Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Bovenste deel ozonlaag herstelt zich

Samenvouwen
Dit onderwerp is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Bovenste deel ozonlaag herstelt zich

  Bovenste deel ozonlaag herstelt zich

  BILTHOVEN - Het bovenste deel van de ozonlaag herstelt zich in toenemende mate, blijkt uit onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en haar buitenlandse partners. Boven Nieuw-Zeeland is de toename het grootst: 3,5 procent sinds 1997. Dat heeft een woordvoerder van het RIVM dinsdag laten weten.

  De studie richtte zich op de bovenste 10 kilometer van de stratosfeer, die zich tot 45 kilometer hoogte uitstrekt. De ozonlaag nam lange tijd af door gassen als chloorfluorkoolwaterstoffen (cfk's), die de ozonlaag aantasten.

  Afspraken


  In het Montreal Protocol uit 1987 werd het gebruik daarvan aan banden gelegd, om uiteindelijk te worden uitgebannen. Het herstel is het gevolg van het uitvoeren van die afspraken. De ozonlaag beschermt de aarde tegen schadelijke ultraviolette straling van de zon.

  Het RIVM meet sinds 1994 in het Nieuw-Zeelandse Lauder met behulp van een laserradar de verticale verdeling van de ozon in de stratosfeer. Voor het eerst was de reeks metingen nu lang genoeg om invloeden van andere (natuurlijke) processen (zoals de elfjarige zonnecyclus) op de hoeveelheid ozon te onderscheiden.

  Hawaï

  Het instituut in Lauder is één van de zes hoofdstations van het NDACC (Network for the Detection of Atmospheric Composition Change). Ook boven Hawaï is er een duidelijke verbetering van de ozonlaag te zien, al bedraagt die de helft van die boven Nieuw-Zeeland.

  De stations hebben boven Duitsland, Frankrijk en Californië nog geen duidelijk herstel gemeten. Wel is de afbraak tot stilstand gekomen.  Bron: http://www.nu.nl
  Vuja De': the strange feeling you get that nothing has happened before.
  http://www.everyoneweb.com/demelzaramakers/

  #2
  Dit is toch zeker goed nieuws!! Ik wist wel dat de afbraak minder werd, maar niet dat het al zelfs aan het verbeteren was. Heel mooi!

  Commentaar

  Werken...
  X