Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Kom je wel eens bij een sterrenwacht? Hoe is de (buiten)verlichting geregeld?

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Kom je wel eens bij een sterrenwacht? Hoe is de (buiten)verlichting geregeld?

  De vraag is simpel en al vrijwel volledig gesteld in de titel van dit topic. Kom je wel eens bij een sterrenwacht? Dan hoor ik graag hoe daar de verlichting geregeld is.
  Om een duidelijk beeld te krijgen zou ik graag antwoord zien op de volgende vragen:
  1. Is de sterrenwacht ook overdag geopend?
  2. Hoe is de verlichting op en rond de parkeergelegenheid?
  3. Hoe is de verlichting ROND het gebouw?
  4. Hoe is de verlichting IN het gebouw?
  Zijn er foto's van de nachtelijke situatie in/rond de sterrenwacht? Dan zie ik ze graag.

  Dit topic is bij voorkeur niet voor het bediscussiėren van hoe het wel/niet moet, maar liever een inventarisatie hoe het er op dit moment aan toe gaat bij de sterrenwachten waar Astroforum-leden wel eens komen.
  C8 | 114mm/900mm Newton op EQ mount | Televue Pronto | CEM25p | Leica Trinovid ba 10 x 50 verrekijker

  #2
  Sterrenwacht Copernicus (Overveen):
  1: Iedere 1e zaterdag van de maand overdag geopend (zonwaarnemingen). Komen voornamelijk ouders met kleine kinderen, dus wel iets om rekening mee te houden (geen vrijwilligers inplannen die hier niet mee om kunnen gaan)
  2: Beperkte straatverlichting. Dit doordat de sterrenwacht in een voormalig waterwin en verwerking terrein is. Sterrenwacht is een klein stukje lopen en heeft geen last van de straatverlichting daar
  3: Alleen pad naar sterrenwacht is verlicht met rode lampen. Terrein zelf is niet verlicht
  4: In het gebouw zijn verschillende soorten verlichting, afhankelijk van de situatie welke aan is (onderhoud vergt andere verlichting dan een publieksavond die weer andere verlichting verlangt tijdens presentaties met beamer).

  Geen foto's van de nachtelijke situatie. Heb wel een timelapse gemaakt op het terrein van de sterrenwacht, misschien helpt dat: https://vimeo.com/152177846 De heldere "lamp"weerschijn op de koepel is de maan. Er komt van die kant geen direct licht op de koepel (timelapse is richting Noord gemaakt)
  Skywatcher 72ED F420 op HEQ 5 PRO / 60mm/700mm refractor / 10x50 bino/ 7x50 bino Canon 700d DAW mod/ 130mm/650mm newton als reserve

  Commentaar


   #3
   Beetje flauw misschien maar sinds kort werk ik voor een professionele sterrenwacht. Ik neem aan dat je dat niet bedoelt? Verder zijn er hier in Chili verschillende amateursterrenwachten. Als je wil kan ik daar eens proberen poolshoogte te nemen.
   50 cm Van Gastel dob - 30 cm Van Gastel dob - 15 cm zelfbouw Newton - ASI6200 met een Esprit 80 ED op een SW HEQ5-Pro, ASI1600MM-C met een 8" RC op een EQ6-R

   Commentaar


    #4
    Misschien ook niet de bedoeling, maar ik wil graag uitleggen hoe het bij mijn sterrenwacht geregeld is:

    1) InFINNity Deck is op afspraak voor een ieder toegankelijk, ook overdag. Er is een prima samenwerking met de lokale scholen, afgelopen schooljaar hebben we hier 8 middelbare scholieren (HAVO/VWO) en 30 kinderen van het basisonderwijs gehad (met daarbij circa 20 ouders). Dit schooljaar hebben we tot op heden 10 middelbaren scholieren gehad (wederom HAVO/VWO). Daarnaast ontvangen op jaarbasis nog enkele tientallen geļnteresseerden (buurtbewoners, toevallige passanten, vrienden en familie). Afgelopen zomer waren we bijvoorbeeld ook open tijdens de nationale zonnekijkdag (goed voor circa 20 bezoekers).
    2) Gewone straatverlichting, aan de noordzijde helaas wat aan de hoge kant, aan de zuidzijde op grotere afstand voetpadverlichting. Het licht wil wel naar binnen schijnen in de koepel, zie mijn time-lapses (onderaan de pagina).
    3) Buitenlampen (wit licht) onder de dakgoot en daarmee afgeschermd naar het erboven gelegen observatorium.
    4) In de bibliotheek onder het observatorium is gewone dimbare verlichting. Op InFINNity Deck gebruiken we dimbare WRGB LED-strip. Voor onderhoudswerkzaamheden kan deze gewoon wit licht geven, maar 's avonds en 's nachts staat deze het eerste kwartier tot een half uur op gedimd rood totdat de ogen gewend zijn, daarna gaat ie uit en is het licht van de omgeving voldoende om je binnen te oriėnteren.

    Nicoląs
    Last bewerkt door InFINNity Deck; 19-01-20, 21:40.

    Commentaar


     #5
     de Oude Sterrewacht, Leiden. Overdag en soms 's avonds in gebruik als collegezalenruimte voor de Rechtenfaculteit. Verder zijn er op verzoek rondleidingen door de studenten en de WLS, en hebben WLS, JWG en LWSK er hun (leden)programma's.

     1), ja dus.
     2) er is heel weinig parkeergelegenheid op het terrein zelf, daar staat wat straatverlichting. Die kan vanuit de koepels uitgezet worden.
     3) er staat een complete stad rondom de sterrenwacht, en die kan helaas niet uitgezet worden.
     4) in het gebouw is gewoon licht, maar dat kan 's avonds met 1 schakelaar uitgezet worden, als de rest van de knoppen goed staat. Maar omdat we op het dak zitten in koepels hebben we weinig last van de verlichting van het gebouw zelf.
     What where the skies like when you were young?

     Commentaar


      #6
      Rijswijk:
      De best verlichte sterrenwacht in de Benelux. Bovenop een flat in Rijswijk. ( vroeger lag de flat aan de rand van een donker buitengebied, inmiddels helemaal dichtgebouwd) Midden in de verlichte Randstad dus.

      1. Niet overdag geopend, behalve bij speciale gelegenheden.Verder 1e en 3e vrijdag van de maand open voor publiek, gesloten tijdens zomertijd. Voorts 2e en 4e vrijdag voor donateurs geopend.
      2. Het parkeerterrein baadt in het licht.
      3. Het gebouw is omgeven door verlichte wijken, snelwegen, Westland en de Haaglanden rondom. Op de horizon liggen verder Zoetermeer, Delft, Rotterdam, Rijmond. Het aahhhh van het publiek is doorgaans bedoeld voor de paar duizend lichtjes en lichten die ze zien. Het uitzicht vanaf 45 meter hoogte is inderdaad vrij spectaculair.
      4. De ontvangstzaal is normaal verlicht, boven op het dakterras kun je bijna de krant lezen in het donker. De binnenkant van de koepel is zwart geschilderd in een poging om het overvloedige licht van de wijken onder ons te matigen. Als we het onderste luik in de schuifopening sluiten, lukt dat aardig.

      Gemiddeld krijgen we 4,5 punten uit 5 van het publiek. Ze zijn dus tevreden over ons.

      Schiedam
      Telescopen: Skywatcher Widefield 150mm Achro, Evostar APO 120ED, Vixen 102ED (upgraded by FirstLight), UK OMC140 Maksutov op GPDX, Skywatcher Maksutov 102 (g&g) op Alt/Az of Star Adventurer.
      Astrobino's: Swift 20X80, Skymaster 15X70, Jena 10X50, Habicht 7X42, s' Gucky 2.3X40.

      Sterrenwacht Rijswijk
      Telescopen: 130 mm Astrophysics Starfire op NEQ6, 150 mm Newton op GP, C8 op NEQ6, Meade 14" op NEQ8, Lunt.

      In het heelal aan het speuren sinds 1970

      Commentaar


       #7
       Sterrenwacht Almere:
       De sterrenwacht heeft alleen maar een waarneemplatform op het dak, geen permanente opstelling of koepel. De sterrenwacht ligt zoals meerderen hierboven midden in een stad, Almere Haven, met alle voor- en nadelen die dat met zich meebrengt.

       1. Gewoonlijk niet open overdag tenzij er een slijpcursus, college sterrenkunde, ATM dag light of soortgelijke activiteit wordt gehouden. Als er vrijwilligers te vinden zijn en het weer zit mee op de eerste zaterdag van de zonnige maanden dan zetten we de zonnetelescoop op de Markt voor de sterrenwacht en laten de voorbijgangers genieten van de zon in H alpha.
       2. Almere Haven heeft gratis goede parkeergelegenheid in grote hoeveelheid. Op slechts een minuutje of twee wandelen zijn er een goed verlichte parkeerplaats en een twee verdieping tellende (gratis!) parkeerplaats met de verlichting die je er van kan verwachten.
       3. De sterrenwacht deelt het gebouw Corrosia met een theater, bibliotheek, cafe en een aantal bewoners. De Markt voor het gebouw is onlangs voorzien van grote ringen met goed naar beneden schijnende LED verlichting, de straten in de buurt hebben lantaarnpalen. Het is niet overvloedig, en vanaf het waarneemplatform zijn er eigenlijk geen direct zichtbare lichtbronnen van de gemeente te zien. Wel zo hier en daar flats en andere woonhuizen, maar gezien de ligging is het opmerkelijk donker. Het Gooimeer ligt dichtbij op het zuiden, dat helpt zeker om de hemel net wat donkerder te laten zijn.
       4. In het gebouw is gewone spaarlampverlichting, TL buizen in de ruimte van de sterrenwacht. Deze kunne indien nodig grotendeels uit gedaan worden.

       Commentaar

       Werken...
       X