Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

'Noordzee wordt nieuwe Rivièra'

Samenvouwen
Dit onderwerp is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  'Noordzee wordt nieuwe Rivièra'

  'Noordzee wordt nieuwe Rivièra'

  BRUSSEL - De Noordzeekust wordt de nieuwe Rivièra. Door de opwarming van de aarde is het klimaat hier een stuk aangenamer aan het worden. Noord-Europeanen zullen daardoor vaker vakantie vieren aan de eigen kust.

  De Europese Commissie meldt dat woensdag in een rapport over nieuw eigen klimaatonderzoek, aldus de krant Financial Times zaterdag. De opwarming scheelt duizenden doden door de kou en landbouwgewassen groeien tot in Zweden wel 70 procent beter.

  Het effect voor Zuid-Europa is echter dramatisch. Al over tien jaar leidt de grote hitte tot circa 11.000 extra doden per jaar. Het aantal hittedoden stijgt in de volgende decennia met tienduizenden, tot wel 87.000 per jaar in 2071.

  Landbouw

  Landbouwgewassen leveren er een vijfde minder op en toeristen blijven massaal weg uit het verdorde Zuid-Europa. De 100 miljard euro die toeristen nu uitgeven in landen als Spanje en Italië zal fors afnemen.

  Het rapport voorspelt verder dat het zeewater stijgt met circa 0,2 tot 1 meter. Dat kost al in 2020 tussen de 4,4 en 5,9 miljard euro per jaar aan schade en aanpassingsmaatregelen.

  Opwarming

  De Europese Commissie houdt rekening met een opwarming van 2,2 tot 3,0 graden ten opzichte van 1990. Brussel doet er alles aan om het effect te beperken tot hooguit 2,0 graden. Ironisch is dat juist de landen die de opwarming het hardst bestrijden, het meeste voordeel hebben van de klimaatverandering.

  Nederland en onder meer de Scandinavische landen liggen op schema met de vermindering van broeikasgas CO2, wat betreft het Kyoto-verdrag. Maar Spanje en Italië doen relatief weinig tegen gassen die de aarde helpen opwarmen.

  Het rapport adviseert de EU-landen daarom om de strijd tegen klimaatverandering te verhevigen. Het concludeert dat het slechts 0,19 procent van de Europese economie kost om de uitstoot van de schadelijke gassen met een kwart te verlagen.


  Bron: nu.nl
  Vuja De': the strange feeling you get that nothing has happened before.
  http://www.everyoneweb.com/demelzaramakers/

  #2
  Tja... tja... Ik betwijfel of wij er wel iets aan kunnen doen. Ligt het wel aan ons? Zo'n discussie hebben we echter al vaak genoeg gehad...

  Wat die hittedoden betreft: het klinkt hard, maar het gaat wel de vergrijzing tegen. Het zijn voornamelijk oude mensen die er al niet al te best aan toe zijn. Begrijp me niet verkeerd, hoor! Ik heb niets tegen oude mensen, ik leg alleen een feit op tafel.

  Commentaar


   #3
   Mwoah, 11.000 doden per jaar is niet erg veel volgens mij - met betrekking tot de totale bevolking van dat gebied, dan. Zulke cijfers klinken wel alarmerend, maar leg ze eens naast getallen van het aantal verkeersslachtoffers in dezelfde regio.

   Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat het allemaal oke is, uiteraard.
   The scientific theory I like best is that the rings of Saturn are composed entirely of lost airline luggage. ~ Mark Russell

   A MacBook user!

   Commentaar


    #4
    Maar zijn die 11.000 doden ook wel het echte getal? Sterven die mensen door de hitte, of omdat ze oud en uitgedroogd zijn en toch al niet zo heel lang meer zouden hebben? Dat de hitte alleen maar het laatste zetje is?

    Dus binnenkort hebben we Side naast de deur, inclusief animatie.
    Ik vind deze berichten interessant om te volgen, alhoewel het inderdaad allemaal op hetzelfde neerkomt: het klimaat warmt op. Ik ben trouwens niet zo voor al die maatregelen die getroffen worden, zoals dijkverhoging. Natuurlijk is dat op korte termijn wel een oplossing, maar men zal het gewoon moeten accepteren en uiteindelijk moeten gaan verhuizen om de natuur niet in de weg te staan. Beter gestaag dan een dijkdoorbraak met weet ik veel hoeveel doden. Dat is maar een van de voorbeelden. Aanpassen is het beste wat we kunnen doen.
    Vuja De': the strange feeling you get that nothing has happened before.
    http://www.everyoneweb.com/demelzaramakers/

    Commentaar


     #5
     Als de Noordzee dan maar niet veel groter wordt? Hoe zit het met het waterpeil?
     Mors et Vita

     Commentaar


      #6
      hoi demelza

      ik heb wel eens gelezen dat het klimaat in Nederland over ca 30 jaar juist erg guur gaat worden. Met de klimaatopwarming zal de warme golfstroom van richting veranderen waardoor we niet meer te maken krijgen met de temperende invloed van het zeewater. Gevolg is een vervelend guur klimaat in dit deel van Europa.

      Weet jij daar iets van??

      groetjes
      Harro
      Harro bekijkt de hemel het liefst met een grote Newton en een goed gezelschap (560mm F/3,6 zelfbouw trussdobson met optiek van John Nichol Optical :)

      Commentaar


       #7
       Nou, er doen juist heel veel theorieën de ronde over wat er nou precies gaat gebeuren. De waarheid: men weet het niet. De wetenschappers verschillen ook heel erg in mening. Wat wel een feit is, is dat er een soort van kettingreactie gaat plaatsvinden. Sterker nog, die vindt al plaats. Het klimaat begint op te warmen. Hierdoor smelt het water op de Noordpool waardoor er koeler water afgevoerd wordt door de Golfstroom naar het zuiden. Als gevolg van het vele zoete water zal de Golfstroom gaan afzwakken (die is al erg afgezwakt) en uiteindelijk zal deze waarschijnlijk gaan stilvallen. Het warme en koude water wordt niet meer gecirculeerd. Hierdoor zal het kouder gaan worden en men verwacht dat we nu afstevenen op een ijstijd. Hoe lang het duurt voor het zover is, is onbekend. Het kan erg snel gaan, maar ook nog eeuwen gaan duren.

       Maar inderdaad. Er wordt voor nu verwacht dat we warmere winters en hete, natte zomers gaan krijgen. Wilt niet zeggen dat de temperatuur in de zomer laag zal zijn. We zullen getrakteerd worden op erg hete zomers met korte, hevige regenval. Tenminste, zo ziet het ernaar uit.
       Vuja De': the strange feeling you get that nothing has happened before.
       http://www.everyoneweb.com/demelzaramakers/

       Commentaar


        #8
        Volgens sommige zitten we nog in een soort van ijstijd, en is het mogelijk de eerste keer in de geschiedenis dat we twéé ijskappen hebben op de polen terwijl het op de rest van de aardbol nog wel zo gematigd of zelfs warm is. Ijstijden kunnen verschillende oorzaken hebben, en zijn inderdaad vaak een gevolg van grote regionale veranderingen (zoals het stilvallen van de golfstroom). Net als het broeikaseffect speelt een ijstijd zichzelf ook in de hand overigens. Door het koudere klimaat blijft er meer ijs/sneeuw liggen en word er meer zonlicht terug de ruimte in gekaatst. Door het koudere klimaat vált er ook meer sneeuw, en met grotere besneeuwde landvlakten word er nog meer zonlicht teruggekaatst.

        Maar zoals Demelza al zegt, de wetenschappers weten het allemaal niet zeker. Onze Aarde heeft in de geschiedenis zoveel dingen meegemaakt en overleefd dat moeilijk is te zeggen wat er nu precies gebeurt is, of wat er te gebeuren staat. Kunnen wij hier iets aan veranderen? De verminderde uitstoot van koolstofdioxide zal vast helpen (je hoeft enkel naar de smog boven grote steden te kijken om te zien dat het in ieder geval iets uitmaakt), maar vergeet niet dat wij naar schatting in 160 jaar tijd evenveel koolstofdioxide de lucht in hebben geworpen dan dat de natuur uit zichzelf in een half jaar doet. De natuur lijkt zowel stabiel als hevig instabiel tegelijkertijd.

        Een klein voordeel voor ons is dat de Aarde het al een heleboel jaartjes volhoudt, en dat we daarom een grotere kans hebben dat als er iets gaat gebeuren, ze zich daar ook weer van kan herstellen. Of wij er tegen die tijd nog zijn, is weer een andere vraag.
        "Wir sind Sternguckers und auch Fossil. Du?"
        - Roel & Steem, 2019

        Commentaar

        Werken...
        X