Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

[Onderzoek] SQM metingen Zutphen

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  [Onderzoek] SQM metingen Zutphen

  In september 2013 heb ik een SQM-LU aan mijn schuur in de achtertuin gehangen met als doel de omgevings effecten op de duisternis te meten. De uitkomsten van dit onderzoekje wil ik dan ook graag met jullie delen en ook periodiek gaan updaten.

  De SQM-LU is op de zenit gericht en bevind zich in de Unihedron (de fabrikant) buiten behuizing. Het uitlezen gebeurd met een Raspberry Pi en heb een compensatie van 0.10 doorgevoerd vanwege het glazen plaatje wat zich boven het oog van de meter bevind. Allemaal conform het advies van Unihedron.
  De metingen worden vervolgens gepusht naar een MySQL database op een server in een datacenter, welke vervolgens ontsloten is via de volgende pagina:

  http://astronomisch.nl/nsq/ en
  http://astronomisch.nl/nsq/index1.php (met maanfase)

  Voor het rapportje heb ik alle metingen van alle volledige maanden gepakt welke een waarde hebben van meer dan 0.00, oftewel: iets van duisternis. Helaas ontbreken er wel wat maanden vanwege onderhoud aan de betreffende schuur en de bouw van een sterrenwacht gecombineerd met wat luiheid van mijn kant. Om deze reden zijn er dus maar weinig volledig maanden die over de volledige tijdspanne gemeten zijn.

  Ik zal proberen deze gegevens maandelijks te updaten voor iedereen die dit interessant vind, maar wil ook graag horen wat ik nog meer zou kunnen doen om eventuele effecten te kunnen meten, Ik hoor jullie reacties dus graag.

  Notes:

  * Voor 28 april 2015 werden metingen waarbij een negatieve temperatuur werd gemeten (min temperatuur dus) niet geregistreerd door een foutje in mijn code.
  * In maart 2016 is de SQM-LU opnieuw aan de schuur opgehangen. De orientatie wijkt af van voorgaande metingen.
  Voeg bestanden toe
  TMB 105/650 / Skywatcher Heritage 130p / NEQ6 / Canon 60D astro-mod / SX Lodestar
  Website: http://www.astronomisch.nl / Night Sky Quality: http://www.astronomisch.nl/nsq/

  #2
  Cool project. En best wel een goede hemel.

  Misschien nog wat aan de manier van de grafieken laten zien, het is onduidelijk bij welke lijn de getallen bij horen. De gemiddeldes geven ook niet zo heel veel info, het is niet heel duidelijk over wat voor soort nachten je middeld.
  What where the skies like when you were young?

  Commentaar


   #3
   Mooi meetproject, inderdaad. Het zegt overigens wel iets over onze landelijke nachthemel als je een SQM-waarde van gemiddeld royaal beneden de 21.0 al 'best een goede hemel' kunt noemen. Objectief gezien is beneden de 21.0 helemaal niks natuurlijk.
   http://www.janvangastel.nl/Astronomy/

   Commentaar


    #4
    Klopt, en het ligt aan het gebrek aan kwaliteit van mijn "donkere" waarneemplek in de buurt, waar een SQM van 20.0 de max is.
    What where the skies like when you were young?

    Commentaar

    Werken...
    X