Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

NASA Pioneer 10, 11 & 12 banden digitalizeren.

Samenvouwen
X
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  #31
  Drie verschillende verwerkingen van een kleuren foto:  Commentaar


   #32
   We hebben alle 6 afbeeldingsbestanden van de Pione-QK7992H-band geconverteerd naar PNG's en daarvan verschillende versies verwerkt (Contrast gelijkwaardig, omgekeerde, verschillende kleurencombinaties voor duo-kleurenafbeeldingen.) Alle bestanden worden binnenkort gepubliceerd, samen met informatie die we hebben kunnen verzamelen over de andere 6 bestanden waarvan we nog niet weten hoe ze moeten worden verwerkt. Voor het verwerken van de overige 6 bestanden hebben we hulp gevraagd van oude Pioneer-wetenschappers en werknemers.

   Alle bestanden hebben hun eigen map met de PNG's, binaire gegevens, metadata en diverse info. Dit alles maakt het veel makkelijk om bij de individuele bestanden te komen.

   We vroegen de verzamelaar die de andere 8-iets Pione-tapes kocht of hij zijn tapes gratis gedigitaliseerd wilde hebben. Maar helaas heeft hij geen interesse om zijn collectie te behouden voor toekomstige generaties, jammer!
   Vriendelijke groet,

   Niels

   Commentaar


    #33
    Het zijn de feestdagen, de meeste vrijwilligers zijn druk bezig met andere zaken en we wachten op de NASA voor een paar documenten. De projecten staan op een laag pitje.

    In de tussen tijd heb ik wat nieuwe banden bemachtigd.

    Gezien de doos en documentatie lijkt het op orginele satelliet telemetrische signalen ontvangen bij ontvangst stations van de NASA.

    Het is 1/2 inch tape op een 10.5 inch spoel. Volgens documentatie opgenomen met een Ampex FR-100. Er zitten ook banden bij opgenomen met een FR-600.

    Heeft iemand enig idee waar een FR-100, FR-600 of verglijkbaars te vinden is?

    Er lijken 7 sporen op de banden te zitten. 1/2 inch multitrack geluidsrecorders hadden meestal 2, 4 of 8 sporen? Hoewel het niet mogelijk zal zijn om een 8-spoor kop gelijk met alle sporen te krijgen, vraag ik mij af of het mogelijk is om te kop te verhogen en te verlagen om zo af te stemmen op 1 spoor tegelijken tijd. Ik zou wel willen horen wat er staat op het 'Voice announce' kanaal.

    Hellaas heb ik geen 1/2 inch recorder! Is er iemand die het wil proberen?

    Fijne feestdagen,
    Niels

    Commentaar


     #34
     Hallo iedereen,

     Twee van de 4 satelliet banden zijn aangekomen, de andere twee komen later.

     Ik heb goed en slecht nieuws; we gaan eerst kijken naar het goede:

     Zoals al in de foto's te zien was zijn de spoelen en tape on goede conditie. Alle banden waren zorgvuldig met orginele documentatie ingepakt in een aluminium houder. Deze houder zat in twee lagen karton. Het kraton lijkt een beetje waterschade te hebben, maar de tape is beschermt gebleven in de houder, die ook geen roest heeft. De spoel heeft geen krassen en deuken.

     De tape ruikt niet en ziet er goed uit, geen schimmel of verotting op te merken. Optisch is de tape schoon met weinig krassen op de afspeel kant.

     Ik heb de tape een deel handmatig afgewikkeld en merk geen Sticky Shed Syndrome, hoewel ik natuurlijk alleen het verre begin heb kunnen controleren.

     Nu dan, ik durfte een poging te wagen om de tape af te spelen op mijn Akai X201D 1/4 4-sporen bandrecorder. Dit heb ik gedaan door een stuk van de tape af te wikkelen en door de tape guides en capstan te leiden. De tape spoelt door via de capstan in een andere doos. Met een paar schone handshoenen zorg ik er voor dat de tape op de goede druk over de koppen loopt.

     Dit was op zich een success omdat ik een aantal signalen ontving. Door de tape voorzichtig op en neer te bewegen kan ik proberen om te focusen op 1 spoor. Verder dan dit kwam ik hellaas niet.

     Ik ben in gesprek met p.lankhaar over het lenen van een 8-spoor bandrecorder. Hij is bezig zijn recorders uit te testen of ze nog goed werken. Hopelijk kunnen we daarmee afzonderlijke sporen beluisteren.

     Het onderste geluidsbestand zijn interessante stukken van een paar minuten afspelen op 7-1/2 I.P.S

     Het tapenummer op de dozen en documentatie is 3141/2N003
     Het nummer op de spoel zelf is 10786-16-8
     Satelliet: 1963-014A & B (ERS 5)
     Recorder: FR-100
     Speed: 15 I.P.S
     Station Name: GFORKS

     https://www.dropbox.com/s/k2jbyoka6n...68-2.flac?dl=0

     Hiermee hebben we bewezen dat er iets op de banden staat, en het op te pikken is met een geluidskop.

     En nu het slechte nieuws: Band 10678-159-29 / 330p001 heb ik ook proberen af te spelen, en ik krijg geen enkel signaal binnen, net alsof er helemaal geen band afspeeld. Misschien is deze band wel gewist, of met een andere recorder opgenomen waardoor die niet afspeeld op mijn Akai. Hoe dan ook, daar heb ik op dit moment dus geen monster van.

     Er komen nog twee andere banden aan, ik zal een update geven zodra ik die heb geprobeerd.

     Groetjes,
     Niels

     Commentaar

     Werken...
     X