Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Wetenschappers luiden noodklok over oceanen

Samenvouwen
Dit onderwerp is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Wetenschappers luiden noodklok over oceanen

  Wetenschappers luiden noodklok over oceanen


  NAIROBI - Wetenschappers hebben op de VN-klimaatconferentie in de Keniaanse hoofdstad Nairobi de noodklok geluid over de toekomst van de zeeŽn en oceanen. Stijgende temperaturen leiden er niet alleen toe dat de zeespiegel stijgt en laaggelegen land dreigt te overstromen, maar bedreigen ook het leven in de zee omdat het water warmer en zuurder wordt.

  De onderzoekers, verbonden aan een Duits wetenschappelijk adviesorgaan, stellen dat de activiteiten van de mens veranderingen teweegbrengen in de oceanen die de aarde in miljoenen jaren niet heeft gekend. Om daaraan het hoofd te bieden zijn drastische maatregelen nodig, schrijven de wetenschappers. Juist daarover praten 189 landen sinds maandag in Nairobi.

  De wetenschappers pleiten er onder meer voor dat evacuatieplannen worden gemaakt voor gebieden die onder kunnen lopen als de zeespiegel blijft stijgen. Zij noemen laaggelegen eilanden als voorbeeld, maar ook delen van Bangladesh en de Amerikaanse staat Florida. Vooral arme landen lopen gevaar, schrijven de onderzoekers. Rijke landen als Nederland kunnen het redden met hogere dijken.

  ExitstrategieŽn

  Het laaggelegen eiland Tuvalu in de Stille Oceaan heeft al een overeenkomst gesloten met Nieuw-Zeeland. Dat land is bereid de helft van de circa 10.000 inwoners van Tuvalu als landarbeiders op te nemen als het eiland onder de zeespiegel verdwijnt. Dergelijke 'exitstrategieŽn' zouden meer landen moeten ontwikkelen, menen de onderzoekers.

  De opwarming van het water in de oceanen brengt nieuwe gevaren met zich mee, aldus het Duitse rapport. Hogere oppervlaktetemperaturen leiden de laatste jaren tot meer en zwaardere stormen, die een extra bedreiging vormen voor kustgebieden. Volgens de wetenschappers is de orkaanactiviteit boven de Atlantische Oceaan sinds 1980 tot ongekende hoogte gestegen.

  Verzuring

  De voornaamste oorzaak van de opwarming van de aarde is de uitstoot van het broeikasgas CO2. Datzelfde gas veroorzaakt volgens het verslag ook verzuring van de oceanen, die ongeveer een derde van de koolstofdioxide in de atmosfeer absorberen. Die verzuring bedreigt zeedieren met uitsterven en kan in combinatie met warmere zeeŽn desastreuze gevolgen hebben voor koraalriffen.


  Bron: nu.nl
  Vuja De': the strange feeling you get that nothing has happened before.
  http://www.everyoneweb.com/demelzaramakers/

  #2
  Koraal heeft zn laatste dagen geteld, de heerschappij van de algen is hier!
  Die kunnen namelijk eindeloos veel beter tegen de veranderende omstandigheden en kunnen zich snel aanpassen indien nodig.

  Commentaar

  Werken...
  X