Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Invloed van de maan op hemelachtergrondhelderheid

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

 • svdwal
  antwoordde :
  Er zijn ondertussen al 11 stations met meetresultaten: http://washetdonker.nl/. De Leidse Sterrewacht staat er nog niet bij, het blijkt verbazend lastig te zijn een plek te vinder waar het af en toe aanwezige licht uit de koepels niet stoort en je ook nog de lens kan poetsen. Gelukkig hebben andere sites die problemen niet.

  Laat een reactie achter ::


 • svdwal
  antwoordde :
  We hebben met de WLS nu ook zo’n SQM zoals bij Http://washetdonker.nl aangeschaft. Nu een plekje vinden om ‘m neer te zetten en aan te sluiten.

  Laat een reactie achter ::


 • Neo
  antwoordde :
  Als je van grafiekjes houdt; vorig jaar maakte ik OSC opnamen van de Pleiaden terwijl de Maan (eerste kwartier, dus 50%) zo'n 81 graden verderop stond. Ik dacht, laten we eens proberen of het iets wordt. Het was immers mooi helder en transparant. De invloed van de Maan op de helderheid van de hemelachtergrond was duidelijk aanwezig tot het moment dat hij onder de horizon verdween. (zie scherpe knik in de curve). De onderbrekingen waren om tussentijds de scherpstelling te checken. De waarden zijn uit DSS geplukt na de registratiestap.

  Locatie was Venlo, redelijk lichtvervuild maar toch niet zo erg dat de Maan geen factor van betekenis meer is.
  De laatste drop in helderheid is door het verder dimmen van de stadsverlichting.


  storend licht

  Laat een reactie achter ::


 • EdwardB
  antwoordde :
  Interessante waarneming. Ook al zou men kunnen zeggen dat dit ergens logisch is als men bedenkt dat de bijna volle maan ook weinig invloed heeft als deze overdag te zien is, het is toch mooi om dit in de metingen bevestigd te zien. Desondanks heeft voor mij ook in de lichtvervuilde stad het maanlicht veel invloed als ik sterrenhopen etc wil kijken. Dan is er toch extra strooilicht. Veel hangt ook af van de transparantie denk ik, en die kan per nacht toch sterk verschillen.

  Frappant is het verschil tussen de campus en de lokatie op slechts 1500m afstand!

  Laat een reactie achter ::


 • janbstar
  antwoordde :
  Ik heb gisteravond op mijn 17.4 thuislocatie nog wat dubbelsterren bekeken en had al de indruk dat het weinig uitmaakt met die maan er bij.
  Toch nog een voordeel van zo'n lichtvervuilde locatie dus

  Laat een reactie achter ::


 • Invloed van de maan op hemelachtergrondhelderheid

  Op twitter kwam ik een ontzettend interessante set grafieken tegen van iemand die de hemelachtergrond afgelopen nacht met 87% maan had bijgehouden op de campus van de Universiteit Groningen.

  De maan ging onder om 4 uur en er was geen verschil te zien in de SQM, die daar rond de 17.5 hangt. Vanaf een meetlocatie 1500 meter verderop (!) met SQM rond 19.8 zag je het verschil wel, met diepste dip net even onder de 18.

  Hier vind je de grafieken:
  https://twitter.com/wegisdezon/statu...76065407102977

  Op locaties met heel veel lichtvervuiling kun je dus altijd evenveel zien, ongeacht de maan. Waar de grens ligt, hangt natuurlijk af van HOE lichtvervuild en hoeveel maan. Maar het lijkt er dus op dat met 87% maan de grens op een SQM waarde van 18 ligt. Op http://washetdonker.nl/ staan grafieken van meerdere locaties met verschillende "basisduisternis".
Werken...
X