Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Vulkaan op Java op punt van uitbarsten

Samenvouwen
Dit onderwerp is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Vulkaan op Java op punt van uitbarsten

  Vulkaan op Java op punt van uitbarsten


  JAKARTA - De Indonesische autoriteiten hebben de inwoners van dorpen rond de vulkaan Merapi op Java opdracht gegeven hun huizen te verlaten. Volgens vulkanologen staat de Merapi, een van de actiefste vulkanen ter wereld, op het punt uit te barsten. Op en rond de vulkaan wonen ongeveer tienduizend mensen, die allemaal geŽvacueerd zullen worden.

  De bijna drieduizend meter hoge Merapi is de afgelopen jaren verscheidene malen dichtbij een eruptie geweest. De afgelopen weken is er een sterk verhoogde activiteit waargenomen. Zaterdag werden 27 vulkanische bevingen gemeten. Deze bevingen zijn vaak de voorbode van een uitbarsting. Er komt lava uit de krater. De lava glijdt over een afstand van anderhalve kilometer de berg af.

  Honderden mensen zijn met bussen en vrachtwagens naar opvangcentra vervoerd. Naar schatting zevenduizend mensen moeten nog worden geŽvacueerd. Vooralsnog zijn geen doden of gewonden gemeld.

  De autoriteiten kondigden zaterdag het hoogste risiconiveau af. Bewoners werden gevraagd hun woning en vee achter te laten, maar velen zouden dat hebben geweigerd.


  Code rood

  "We hebben vanochtend de status van de Merapi verhoogd tot de hoogste alarmfase, code rood. Alle bewoners hebben opdracht gekregen te evacueren", aldus het hoofd van de Merapi-sectie van de Indonesische vulkanologische dienst tegen het ANP. Volgens een andere medewerker van de dienst betekent code rood technisch gezien ook dat de vulkaan binnen 24 uur zou kunnen uitbarsten.

  "We hebben de status verhoogd omdat er steeds meer hete rook uit de krater komt. We hebben ook een toenemend aantal aardschokken geregistreerd", aldus de wetenschapper. De 3000 meter hoge Merapi ligt in het dichtbevolkte Midden-Java bij de stad Jogjakarta.

  De Merapi-vulkaan is ťťn van de laatste actieve vulkanen in IndonesiŽ en ligt vierhonderd kilometer ten oosten van de hoofdstad Jakarta. In 1994 was de laatste uitbarsting, die zestig mensen het leven kostte. In 1930 werden ongeveer dertienhonderd IndonesiŽrs gedood bij een uitbarsting.  Bron: http://www.nu.nl
  Vuja De': the strange feeling you get that nothing has happened before.
  http://www.everyoneweb.com/demelzaramakers/

  #2
  Activiteit vulkaan Merapi blijft toenemen


  AMSTERDAM - De activiteit van de vulkaan Merapi op het Indonesische eiland Java is maandag verder toegenomen. Na een eruptie kwam op de westelijke helling een lawine van brokken gesteente en as naar beneden zetten, gevolgd door enkele zware explosies in de krater. De nog achtergebleven dorpelingen maakten zich gereed om geŽvacueerd te worden.

  "Ik raak nu wel in paniek", zei Katimi, die met haar drie kinderen toevlucht zocht in een tot evacuatiecentrum bestempelde moskee. "Merapi lijkt boos te zijn."

  Vulkanologen verhoogden de alarmfase voor de Merapi zaterdag tot het hoogste niveau. Meer dan 4.500 bewoners van dorpen dicht bij de krater en in dalen waar na een uitbarsting de hete lava waarschijnlijk door naar beneden zal stromen zijn geŽvacueerd en ondergebracht in moskeeŽn, overheidsgebouwen en scholen.

  Niet iedereen wil de gevarenzone verlaten. "Dit is niets bijzonders", zei de 25-jarige Anto. "Het hangt ervan van af hoeveel moed je hebt."

  De 3.000 meter hoge Merapi is een van de 129 actieve vulkanen die IndonesiŽ kent. Bij een eruptie in 1994 vielen zestig doden. In 1930 kwamen ongeveer 1.300 mensen om. Veel IndonesiŽrs geloven dat een uitbarsting van de Merapi de voorbode is van politieke instabiliteit. Sjamanen brachten zondag offers om de geest van de berg gunstig te stemmen.  Bron: http://www.nu.nl/news/732234/84/Acti...8video%29.html
  Vuja De': the strange feeling you get that nothing has happened before.
  http://www.everyoneweb.com/demelzaramakers/

  Commentaar


   #3
   Iemand een webcam op de vulkaan gericht? Lijkt me leuk om live te zien.
   30cm en 20cm Hofheim kofferdobsons | Polarex model 132 | Lunt LS50tha | Swarovski 12*50 EL

   Commentaar


    #4
    Zal me niks verbazen als dat zo is.
    Vuja De': the strange feeling you get that nothing has happened before.
    http://www.everyoneweb.com/demelzaramakers/

    Commentaar


     #5
     Check: http://www.dvhn.nl/nieuws/video/article ... ?secId=148

     Het is niet een webcam, maar je kunt wel zien hoe de vulkaan er op dit moment aan toe is..
     De kosmos, wat een geniaal ontwerp.....

     Commentaar


      #6
      Net op het 20.00 journaal. De mensen willen niet weg omdat de īsleutelhouderī van de vulkaan (een lokale geestelijke) heeft gezegd dat het veilig is. De regering zit met de handen in het haar. Daar prevaleert hetgene wat wij heidens noemen. Denk ervan wat je wilt, maar ik vind het wel wat hebben.
      30cm en 20cm Hofheim kofferdobsons | Polarex model 132 | Lunt LS50tha | Swarovski 12*50 EL

      Commentaar


       #7
       primitief....
       De kosmos, wat een geniaal ontwerp.....

       Commentaar


        #8
        Merapi actiever na beving


        YOGYAKARTA - De vulkaan Merapi op het Indonesische eiland Java is actiever geworden na de aardbeving van zaterdagochtend, waarvan het epicentrum op ongeveer 70 kilometer van de vulkaan lag. De vulkaan spuugde maandagochtend lava en gloeiend hete giftige gaswolken uit, meldden vulkanologen in Yogyakarta. De lava stroomde kilometers van de Merapi-hellingen af.

        Eerder deze maand moesten duizenden omwonenden van de Merapi het gebied verlaten uit angst voor een uitbarsting. De vulkanologen vrezen dat de top van de vulkaan kan instorten, waardoor enorme hoeveelheden vulkanisch gesteente, lava en puin naar beneden kunnen stromen. Een deel van de omwonenden is echter al teruggekeerd om voor het vee en de gewassen te zorgen.        Bron: http://www.nu.nl
        Vuja De': the strange feeling you get that nothing has happened before.
        http://www.everyoneweb.com/demelzaramakers/

        Commentaar


         #9
         Je kan er gewoon op wachten tot deze toch al grote ramp (aardbeving) nog wat groter wordt (vulkaan). Kunnen ze die mensen niet verplichten te vertrkken bij de vulkaan?
         SkyWatcher Heritage 130p Flextube (Dob)
         Meade DS2070AT (70mm refractor + Autostar) 76/700 Newton type "Kijkshop"

         Commentaar


          #10
          Drieduizend mensen geŽvacueerd bij vulkaan Merapi


          Drieduizend mensen op de vulkaan Merapi op Java zijn woensdag geŽvacueerd nadat de vulkaan opnieuw gaswolken en lava had uitgebraakt. Een grote uitbarsting van de gevaarlijkste vulkaan van IndonesiŽ is nog steeds mogelijk, waarschuwen deskundigen.

          De afgelopen weken is de activiteit in de krater toegenomen, en mogelijk nog verhoogd als gevolg van de aardbeving op 27 mei zo'n veertig kilometer ten zuiden van de Merapi. De zorg bestaat dat de top van de vulkaan instort en gloeiendhete gaswolken, lava en as zullen vrijkomen. Sinds drie weken voor het eerst alarm werd geslagen over de verhoogde activiteit in de vulkaan zijn 23.000 mensen geŽvacueerd.

          Angst

          Afgematte evacuees in een opvangkamp in de buurt van de Merapi zeggen dat ze graag naar huis zouden terugkeren, maar dat angst voor een nieuwe uitbarsting van lava en gaswolken hen daarvan weerhoudt. "Een hete gaswolk is een van onze ergste nachtmerries", zegt de 64-jarige Teguh Rahardjo, die zich herinnert hoe bij een uitbarsting in 1994 zestig mensen om het leven kwamen en tientallen huizen werden weggevaagd. Een uitbarsting van de Merapi in 1930 kostte zo'n 1300 mensen het leven.

          Een oudere vrouw, Sontani, zegt dat ze naar huis wil na 36 dagen in het kamp, maar ze is bang dat de top van de vulkaan zal instorten en dat haar dorp vernietigd wordt. ,,Ik zag veel grote stenen, sommige zo groot als mijn huis, uit de krater naar ons dorp komen", zegt Sontani. ,,Ik ben erg bang en blijf liever hier."

          In het zuiden van Japan kwam woensdag de vulkaan Sakurajima tot uitbarsting en schoot een duizend meter hoge rookpluim de lucht in, zo meldde de meteorologische dienst. Er kwamen geen meldingen binnen van schade of slachtoffers. De uitbarsting van de vulkaan, een van de actiefste van Japan, was niet bijzonder sterk, en een verdere, grote uitbarsting wordt niet verwacht.          Bron: http://www.nu.nl
          Vuja De': the strange feeling you get that nothing has happened before.
          http://www.everyoneweb.com/demelzaramakers/

          Commentaar


           #11
           Volgens mij gaat het dan nu toch nog gebeuren:


           Volcano spews hot gas clouds,15,000 flee           MOUNT MERAPI, Indonesia - Mount Merapi spewed a column of gas and sent clouds of hot ash tumbling down its slopes Thursday, causing 15,000 villagers to flee. Some jumped into rivers to escape the searing heat, and others sped off in trucks.

           "I thought this is it," said Udi Sutrisno, who grabbed a bag of clothes and abandoned his beloved farm with his wife and 10-year-old son as sirens wailed a warning. "We ran as fast as we could."

           Indonesia's most dangerous volcano has been venting steam and ash for weeks, but Thursday's outburst at 9 a.m. was the largest yet. Dark gray clouds of hot ash and gas rolled 3 1/2 miles down the slope, said Sugiono, a government vulcanologist who like many Indonesians uses one name.

           A series of powerful explosions were heard, some billowing columns of ash and gas a mile into the sky.

           Some scientists say a May 27 earthquake that killed more than 5,700 people about 25 miles south of Merapi may have contributed to the volcano's volatility in recent weeks.

           The mountain's lava dome has swelled, raising concerns that it could suddenly collapse, propelling scalding clouds of gas and rocks racing down its slopes into populated areas.

           Yousana Siagian, a senior official at the government's Vulcanology and Disaster Mitigation Center, said a 4.2-magnitude aftershock Thursday 17 miles south of the peak may have been a factor in the gas eruption.

           Farmers carrying heaps of grass on their head ran down the mountain beneath a rain of ash, while others zipped off on motorcycles. Women clutching children jammed into trucks and cars, wiping away tears when they reached emergency shelters.

           "I only had time to gather clothes for my children," said Sartini, 24, one of hundreds of people who took refuge at a field dotted with Red Cross tents.

           As she spoke, a red truck carrying 30 men, women and children lumbered into the makeshift camp in front of a government office, many smiling with relief.

           Sutomo, a government official at the scene, said 3,500 people had fled Sleman district on Merapi's southern side. Some 12,000 left their villages in Magelang district on the west.

           Authorities had earlier urged residents to evacuate the danger zone near the volcano's 9,700-foot-high peak, but thousands have stayed, saying they need to tend to livestock and crops on the fertile slopes.

           One of those still on the mountain, Supriatun, said her small dairy farming community was untouched so far. "Of course, we're worried, but as long as the hot clouds do not reach us, we won't go," she said during an interview by mobile phone.

           Merapi's last deadly eruption was in 1994, when it sent out a searing gas cloud that burned 60 people to death. About 1,300 people were killed when it erupted in 1930.

           Authorities said that another major, deadly eruption would severely strain earthquake relief operations in nearby Bantul and Klaten districts. More than 500,000 people were displaced in last month's quake, and many are living in makeshift shelters with no toilets or running water.

           "If there's a large blast at Merapi that causes deaths and injuries, we'll need help from paramedics now deployed in the quake zone ó especially with severe burns," said Imam Purwadi, a government official overseeing relief efforts at both sites.

           Indonesia's vast string of islands lies along the "Ring of Fire," an arc of volcanoes and fault lines encircling the Pacific Basin.

           Volcanos in the central Philippines and southern Japan have also spewed ash and hot steam in recent days, but there were no reports of damage or injuries.           Bron: http://www.news.yahoo.com
           Vuja De': the strange feeling you get that nothing has happened before.
           http://www.everyoneweb.com/demelzaramakers/

           Commentaar

           Werken...
           X