Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Op TV: aandacht voor lichtvervuiling

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  #16
  De betreffende kwekerij ligt in een aaneengesloten kassengebied van 1.7 km X 1.8 km. tussen Delfgauw en Pijnacker, waarin diverse tuinders actief zijn. Op de foto in het TV- fragment herkenbaar, maar niet eens de grootste lichtvervuiler in Zuid Holland. Daarvoor moeten we naar Boskoop, nog duidelijker op de ruimteopname.

  In het verhaal van de tuinder hoor ik het aloude argument dat de dorpen groter (inmiddels kleine steden?) zijn geworden en waar mensen die "weinig" met de agrarische sector op hebben zijn gaan wonen. En daarom last kunnen ervaren. In het betreffende gebied zelf is geen uitbreiding van woonfunctie mogelijk omdat het van oudsher al een agrarische bestemming had. Ik heb er 20 jaar geleden nog koeien zien lopen , afgewisseld met kassen. Nu is het een aaneengesloten kassengebied. Die laatste uitbreiding vertelt hij er gemakshalve maar niet bij. Ik hoor hem nog net niet zeggen dat die stadsen niet zo moeten zeuren. Jammer dat de betreffende journalisten daar nou net niet doorheen konden prikken.
  Schiedam
  Telescopen: Skywatcher Widefield 150mm Achro, Evostar APO 120ED, Vixen 102ED (upgraded by FirstLight), UK OMC140 Maksutov op GPDX, Skywatcher Maksutov 102 (g&g) op Alt/Az of Star Adventurer.
  Astrobino's: Swift 20X80, Skymaster 15X70, Jena 10X50, Habicht 7X42, s' Gucky 2.3X40.

  Sterrenwacht Rijswijk
  Telescopen: 130 mm Astrophysics Starfire op NEQ6, 150 mm Newton op GP, C8 op NEQ6, Meade 14" op NEQ8, Lunt.

  In het heelal aan het speuren sinds 1970

  Commentaar


   #17
   Origineel geplaatst door John Baars Bekijk bericht
   niet eens de grootste lichtvervuiler in Zuid Holland. Daarvoor moeten we naar Boskoop, nog duidelijker op de ruimteopname.
   Om precies te zijn: een paar kilometer zuidwestelijk van Boskoop, namelijk op de grens van Waddinxveen en Moerkapelle.
   Op de satellietfoto is goed te zien dat dit kassencomplex meer licht geeft dan de hele stad Gouda, die aan de rechterkant van de foto ligt.

   Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: rozenkassen.jpg views: 0 grootte: 85,7 KB id: 1431950

   Sinds vorig jaar vliegt ook een andere satelliet (LuoJia 1-01) regelmatig over Nederland om bronnen van lichtvervuiling in kaart te brengen. Zo zullen wij beter kunnen volgen hoe deze lichtvervuiling zich ontwikkelt. Handhavers beginnen ook te ontdekken hoe ze toezicht kunnen houden met satellietdata. Zie dit voorbeeld.

   Commentaar


    #18
    Origineel geplaatst door EdwardB Bekijk bericht
    In La Palma is er wl regelgeving tegen lichtvervuiling: https://www.skyandtelescope.com/get-...bove-la-palma/
    Daar houden ze zich dan slecht aan. In Santa Crux is het net als hier. Ook op de top een voetbalveld gezien. Maar zoals Sander hieronder zegt, bij lage bewolking zie je er niks van. En zolang je de Gegenschein ziet valt het wel mee
    Objectieven in huis met de maten: 22,30,35,44,50,56,65,70,80,88,100,127,150,200,250, 315 en 400mm

    Commentaar

    Werken...
    X