Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Herstel ozonlaag gaat langer duren

Samenvouwen
Dit onderwerp is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Herstel ozonlaag gaat langer duren

  Herstel ozonlaag gaat langer duren

  GENEVE - Het herstel van de ozonlaag, aangetast door chemicaliŽn in de vorige eeuw, gaat langer duren. Volgens het milieuprogramma van de Verenigde Naties (Unep) en de meteorologische organisatie van de VN zal volledig herstel zeker vijftien jaar langer op zich laten wachten dan gedacht, tot zeker 2065.

  De meeste schadelijke stoffen die de beschermende ozonlaag rond de aarde kunnen aantasten, zoals chloorfluorkoolwaterstoffen (cfk's) die in koelkasten zaten, zijn intussen verboden. Dat gebeurde op basis van het zogeheten Protocol van Montreal, een van de weinige succesvolle internationale milieuverdragen.

  Uv-straling

  Desondanks lekken er nog altijd cfk's uit verouderde koel- en isolatieproducten waardoor de hoeveelheid schadelijke stoffen in de atmosfeer groter is dan eerder voorspeld. De ozonlaag weert de ultraviolette (uv-) straling van de zon.

  Dit is belangrijk, omdat uv-straling schadelijk is voor mens, plant en dier. Als mensen lang aan uv-straling worden blootgesteld, kan dat huidkanker veroorzaken.

  Boven de Zuidpool ontstaat sinds 1980 jaarlijks vanaf september een groot ozongat, dat enkele maanden aanwezig blijft. Maar ook boven Europa hebben wetenschappers de afgelopen twintig jaar een kleine maar voortdurende verdunning van de ozonlaag geregistreerd.


  Bron: http://www.nu.nl
  Vuja De': the strange feeling you get that nothing has happened before.
  http://www.everyoneweb.com/demelzaramakers/

  #2
  Hmm, dat valt me dan toch een beetje tegen. Had verwacht dat het sneller zou herstellen. Maar ik denk dat ik dit morgen maar op de frontpage zet..
  This person attempts not to panic, with the aid of several towels.

  Commentaar

  Werken...
  X