Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

heeft de zwaartekracht van de maan te maken met tsunami's?

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  heeft de zwaartekracht van de maan te maken met tsunami's?

  ik begon eens na te denken...
  2 jaar geleden was het supermaan wat inhoudt dat de maan dichter bij de aarde
  staat dan normaal. zou dat dan betekenen dat de zwaartekracht van de maan laat maar zeggen
  het zeewater ''optilt''? want een paar dagen daarna waren te tsunami's in japan.
  en Oké, japan ligt wel op een breuklijn maar zou de zwaartekracht van de maan er dan voor zorgen
  dat de golven nog hoger werden?

  Gr. siom!
  Skywatcher 150p Eq6 pro, sony slt a35.

  #2
  Als we wikipedia mogen geloven is er geen verband. Het gaat slechts over cm's meer getij, supermaan lijkt toch geen superman te zijn...

  Commentaar


   #3
   Leuke vraag! Ik vindt het altijd knapper om een je iets af te vragen wat niet voor de hand ligt dan om het antwoord te vinden.

   Het staat allemaal in detail uitgelegd op http://www.jal.cc.il.us/~mikolajsawicki/Tides_new2.pdf. Samenvatting: De invloed van de maan op de getijden varieert met de 3e macht van de afstand. De afstand maan-aarde varieert met ongeveer 14%. De invloed van de maan op de getijden varieert daarmee met ongeveer 48%. Dit zal inderdaad invloed hebben op de getijden en de hoogste waterstand. Maar niet direct met 48%, gegeven dat de aarde niet een gladde bol die egaal bedekt is met water.

   Er zijn echter andere factoren die de hoogte van het water bepalen. De zon bepaalt voor ongeveer 30% het tij. Ook die baan is eccentriek met een variatie van 3,5%, wat leidt tot een verschil op het tij van ongeveer 10% (maal 30% dus). Ook de wind kan invloed hebben op de waterstand (watersnoodramp van '53). En dan is er nog natuurlijk de tsunami zelf. Het ontstaan daarvan heeft niet direct te maken met de maan, (de "want" in je verhaal klopt dus niet) maar alleen met een zeebeving. Alhoewel, de aardkorst zelf beweegt ook onder invloed van de zwaartekracht van maan, dus het moment van optreden van een zeebeving zou er in theorie ook nog mee te maken kunnen hebben.

   Uiteindelijk is het het al dan niet simultaan optreden van al deze processen die bepalen hoe hoog het water en de golven komen. Een tsunami tijdens laagtij heeft bij een supermaan juist minder impact omdat het tij dan al extreem laag is. Springtij tijdens een gecombineerd perihelion/supermaan, met de juiste storm en daar bovenop een tsunami zou wel heel heftig zijn, maar de kans daarop natuurlijk extreem klein.

   Commentaar


    #4
    Doet me denken aan de aarbeving in turkije, jaren geleden vlak na een zonsverduistering. Daarvoor en daarna tijdens zonsverduisteringen waren ook aardbevingen. Misschien toeval, maar op zich zou het te verklaren zijn.

    Commentaar


     #5
     Er is altijd wel ergens een aardbeving. Van de meeste hebben we geen last omdat ze gebeuren op plekken waar niemand woont. In Turkije was er een aardbeving, maar waren ze er ook op al die andere plekken waar regelmatig aardbevingen zijn?
     What where the skies like when you were young?

     Commentaar

     Werken...
     X