Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Immanuel Velikovsky

Samenvouwen
Dit onderwerp is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Immanuel Velikovsky

  Ik heb met de zoekfunctie van dit forum gezocht of reeds een onderwerp bestaat van de schrijver Immanuel Velikovsky (1895-1979). Daar ik niets kon vinden wilde ik deze draad maar eens starten en jullie mening vragen over de man en zijn ideŽen die hij uitvoerig heeft beschreven in zijn boeken.

  Toen ik aan het eerste boek van zijn hand begon ("Werelden in botsing") was ik enorm sceptisch. Doch gaandeweg viel mij op dat hij zeer precies op details werkte en met een "oceaan" aan referenties kwam. Je kunt zijn boeken niet zondermeer afdoen als eenvoudige c.q. lachwekkende verzinsels: daarvoor heeft hij teveel bronnen nagezocht en ook uit heel verschillende invalshoeken gebruikt. Om maar een paar van die invalshoeken te noemen: historische sterrenkunde, kalendervorming, migraties, kunstvorming enz in de oudheid.

  Kortom, toen ik eraan begon stond ik afwijzend tegen zijn ideŽen maar na het lezen van al die boeken moet ik toegeven dat zijn theorie behoorlijk veel steekhoudende argumenten bezit. Het blijft een (bijna) ongelooflijk verhaal en hij heeft ook met name in de jaren 50 behoorlijk moeten boeten in de academische wereld. Daar werd hij zowat uitgekotst, omdat hij zich op vakgebieden begaf die blijkbaar aan anderen toebehoorden. Toch bleef hij tot zijn dood hiermee doorgaan en momenteel bestaat er een flinke aanhang die je op het internet makkelijk kunt tegenkomen.

  Wie deze schrijver niet kent en zijn boeken nooit gelezen heeft, die kan ik de volgende sites als start aanbevelen:

  http://knowledge.co.uk/velikovsky/

  http://en.wikipedia.org/wiki/Immanuel_Velikovsky

  http://www.varchive.org/


  Henry
  12"lx200R
  Astro-Tech 66ED
  DSI II Color
  Lpi
  Toucam pro

  #2
  Ik heb o.a. Werelden in botsing gelezen en ik vond het onsamenhangende, slecht onderbouwde humbug. Tis alleen 15 jaar gelden dat ik het voor het laatst heb gelezen dus vraag me niet meer om de details. Ik weet dat ik het vergelijkbare crackpot vond als Von Dšniken, Hancock, Bauval e.v.a. Sorry als ik nu ongenuanceerd overkom, maar ik weet dat dat mijn conclusie toen was.
  Dit is geen undersign.

  Commentaar


   #3
   Ik heb Werelden in botsing ook gelezen, wat jaartjes geleden. Als ik het me goed kan herinneren had ik ongeveer dezelfde conclusie als Yigal. Voor een goed oordeel zou ik het nogeens moeten lezen. Maar 1x is genoeg.

   Commentaar


    #4
    "Werelden in botsing" is waarschijnlijk zijn meest bekende (en ook meest beruchte) boek, maar zeker niet zijn beste. Het gaat mij in deze discussie om heel zijn oeuvre, om het totaalwerk.
    12"lx200R
    Astro-Tech 66ED
    DSI II Color
    Lpi
    Toucam pro

    Commentaar

    Werken...
    X