Announcement

Collapse
No announcement yet.

Op elke planeet bestaat er een andere tijd?

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • #16
  Op planeten zijn de omstandigheden niet zodanig dat je relativistisch moet gaan denken. Een schrikkelseconde merk je al niet eens in het dagelijks leven. In dat geval werkt de Newtoniaanse benadering prima.
  What where the skies like when you were young?

  Comment


  • #17
   @Statler: de verklaringen die je noemt zijn plausibel, alleen die 360 graden zit (denk ik) anders. Maar dat is het punt niet. De willekeurigheid zit er in dat, wanneer we er anders uit zouden hebben gezien (meer of minder vingers), wij ook op een andere manier zouden hebben geteld. En als we op een andere planeet hadden geleefd met een andere rotatie, dan zou ons bioritme op die rotatie hebben gepast. Pas heel recent hebben we tijd op een wat objectievere manier vastgelegd (atoomklok).
   Meade LX200GPS 14" opdrukken: astronomie is een krachtsport...

   Comment


   • #18
    Er zit zeker een vorm van antropocentrisme in. Maar antropocentrisme is niet meteen toevalligheid en dat is wel de redenering die je lijkt te maken.

    Comment


    • #19
     Er is niets antropocentrisch aan het kijken naar de tijd op Aarde. Als het al een isme is, is het Pragmatisme, de kunst van het niet moeilijk doen als het ook makkelijk kan.
     What where the skies like when you were young?

     Comment


     • #20
      Tuurlijk svdwal: daarom zijn er ook volkeren die dagen in 19 uur verdeelden. Helaas is het wel degelijk antropocentrisme.

      Comment


      • #21
       Ik wil best de tijd van Trantor gaan gebruiken, als de Trantorianen zo vriendelijk zouden zijn om even te komen vertellen hoe laat het bij hen is. En ja, ik weet dat het onze incompetentie is dat we dat niet hen kunnen gaan vragen. Tot die tijd lijkt het me handig door te gaan met de tijd die we al hebben.
       What where the skies like when you were young?

       Comment


       • #22
        Originally posted by svdwal View Post
        Dit bedoelde Einstein niet, nee. Of je nu een klok laat lopen op Aarde of op Jupiter, die klokken lopen even snel. Pas als je flink diep in een zwaartekrachtsput gaat zitten, of als je heel snel beweegt gaan klokken minder snel lopen.
        Ik heb een ander uitgangspunt dan Einstein?

        Het is logisch dat er relatieve tijd bestaat in het heelal
        want op ongeveer elke planeet is er de tijd verschillend?

        Als een seizoen op de ene planeet 2 maanden duurt
        en op een andere 4 maanden, dan is er de tijd dus verschillend,
        ook al lopen er klokken gelijktijdig.

        Dat uitgangspunt had Einstein niet,
        terwijl het een makkelijk argument is om te beweren dat tijd relatief is?

        Comment


        • #23
         Nee, sorry, je hebt het over iets heel anders dan Einstein. Zoals boven al uitgelegd, klokken lopen op beide planeten even snel, en dat is waar het om gaat.

         What where the skies like when you were young?

         Comment


         • #24
          Originally posted by Dazz View Post
          Als een seizoen op de ene planeet 2 maanden duurt
          en op een andere 4 maanden, dan is er de tijd dus verschillend,
          ook al lopen er klokken gelijktijdig.
          De rotatiesnelheid van een planeet (de duur van een dag) en de omloopsnelheid van die planeet om een ster (de duur van seizoenen en een jaar) hebben niets te maken met de relativiteit van tijd. Het is het plakken van labels op een bepaalde tijdsduur.
          Koen
          Sky-Watcher Skyliner-200P | Celestron FirstScope | 7x50 Binoculair

          Comment


          • #25
           Vergelijk het maar met 'afstand': het feit dat Jupiter groter is dan de aarde maakt een kilometer niet anders. Je hebt alleen meer eenheden 'kilometer' nodig om erom heen te wandelen.
           Meade LX90-GPS 8" SCT l Guide: TS 80/600 achr. | Robtics 80/560 apo I Meade DSI PRO l DBK21au04 l Canon EOS 1000d gemod l Canon EOS 350d gedebayerd I Fujinon 10x70 FMT-SX

           Comment


           • #26
            Zoals gezegd, klokken lopen overal even snel. Het menselijke besef van tijd, noem het de biologische klok, wordt natuurlijk best wel gestuurd door dag/nacht lengte. Dus in die zit is de relatieve tijd op andere planeten anders. Maar dat heeft allemaal niets te maken met de relativiteits theorieen van Einstein.

            Op veel planeten zijn overigens geen seizoenen, aangezien de rotatie as gewoon haaks op het baanvlak staan en niet, zoals bij de aarde, gekanteld.

            Comment

            Working...
            X