlei uitleg vatbaar.
        Mooi overzichtje: http://www.ruhr-uni-bochum.de/philos...r_Gruppe_6.pdf
        Over het Niets daar kan ik zelf niets over zeggen.
        Last edited by Hugo de Jong; 20-05-17, 12:16.
        Meade LX200GPS 14" opdrukken: astronomie is een krachtsport... Even een waarneempauze in afwachting van een grote reparatie... Polarex Newton 114/900 weer in bedrijf...

        Comment

        Working...
        X