Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Aardbeving Java

Samenvouwen
Dit onderwerp is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Aardbeving Java

  Dodental aardbeving Java loopt nog verder op


  JAKARTA - Het dodental als gevolg van de aardbeving zaterdag op Java is opgelopen tot bijna 2300. Dat heeft een Indonesische overheidsfunctionaris meegedeeld.

  Ook de materiŽle schade is omvangrijk, meldden de autoriteiten zaterdag. Talrijke woningen zijn ingestort.

  Bantul


  De regio Bantul, ten zuiden van de stad Yogyakarta, lijkt het zwaarst getroffen door de aardbeving, meldde de Indonesische krant The Jakarta Post. De commandant van de politie in Yogyakarta, Bambang Sampurna Jati, zei dat de politie in de stad Bantul 1240 doden heeft gemeld, meldde de krant.

  De aardbeving had volgens de Indonesische autoriteiten een kracht van 5,9 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de beving lag volgens de eerste berichten op 37 kilometer ten zuiden van de stad Yogyakarta op 33 kilometer onder de zeebodem.

  Ziekenhuizen


  Vier ziekenhuizen in de ongeveer 500.000 inwoners tellende stad hebben samen bijna tweehonderd stoffelijke overschotten binnengekregen. Ook op straat liggen lijken, meldden medische hulpverleners.

  De ziekenhuizen kunnen de stroom gewonden niet aan. Getuigen en artsen vertelden dat de gangen van de hospitalen vol liggen met huilende en gillende mensen die soms lang moeten wachten tot zij hulp krijgen. "Alleen al bij ons hebben zich vijfhonderd gewonden gemeld die geholpen willen worden", zei de directeur van het Sardjito-ziekenhuis in Yogyakarta tegen het Indonesische persbureau Antara.

  Puin


  Op veel plaatsen zijn de telefoon- en elektriciteitsleidingen gebroken. Straten zijn bezaaid met puin. Veel mensen raakten in paniek omdat zij vreesden dat de aardbeving gevolgd zou worden door een tsunami. Tot zo'n vloedgolf kwam het echter niet.

  De luchthaven van Yogyakarta is gesloten omdat de start- en landingsbaan beschadigd is. De stad is over de weg moeilijk te bereiken.

  Merapi

  Yogyakarta ligt niet ver van de vulkaan de Merapi, die de laatste tijd actief is. Een vulkanoloog in Yogyakarta zei dat de aardbeving niet is veroorzaakt door de vulkaan, maar dat de activiteit van de Merapi na de beving is toegenomen.

  Nederlanders


  De Nederlandse ambassade in Jakarta in IndonesiŽ heeft nog geen meldingen binnengekregen van Nederlanders die zijn getroffen door de aardbeving op Java. "Op dit moment zijn we bezig om een inventarisatie te maken. We hebben nu geen zicht op hoeveel Nederlanders er in het getroffen gebied zijn", zei een medewerker van de ambassade zaterdag.

  Koningin Beatrix en premier Balkenende hebben zaterdag in een telegram aan de Indonesische president hun deelneming betuigd naar aanleiding van de aarbeving op Java. Zij schrijven hem ook mee te leven met de familie en andere nabestaanden van de slachtoffers.  Bron: http://www.nu.nl
  Vuja De': the strange feeling you get that nothing has happened before.
  http://www.everyoneweb.com/demelzaramakers/

  #2
  Koortsachtige zoektocht naar overlevenden op Java


  YOGYAKARTA - Reddingswerkers hebben zondagochtend vroeg in de Indonesische stad Yogyakarta en in de omgeving hun zoektocht naar overlevenden van de aardbeving van zaterdag hervat. Ook zoeken zij naar doden en gewonden die onder de puinhopen van de ingestorte gebouwen liggen. Het zoeken kon in de nachtelijke uren niet doorgaan omdat de elektriciteit is uitgevallen.

  Het dodental als gevolg van de zware aardbeving is zondag opgelopen tot zeker 4285. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken bekendgemaakt.

  Inmiddels is de hulpverlening uit het buitenland op gang gekomen. Op de luchthaven van Yogyakarta arriveerden vluchten met hulpverleners en hulpgoederen. Tal van landen hebben al toezeggingen gedaan over het sturen van geld, goederen en mensen.

  Militairen

  Vice-president Yussuf Kalla is zondag aangekomen in het rampgebied. Hij zei tegen verslaggevers dat er onvoldoende medicijnen beschikbaar zijn voor de overlevenden. Hij kondigde aan dat de regering 50.000 militairen naar het gebied stuurt om te helpen bij de bergings- en reddingswerkzaamheden.

  Overlevenden van de aardbeving hebben de nacht van zaterdag op zondag buiten doorgebracht uit vrees voor naschokken. Velen hadden plastic noodtentjes opgezet op straat, in rijstvelden en zelfs op begraafplaatsen. Veel slaap kregen zij niet omdat het de hele nacht regende.

  Op straat lagen zondag nog steeds honderden gewonden omdat er in de ziekenhuizen niet genoeg plaats is om alle gewonden op te vangen. Ook zijn nog niet alle zwaargewonden geholpen omdat er niet voldoende gespecialiseerde artsen en chirurgen zijn.

  Ziekenhuizen

  De gouverneur van Yogyakarta heeft gezegd dat een aantal gewonden naar ziekenhuizen buiten de regio moet worden gebracht. Volgens de meest recente berichten van het Rode Kruis zijn er zeker 55.000 gewonden en hebben meer dan 100.000 mensen het dak boven hun hoofd verloren.

  De overlevenden hebben volgens hulpverleners behoefte aan waterdichte tenten, voedsel en medicijnen. Velen hebben al 24 uur niets gegeten. Ook is er behoefte aan lijkzakken.

  De luchthaven van Yogyakarta is nog steeds gesloten voor commerciŽle vluchten wegens beschadigingen aan de start- en landingsbaan. Maar zondag landden er wel vliegtuigen met hulpgoederen en hulpverleners.

  Tienduizenden

  Hulporganisaties vrezen dat de aardbeving op Java tienduizenden slachtoffers heeft gemaakt. In de zwaar getroffen stad Bantul zou naar schatting 80 procent van de huizen zijn verwoest.

  In omliggende dorpen zou het percentage verwoeste woningen zelfs 90 procent bedragen, aldus de internationale hulporganisatie Oxfam. Veel huizen zijn van baksteen gemaakt met zware daken erop. Vele duizenden slachtoffers liggen mogelijk nog onder de puinhopen.

  Nederlander

  Bij de aardbeving op het Indonesische eiland Java zaterdag is een Nederlander omgekomen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dit zondagochtend bevestigd. Het ministerie maakt geen details over de overleden persoon bekend. Een woordvoeder zei dat de familie is ingelicht.

  Dagblad De Telegraaf schreef zondag dat het zou het gaan om een 55-jarige galeriehouder uit Bantul. De man zou in een ziekenhuis in Yogyakarta zijn overleden. Het ministerie heeft geen verdere meldingen van vermiste of gewonde Nederlanders gekregen. "Er zijn geen openstaande meldingen", aldus een woordvoerder.

  Verscheidene landen hebben IndonesiŽ al hulp aangeboden. Onder meer Parijs, Londen en Moskou lieten weten bereid te zijn hulpgoederen en -teams te sturen.

  Regering

  De Nederlandse regering doneert 1 miljoen euro voor hulp aan de slachtoffers van de aardbeving. Het Internationale Rode Kruis besteedt het geld. Minister Agnes van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking maakte dit zondag bekend.

  Minister Van Ardenne geeft met de gift gehoor aan een internationaal verzoek van het Rode Kruis. De organisatie denkt de er op dit moment ongeveer 8 miljoen euro nodig is om de eerste hulp te kunnen bieden op het gebied van gezondheidszorg, water, tijdelijk onderdak en sanitaire voorzieningen.

  Tragisch

  In een reactie noemde Van Ardenne het tragisch dat honderdduizenden hun huizen hebben verloren en zei mee te leven met de mensen. "Het is nauwelijks te bevatten dat in deze regio opnieuw als gevolg van een aardbeving ruim 3000 mensen, onder wie ook een Nederlander, het leven hebben moeten laten. Nederland is bereid IndonesiŽ te helpen waar nodig en mogelijk."

  Gironummer


  Het Nederlandse Rode Kruis heeft zaterdag het gironummer 661 geopend voor hulp aan de slachtoffers van de aardbeving. In samenwerking met het Indonesische Rode Kruis heeft het internationale Rode Kruis gezondheidsposten geopend in het rampgebied. Ook zijn er onder meer tenten en voedselpakketten uitgedeeld.

  In afwachting van een uitbarsting van de vulkaan Merapi had het Rode Kruis al opvangkampen voor slachtoffers van de Merapi opgebouwd. Deze worden nu gebruikt voor de slachtoffers van de aardbeving. Een mobiel veldhospitaal in Atjeh dat is gebruikt voor de opvang en verzorging van slachtoffers van de tsunami is onderweg naar het rampgebied.  Bron: http://www.nu.nl
  Vuja De': the strange feeling you get that nothing has happened before.
  http://www.everyoneweb.com/demelzaramakers/

  Commentaar


   #3
   Dit zag ik net op nu.nl

   Zware aardbevingen bij Tonga en Papua-Nieuw-Guinea

   Uitgegeven: 28 mei 2006 08:27

   SINGAPORE - De eilandstaat Tonga in de Stille Oceaan is zondag getroffen door een aardbeving met een sterkte van 6,7 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag volgens het Amerikaanse geologische onderzoeksinstituut USGS op 145 kilometer ten noorden van de hoofdstad Nuku'alofa op een diepte van ongeveer 50 kilometer. Over schade of slachtoffers is nog niets bekend.

   Ook Papua-Nieuw-Guinea werd getroffen door een aardschok, met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter. Ook hier is nog niets bekend over schade of slachtoffers. In beide gevallen is er volgens het Tsunamiwaarschuwingscentrum op HawaiÔ geen tsunami te verwachten.

   Commentaar


    #4
    Hmm zou het om dezelfde breuklijn gaan? Dit soort aardbevingen komen meestal in paren. Kijk maar naar de tsunami-beving, ook die werd snel erna gevolgd door een heftige tweede beving (al was die lang niet zo heftig dan de eerste).
    This person attempts not to panic, with the aid of several towels.

    Commentaar

    Werken...
    X