Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

"Gele natriumlamp langs rijksweg ingeruild voor hagelwit ledlicht"

Samenvouwen
X
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  "Gele natriumlamp langs rijksweg ingeruild voor hagelwit ledlicht"

  https://www.ad.nl/auto/gele-natriuml...icht~aa130c9a/

  Kak. Daglicht = volledig spectrum = lichtvervuilingsfilter gaat niet meer helpen.
  "Truss me, I'm solid." - Bouwe Dob

  #2
  Maar wel weer veer betere afscherming. Per saldo denk ik wel een verbetering. Hier bij de A1 staan die dingen al en ik zie echt minder uitgestraald licht. Zeker op die vochtige avonden.
  Public Outreach @ Sterrenwacht Midden-Nederland | 210mm ~F5 DHZ dobson in de maak | verder: singlespeed MTB, SSCX & ouwe gamer

  Commentaar


   #3
   Het is niet alleen maar slecht nieuws. De LED lampen bij mij in de buurt zijn véél beter afgeschermd dan de oude kwik / natrium lampen. Die schenen namelijk bijna 30 graden omhoog en de LED lampen zijn vanaf 40 graden omlaag vrijwel volledig afgekapt. Het is hier in Rotterdam nog steeds geen pretje maar het verschil is duidelijk zichtbaar. En misschien kan Rijkswaterstaat na verloop van tijd wel overtuigd worden om de verlichting na middernacht te dimmen of uit te zetten. Het is in elk geval een stap(je) in de goede richting .

   Jarno

   Commentaar


    #4
    Goh, ALS ze goed geplaatst worden dan winnen we wel qua uitgestraald (verloren) licht. In Nederland wordt daar wellicht heel goed naar gekeken, bij ons merk ik vooral volgende zaken op:

    - LED-armaturen worden zomaar op de bestaande palen geplaatst, en dus ook nog vaak eens in een hoek omhoog.
    - De bestaande palen stammen uit de tijd dat er een kwikdamplampje op moest. (dus moesten de palen relatief kort bij mekaar staan). Nu hangen ze er een LED mastodont op. Overkill??
    - Als ik kijk naar de lichtkoepels rond mij; dan zie ik de kleur veranderen van oranje naar grijs/wit. Voor mij duidt dat toch écht niet op winst hoor.
    - "Goedkoper in onderhoud en energieverbruik" lijkt nu een excuus om overal licht te gaan plaatsen. Ook waar het vroeger 'te duur' was.
    Esprit 80ED f/5 Triplet, 127mm f/7.5 triplet, 10” LX200 ACF f/10; 12" f/4 Sumerian; C11 EdgeHD - iOptron CEM60, iOptron IEQ45 pro - ASI 071 MC PRO

    Commentaar


     #5
     "Goedkoper in onderhoud en energieverbruik" lijkt nu een excuus om overal licht te gaan plaatsen. Ook waar het vroeger 'te duur' was.
     Dat zie ook in meer en meer met buitenlampen die overal opgehangen worden om het inbrekers gemakkelijker te maken.

     Commentaar


      #6
      Bij mij merk ik een duidelijke achteruitgang.
      ik haalde een SQM-Lvan 20.3 max, maar sinds de led armaturen ben ik niet meer boven de 20 gekomen.
      Laaste tijd is dat zelfs 19.7.

      Maar goed de blaadjes zijn van de bomen dus ik ben benieuwd wat het gaat worden als die er weer zijn.

      Commentaar


       #7
       Origineel geplaatst door Han.K Bekijk bericht

       Dat zie ook in meer en meer met buitenlampen die overal opgehangen worden om het inbrekers gemakkelijker te maken.
       Inderdaad, onze achtergevel en slaapkamer wordt sinds kort ook regelmatig in het licht gezet door de nieuwe achterburen. Licht okay, maar waarom zo veel en waarom omhoog?
       Toch maar eens even kennis gaan maken
       Arjan

       Commentaar


        #8
        Bij mij is alles veel meer en meer ledlicht in de omgeving geworden, dat straalt recht naar beneden en wordt ook na een bepaalde tijd gedimd. Het is een heel stuk donkerder geworden, dat merk ik met de astrofotografie en ook aan de sqm metingen die nu zo'n 0.4 is gestegen in mijn achtertuin.
        Het was inderdaad wel goed geweest, als ze nu een led lamp hadden ontwikkeld, die slechts 3 piekjes in het spectrum had, om daarmee toch wit licht te suggereren, dan hadden wij daar mooi filters voor kunnen toepassen. Maar goed, ons kleine astrowereldje heeft een te kleine stem tegen de rest.
        Last bewerkt door Bert Bogchelman; 26-02-19, 08:57.
        200mmF5 Carbon, 150mmF12 Intes MK67, ED80mmF6, Towa 60/700, Coronado 40mmF10 PST, Fujinon 10x50, ZWO ASI174MM cooled, ASH mount, NEQ5, HEQ5pro en L-200 spectrograaf. Radio callsign PA3SKY

        Commentaar


         #9
         Ik kan het stuk niet meer vinden, maar ik heb ooit gelezen dat led verlichting niet perse beter is dan de 'gewone' straat verlichting. Ja de oranje gloed gaat verdwijnen maar er komt een andere gloed voor in de plaats. Probleem zou (op straat) ook zijn van led verlichting dat de intensiteit van het led licht vele malen hoger is dan dat van een natrium lamp. Probleem hier van is dat het veel meer weerkaatst op het weegoppervlak, waar door je dus meer strooilicht vervuiling krijgt. Kijk zelf maar, als je op een snelweg rijd met natrium lampen dan is dat minder verblindend dan een snelweg met led verlichting. Een mooi stuk is de A15, die is deels met led en deels (nog) met natrium. Ander probleem bij mij in de omgeving (Breda) zijn de nieuwe enorme led reclameborden. Aan de A16 staat er een vlak bij de Moerdijkbrug. Vreselijk! Wat mij beter lijkt is groene led staat verlichting, er zijn verschillende plaatsen waar ze dat in een paar straten hebben (iig een weg in Oosterhout). Dit licht is rustiger (zachter) aan je ogen en geeft op de weg een beter contrast met minder felle lichtbundels en dus minder uitstraling overal naar toe. Het zou dan wel weer niet goed zijn voor nachtdieren.... en daar horen wij ook bij

         Ik kom regelmatig in Chili, als ik dan van Santiago naar het Noorden of Zuiden rijdt is er nagenoeg geen verlichting op de snelweg, alles is vol gezet met reflectoren en kattenogen. Ideaal, gaan pas aan als jij er met je koplamp op schijnt!

         Commentaar

         Werken...
         X