Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Chandrayaan-2

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Chandrayaan-2

  Gisteren - 14 juli - rond 22u21 onze tijd had ISRO (India Space Research Organisation) haar Chandrayaan-2 missie moeten lanceren vanop het Satish Dhawan Space Centre. Op T-56 minuten werd de lanceerklok echter on-hold gezet en even later werd de lancering afgeblazen. Er dook een probleem op in de cryogene trap - de laatste trap - van de 3-delige Geosynchronous Satellite Launch Vehicle Mark III rakket (GSLV mk III). Een nieuwe lanceringsdatum moet nog bekend gemaakt worden, maar aangezien de lancering aan verschillende criteria tegelijkertijd moet voldoen kan het nog even duren voor er een nieuwe window open gaat.

  Chandrayaan-2 is de tweede maanmissie van ISRO en de opvolger van de in 2008 gelanceerde Chandrayaan-1 maansonde. Chandrayaan betekent in Hindi letterlijk "moon craft". De tweede versie van de Indische maanmissie gaat echter een stapje verder dan de eerste. De missie bestaat namelijk uit 3 onderdelen: een orbiter, een lander (Vikram) en een rover (Pragyaan). De bedoeling is om met de lander de Zuidpool van de maan te bereiken en de rover een volledige maan-dag (14 aarde dagen) onderzoek te laten doen naar water en mineralen op de maan.

  Indien India erin slaagt om de rover op de maan te zetten, zal het de vierde natie zijn na Amerika, Rusland en China die een zachte landing op de maan realiseert. De poging van IsraŽl met haar Beresheet faalde eerder dit jaar.
  Jeroen / 'A head full of stars, just not in constellation yet.' Elias Canetti

  #2
  Ondertussen is op 22 juli de tweede poging om Chandrayaan te lanceren gelukt. De orbit wordt nu stelselmatig verhoogd om uiteindelijk met een TLI de orbiter in een baan rond de maan te brengen. De lander (met rover) zullen zich dan ontkoppelen van de orbiter, om op hun beurt in een lagere baan rond de maan te gaan. De landing op de maan is voorzien rond 7 september 2019.

  De video van de lancering kan je hier bekijken. T-10 sec op 26:00.

  Wie een animatie van de hele missie wil zien kan dit hier vinden.
  Jeroen / 'A head full of stars, just not in constellation yet.' Elias Canetti

  Commentaar


   #3
   Heeft de Chandrayaan-2 orbiter een camera zoals Chandrayaan-1 ?

   De Chandrayaan-1 legte het niet bijzonder veel af tegen de andere sondes qua resolutie!

   Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: AS14-LRO Comparison 1.png views: 100 grootte: 1.003,8 KB id: 1423926

   Commentaar


    #4
    Origineel geplaatst door apollo16uvc Bekijk bericht
    Heeft de Chandrayaan-2 orbiter een camera zoals Chandrayaan-1 ?
    Ik ben geen expert in camera's en resoluties, maar dit staat op de site van ISRO zelf over de payloads (waaronder een Orbiter High Resolution Camera - OHRC):

    OHRC provides high-resolution images of the landing site ó ensuring the Lander's safe touchdown by detecting any craters or boulders prior to separation. The images it captures, taken from two different look angles, serve dual purposes. Firstly, they are used to generate DEMs (Digital Elevation Models) of the landing site. Secondly, they are used for scientific research, post-lander separation. OHRC's images will be captured over the course of two orbits, covering an area of 12 km x 3 km with a ground resolution of 0.32 m.

    Jeroen / 'A head full of stars, just not in constellation yet.' Elias Canetti

    Commentaar


     #5
     Het ziet er naar uit dat de Chandrayaan Vikram lander van ISRO (Indian Space Research Organisation) hetzelfde lot ondergaan heeft als de Beresheet lander van IsraŽl in maart. Op een hoogte van een tweetal kilometer van het maanopervlak maakte de telemetrie een rare hoek en op het grote scherm met de simulatie hing de lander plots ondersteboven. Op een paar honderd meter van de landing was de horizontale snelheid nog sneller dan 60 meter per seconde... Geen echte landingssnelheid dus. Na een geslaagde "rough breaking phase", ging het mis in de "fine breaking phase". Het is afwachten wat de verklaring voor de crash is, maar voorlopig is het dus ook wachten op de 4e natie die erin slaagt om een zachte landing te maken op de maan.

     Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: chandrayaan.PNG views: 0 grootte: 312,8 KB id: 1427529
     Voeg bestanden toe
     Last bewerkt door Toxmose; 06-09-19, 21:40. Reden: correcties + screenshot stream Everyday Astronaut
     Jeroen / 'A head full of stars, just not in constellation yet.' Elias Canetti

     Commentaar

     Werken...
     X